Primera sessió 10/10/11

En primer lloc us recordem les dates del seminari:

10 i 24 d’octubre

7 i 21 de novembre

16 i 30 de gener

…………………………………………………………….

– Presentació del vídeo “Crear hoy las escuelas del mañana” del programa Redes para la Ciencia.

En aquest vídeo Richard Gerver ens dona una visió de cap a on ha d’anar l’ensenyament per aconseguir motivar i entendre els/les nostres alumnes.

“Nunca había sido tan marcado el abismo entre dos generaciones”.

………………………………………………………………

Document d’anàlisi TAC als centres. El podeu trobar a : http://www.xarxatic.com/tipos-de-centros-educativos-

segun-gestion-de-las-tic/

……………………………………………………………….

Presentació de la xarxa docent Educat 2.0

Espai d’acompanyament i formació per al professorat que participa en el Projecte eduCAT 2.0.

Algunes consideracions generals sobre la xarxa eduCAT 2.0

 

La xarxa docent eduCAT 2.0 és una xarxa social, creada amb la tecnologia Ning, que va néixer el novembre del 2009.

El servei de Ning permet crear una xarxa social en un entorn amigable i relativament senzill d’utilitzar. La xarxa social compta amb un fòrum general, un bloc col·lectiu, la possibilitat d’incloure canals RSS, pàgines d’usuaris, missatgeria interna, xat, galeria d’imatges/vídeos i pàgina d’esdeveniments entre altres eines.

 

La plataforma Ning permet crear grups en la mateixa xarxa, i els usuaris poden unir-se als grups que més els interessin. Qualsevol membre de la xarxa pot sol·licitar la creació de grups, i els grups es poden configurar de tal manera que els continguts siguin visibles per a tots els membres de la xarxa o només per als usuaris adscrits al grup. La unió als grups pot ser lliure (el més habitual) o restringida (prèvia sol·licitud/invitació). Cada grup compta amb un fòrum, la possibilitat d’incloure canals RSS i un magatzem de recursos, entre altres funcionalitats. Els grups permeten distribuir la informació de forma ordenada. Les novetats dels grups es reben per correu electrònic, prèvia activació d’aquest servei per part de l’usuari, cosa que facilita estar al corrent de les novetats en el grup.

 

 

Al setembre de 2011 la xarxa s’ha obert a tots els i les docents de Catalunya com a espai per compartir experiències i coneixements sobre l’ús de les TIC a l’aula.

 

La xarxa eduCAT 2.0, com altres xarxes socials docents, és una comunitat d’aprenentatge entre iguals que facilita la formació del professorat en un entorn virtual, de manera informal i autònoma.

 

Les xarxes socials, de manera similar a altres aplicacions web 2.0, simplifiquen la cooperació entre iguals, ja que faciliten diferents nivells de comunicació i participació dins la mateixa plataforma, estimulant l’experimentació en un entorn amigable que facilita la millora de la competència digital docent dins d’un espai col·laboratiu on s’aprèn interactuant, cercant i compartint. Ajuden a crear i definir el propi entorn personal d’aprenentatge, ja que són espais on trobar i comunicar-se amb persones amb qui compartim interessos.

 

La utilització de la xarxa eduCAT 2.0 per part del professorat suposa posar en joc habilitats relacionades amb la competència digital docent com:

 

?        Registrar-se i accedir a un servei a Internet

?        Obrir habitualment el correu electrònic.

?        Comunicar-se amb altres persones a través d’entorns digitals.

?        Escriure en un fòrum de conversa, iniciant-la o participant-hi.

?        Comentar una entrada a l’espai d’un grup o al personal d’un company o companya.

?        Compartir una imatge a la galeria o un vídeo que es consideri interessant.

?        Donar-se d’alta en grups d’àrea, de nivell…

?        O simplement llegir les aportacions dels altres.

 

La xarxa eduCAT 2.0 també pot servir com a entorn per a l’enriquiment de la formació que ofereix el Departament d’Ensenyament dins del seus Plans de formació, sobre tot per als seminaris i grups de treball, facilitant alhora la difusió d’experiències.

 

Aprofundint en conceptes com: compartir, contribuir, col·laborar, participar, cooperar, etc. la xarxa pot servir com a espai per presentar experiències d’aula, de laboratori, d’aula-taller…, de l’alumnat, cercar centres i docents que puguin participar en treballs conjunts intercentres o compartint activitats que estiguem planificant o desenvolupant a l’aula, cercar alumnes corresponsals en revistes escolars…

 

La xarxa docent eduCAT 2.0 ens ha servit per:

 

?        Compartir recursos.

?        Tenir un fòrum de discussió entre els membres de la comunitat educativa.

?        Endinsar-se en el món de les TIC i aprofundir en el coneixement d’aquelles utilitats i serveis d’interès (Moodle, PDI, Google Apps…)

?        Plantejar dubtes i compartir solucions / opinions de forma ràpida i concreta.

?        Sentir-se acompanyat en la tasca diària d’ensenyar amb les TIC.

 

Camps d’acció que obre la xarxa docent eduCAT 2.0

?        Compartir recursos d’àrea i de TIC.

?        Utilitzar la xarxa com a plataforma per a difusió d’experiències educatives.

?        Abordar projectes col·laboratius.

?        Plantejar, discutir i enfrontar noves formes d’avaluar el treball de l’alumnat que combinin enfocaments col·laboratius i eines TIC.

?        Interaccionar amb futurs docents, professorat novell i expert i contagiar de la il·lusió d’uns i aprofitar l’experiència dels altres.

 

En aquest moments som prop de 5.400 persones dins la xarxa, que cada dia va creixent amb les col·laboracions dels seus membres.

 

Esperem la teva participació!

 

 

 


Loading...

………………………………………………………………….

Presentació de pàgines que poden resultar interessants:

* Pàgina del Benito Muñoz Garcia

* Recursos didàctics

* Recursos digitals per ensenyar, aprendre i treballar de la ZER Eral

* La motxilla

Deixa un comentari