Visitando Argentina

EL CALAFATE – GLACIAR PERITO MORENO

 

Es una hermosa ciudad ubicada a pocos km de Lago Argentino y Glaciar Perito Moreno. Bien al sur de la Patagonia Argentina, dentro de la provincia de Santa Cruz. Se encuentra a 320 km de la capital de la provincia la ciudad de Rio Gallegos, hacia la cordillera de Los Andes.

Su nombre se debe a un fruto característico  de la Region Patagónica, unas bayas de color azul oscuro. Dice la leyenda que quien come de ese fruto, siempre regresa a El Calafate. Con él se elaboran dulces y bebidas tipicas de esa región

..licores..mermeladas..galletas..helados,  etc..

A partir de 1970 comienza a tener mucha importancia a nivel turistico..principalmente por el Glaciar Perito Moreno que esta a pocos km.  El Glaciar…es una gran masa de hielo fuera de las zonas polares. Esta en concreto es de unas 717.000 hectáreas  . Enorme! Todo esta dentro de un parque Nacional protegido. El mas grande de Argentina. De gran reconocimiento mundial ya que  es uno de los pocos glaciares que se mantienen en activo. Va creciendo hacia la orilla del lago y rompe cada 4 años…donde caen enormes trozos de hielo produciendo grandes olas y ruidos atronadores. Normalmente es sobre el mes de diciembre a comienzos del verano del hemisferio sur. Meses con gran afluencia turistica.

La ciudad de El Calafate fue fundada en 1927, hace 90 años. Antes era un punto de aprovisionamiento de los transportes de lana realizados en carretas, entre las distintas estancias de la región.

Los primeros pobladores eran los Aonikenk, indígenas patagónicos. Eran nómadas que vivian en cuevas o viviendas hechas con cueros de guanacos (animal tipico de la región) eran cazadores y recolectores de lana.

Hoy en día la lana de ovejas patagónicas es una de las las apreciadas del mundo por su calidad. Uno de los principales ingresos de la provincia.

Es una región con muchas pinturas rupestres, importantísimas para el estudio de la cultura y costumbres indígenas.

Durante la campaña al desierto, la mayoria de los indígenas fueron exterminados y las grandes extensiones de campos vendidas a capitales ingleses.

Adjunto fotos de uno de los paisajes más lindos que he  conocido:

Dulces con el fruto Calafate

Arbusto de el Calafate (aun sin madurar) 

Echo y realizado por : Martin Juarez E-41

Què més ocorregué el dia del meu aniversari…? – Per: Carla Cervera

Vaig néixer un 15 de febrer. Concretament el dimarts 15 de febrer de l’any 2000. Aquell precís dia la meva família celebrava la meva arribada, però la veritat és que aquell instant significava moltes altres coses, ja que hi havia tot un passat transcorregut.

A continuació, es presenten esdeveniments o personatges rellevants per a la història del nostre territori. Cal tenir present que també varen succeir altres fets que no s’esmenten. Això és degut al fet que he volgut seleccionar el material que tingués més a veure amb el tractat a classe i, com he mencionat, successos que ocorreguessin a les àrees que ens són més properes o familiars.

Pel que fa als esdeveniments…

Començarem per l’any 1834, quan, a Madrid, es creà la Policia Urbana.

Una mica abans que passés mig segle, concretament 42 anys després, es  varen obrir les primeres Corts espanyoles de la Restauració. Això fou en 1876 sota la presidència de José Posada Herrera al Congrés i del marquès de Barzanallana.

Fig. Sessió Regia d’obertura de les Corts d’Alfons XII. 15 de febrer de 1876.

El 1898, a la badia de La Habana explotà el creuer Maine, fet que propicià la declaració de guerra dels Estats Units a Espanya. Acabà amb la pèrdua de la colònia.

Fig. Resultat de l’explosió del creuer Maine a La Habana.

Anys més tard, ja en 1930, el govern espanyol del general Berenguer dissolgué l’Assemblea Nacional establerta pel general Miguel Primo de Rivera.

Com a últim esdeveniment, pel que fa més a l’àmbit cultural i artístic, el 15 de febrer de 1964, a Barcelona, tingué gran èxit l’obra teatral Maria Rosa d’Àngel Guimerà. Fou interpretada la versió catalana per la companyia de Núria Espert.

 

Pel que fa a personatges….

Vull destacar el naixement del matemàtic, físic, astrònom, inventor i intel·lectual italià, en altres paraules, del geni Galileo Galilei. Morí en 1642 amb 78 anys.

Fig. Galileo Galilei, primer personatge esmentat.

Relacionat amb la història, va néixer el 15 de febrer de 1710 Lluís XV,  rei de França a partir de 1715. Sota el seu regnat França va aconseguir grans èxits militars, com l’annexió del Ducat de Lorena i Còrsega; però, va perdre gran part del seu imperi colonial a mans de la Gran Bretanya. Regnà fins 1774, quan morí.

Fig. Lluís XV de França.

 

Andy Warhol

Hace unos dias, fui a ver la exposición temporal en Caixaforum sobre Andy Warhol. Tuve la oportunidad de ver algunas de sus obras más emblemáticas, como las latas de sopa Campbell o el collage de Marilyn Monroe, entre muchas otras.

Este artista fue un pintor estadounidense al que se podria llamar el creador de el “pop art”. Empezó siendo un ilustrador comercial, y acabó siendo conocido en todo el mundo entre los años 50 y 60. Utilizó medios diferentes para crear sus obras, como el dibujo a mano, la pintura, el grabado, la fotografía, la serigrafía, la escultura, el cine y la música.

Me fijé en la cantidad de personajes famosos que había retratado en sus obras, Marilyn Monroe, Jacqueline Kennedy, Mao Tse Tung, Michael Jackson, y incluso diseñó portadas para discos de música de los Rolling Stones, John Lennon, Diana Ross y Miguel Bosé. También se interesó por elementos que constituían la cultura de la sociedad estadounidense, me sorprendió mucho ver como consiguió convertir objetos cotidianos de la vida de las personas en arte.

Me pareció muy innovador, imaginativo y polivalente, definitivamente una persona avanzada a su época. Supo vender muy bien su imagen y su obra. Pero si por algo destaca Warhol es por su aportación en el arte, rompió el molde de la obra original e inimitable con sus cuadros seriados.

Helena Bueno E-41

Orfeu i Euridíce

Aquestes vacances de Nadal, he  tingut el plaer de presenciar l’opera que la coral del meu pare ha interpretat junt amb un ballarí, un pianista i tres solistes professionals. L’òpera tracta el mite clàssic d’Orfeu i Eurídice.

Resultat d'imatges de orfeo y euridice opera castelldefels

(Aquesta imatge és d’una representació que també van dur a terme la coral del meu pare, però va ser a Tarragona i l’any passat)

El mite,  narra l’història de l’enamorat Orfeu a qui se li ha mort la seva esposa Eurídice . El jove, embruixa a Caront perquè el porti fins on es troba la seva enamorada: als Inferns. Baixa amb la condició de que fins que els dos amants no haguessin sortit de les profunditats dels inferns, Orfeu no podia girar-se per veure el rostre de la seva estimada. Després de múltiples pregs i sospirs per part d’ Eurídice , Orfeu decideix girar-se acabant així amb la vida d’ Eurídice  per sempre més. Orfeu, molt afectat,  decideix suïcidar-se i marxar amb la seva estimada.

Bé, el director de la coral va decidir adaptar l’òpera perquè al final Eurídice  pogués reviure sota el cant de: “Triomfa l’amore”. Cal dir, que l’òpera estava escrita en italià. Per sort, al prospecte hi havia la traducció en català de les cançons.

És una òpera escrita pel compositor alemany Christoph Willibald Gluck (1714-1787). L’òpera està dividia en tres actes amb una pausa entre l’acte II i l’acte III. Primerament,  l’òpera es va estrenar (en italià) al 1762. Dotze anys més tard, Glusk la va reescriure en alemany.

QUÈ PASSA AL 1762?

-4 de gener: El Regne de la Gran Bretanya declara la guerra a Espanya.

-13 de novembre: Es signa el Tractat de Fontainebleau entre França i el Regne d’Espanya pel qual la primera cedeix la Louisiana a Espanya.

L’òpera em va agradar molt tot i que reconec que algunes àrees se’m van fer llargues. Les que més llargues em van semblar van ser les que l’Orfeu plorava la mort de la seva estimada (primer acte). Per sort, el ballarí era graciós i va alleugerar l’escena. Us la recomano  a totes i tots!

 

 

ROSA GIL E-41

PAU CASALS EN IMPRESCINDIBLES

Para entender la historia de una manera fácil en las clases os recomiendo visualizar documentales sobre  acontecimientos y personajes políticos, pensadores, artistas…  Pues bien, el otro día en el programa IMPRESCINDIBLES de RTVE se analizaba la figura del violoncelista PAU CASALS y su compromiso con la paz.

¿Por qué os lo recomiendo expresamente? Porque salen muchos aspectos de la historia de Cataluña, de España y del mundo. ¿Sabíais que de joven actuó para la reina Victoria de Inglaterra y que de viejo lo hizo ante John Fitzgerald Kennedy en la Casa Blanca?

Resultado de imagen de pau casals casa blancaPero eso no es nada en relación a su calidad humana y su compromiso con los derrotados republicanos después de la Guerra Civil. No digo más porque lo importante es que descubrais esta figura capital.

 

http://www.rtve.es/alacarta/videos/imprescindibles/imprescindibles-pau-casals-musica-paz/4409460/

Málaga, mi experiencia.

Hace apenas una semana, tuve la oportunidad de ir varios días a Málaga, ciudad situada en la costa sur de Andalucía. Actualmente, es una de las ciudades que más están creciendo de España, tanto en sentido turístico, como cultural.

Como decía, pasé dos días en Málaga, (5 y 6 de Enero). Me sorprendí de todo lo que pude ver en dos días. Nada más llegar, para aprovechar bien el día, alquilamos unas bicicletas en el centro de Málaga, y recorrimos el centro, lleno de antiguos edificios simbólicos, no pudimos evitar parar y echar un vistazo a la catedral de Málaga. Después de mirar por fuera la catedral, ya que para entrar debíamos pagar 10 euros por persona, y lo encontramos excesivamente caro para ver una iglesia.

Me fijé que, todo el centro estaba lleno de murales pintados por artistas callejeros, (Graffitis, pero bonitos).

Después de recorrer todas las callejuelas en bicicleta, (aventura no recomendable, ya que esta todo a rebosar de gente) fuimos hacía el paseo marítimo. Lo recorrimos de punta a punta. Pasando por la gran noria de la ciudad, con unas vistas esplendidas de Málaga, hasta el nuevo Muelle 1.

Después de comer, fuimos a una de las teterías más antiguas de la ciudad, “Tetería El Harén” llena de color y de cuadros a la venta hechos por clientes.

Pasamos de paso por un patio llamado “La casa invisible” un patio de casa normal, con un bar y puestos donde vendían manualidades como bisutería hecha a mano, o saquitos que ellas mismas tejían.

Como ya era tarde, decidimos volver a casa, cenar y irnos a dormir.

Al segundo día decidimos levantarnos temprano, y ir a visitar el Museo Picasso, ya que, Málaga es la ciudad natal del pintor. En el museo vimos esculturas y cuadros del artista.  La entrada eran 7 euros por persona, pero como yo soy menor de 16, pude pasar gratis.

Al salir del museo, no sin pasar por la tienda de recuerdos, decidimos ir a comer.  Fuimos a un antiguo cementerio inglés, situado en el centro de Málaga y después fuimos a mirar una galería de arte situada en la playa, de entrada gratuita.

Cuando acabamos de ver la galería, tuvimos que volver a casa a hacer las maletas para el día siguiente.

Dejo aquí abajo algunas de las obras de Picasso que tuve la ocasión de ver:

Arriba, Cabeza de Toro. Hecha con un sillín y un manillar de bicicleta.

La bañista.

 

 

 

Por: Cristian Peláez Raja, E-41

2 de Noviembre Por: Cristian Peláez

El día 2 de Noviembre es el día 306 del año, día de los fieles difuntos, y no el día 1, como es popularmente conocido.

Algunos de los acontecimientos más importantes a destacar que han pasado a lo largo de la historia durante estas 24 horas son:

1795: en Francia, el Directorio sucede en el gobierno de la revolución a la Convención Nacional.

“TESTAMENTO DE JUVENTUD” Película basada en la novela de una historia real. Ariadne Montenegro.

“Testamento de Juventud” es una película basada en la novela de Vera Brittain, publicada en 1933.  Éste libro ha sido clasificado como un clásico gracias a su descripción del impacto que tuvo la Primera Guerra Mundial en la vida de las mujeres y las personas de clase media del Reino Unido. También muestra cómo fueron los años de la posguerra.  También se considera un clásico en la literatura feminista, ya que muestra la imagen de una mujer pionera en la lucha de conseguir terminar su carrera académica en una sociedad que no se lo deja nada fácil.

Resumen: Vera desea ser escritora y estudiar en la Universidad de Oxford, contrario a lo que desean sus padres, los cuales tienen otros planes de futuro para ella; que se case y viva una ‘vida tranquila’.  Ella se rehúsa a hacer lo que ellos quieren y sigue luchando para conseguir lo que quiere. Pero sus planes cambian repentinamente cuando conoce a Roland, amigo de su hermano y de su mejor amigo. Los tres se alistan para defender al Reino Unido en la Guerra.

Consiguió ser aceptada en la Universidad de Oxford.

Cada vez las discusiones con sus padres son más frecuentes y en un desesperado intento de estar cerca de su prometido y de  su hermano, viaja a Francia como enfermera voluntaria para atender a soldados heridos (DE CUALQUIER NACIONALIDAD, la mayoría eran alemanes). Consiguió salvar la vida de su hermano una vez, pero al cabo de poco tiempo falleció.

Roland volvió y decidieron que se iban a casar, aunque todo este tiempo se hubiesen negado a ello, querían casarse e irse a vivir a otro lugar.

El día de la ‘boda’ Vera está lista, sus padres también, pero entonces recibe una llamada, Roland había muerto ese mismo día a la madrugada.  Su muerte para ella fue algo misteriosa ya que días antes él le había enviado una carta diciéndole que estaba a salvo, ya no estaba en el frente, estaba tras las líneas, pero su cuerpo fue hallado en el frente. Se supone que estaba arreglando unos alambres y un francotirador le dio a las dos de la madrugada, sin embargo murió varias horas después.

Vera fue a buscar a un teniente que había estado con Roland en ese momento, para pedirle una explicación coherente. La verdad. El teniente le dijo que fue un disparo en el abdomen, intentaron operarlo pero no sobrevivió.

Después de un tiempo murió su mejor amigo, y por último su hermano.

Fin de la película.

En 1925 Vera se casa con George Catlin y tienen dos hijos. Se convirtió en una exitosa escritora y en una líder pacifista del siglo XX.

En Memoria de

Roland Leighton (1895-1915)

Victor Richardson (1895-1917)

Geoffrey Thurlow (1895-1917)

Edward Brittain (1895-1918)

16 DE MARÇ PER ISABEL MARTÍNEZ AUDINA B-22

16 DE MARÇ

Esdeveniments

  1. En el nou Regnat de Granada, Manuel Betrán i criolls creen una manifestació multiclassista en contra dels espanyols. Conegut com el Moviment dels comuners. Manuel Beltrán va trencar l’edicte referent a les noves contribucions, als crits de “viu el Rei i moren el mal govern”. “No volem pagar l’armada de Barlovento “. Reclamaven un millor tracte econòmic i polític, i la rebaixa dels impostos per part de la Corona Espanyola.

A l’inici, aquest moviment començà amb els pobres, tant dones com homes. Seguidament, les revoltesvan ser dirigides per comerciants, carnissers, petits agricultors. També  s’uniren alguns homes de prestigi. D’altra banda, s’incorporaren indígenes, liderats per Ambrosio Pisco, un cacic ric. Aquests últims reclamaven la devolució de terres adoptades a les comunitats amerindias.

Juan Francisco Berbeo va ser elegit general dels insurreccions gràcies a Salvador Plata, Antonio Monsalve i Francisco Rosillo, que constituïen la junta anomenada “El Comú”. D’aquí, ve el nom “Comuners”.

  1. Setge de Badajoz, situat en el marc de la Guerra Peninsular. Badajoz es lliura de la batalla de Badajoz.

Després de la captura d’Almeida i Ciutat Rodrigo, el duc de Wellington es traslladà per prendre la ciutat de Badajoz. La batalla s’inicià el 16 de març del 1812. Les trompes britàniques superaven la guarnició francesa. D’aquesta manera, començaren empenyent trinxeres i línies de setge cap als gruixuts murs de la ciutat. Conseqüentment, obriren una bretxa en el mur per tres llocs.

El 6 d’abril, Wellington ordenà a les seves forces per assaltar la ciutat. Les trompes franceses intentaren resistir, però es retiraren a la fortalesa de Sant Cristòfol i seguidament es rendiren.

Finalment, les tropes britàniques brutalment van saquejar la ciutat.

The Devil’s Own», en el setge de Badajoz, per Richard Caton Woodville Jr.

  1. Batalla d’Oriamendi, en el marc de la Primera Guerra Carlista. Es produí a la localitat d’Oriamendi. Entre els carlins, on destacà Sebastià de Borbó, i els liberals com Espartero. Aquests darrers, eren compostos fonamentalment per la Legió Auxiliar Britànica o també coneguda com “Legió Evans”.

Pla de batalla

Defuncions

  1. Diego Muñoz-Torrero, sacerdot i polític espanyol que tení un destacable paper en l’elaboració de la Constitució espanyola de 1812. Com a diputat de les Corts de Cadis va ser el principal artífex del fi de la Inquisició espanyola i un dels màxims defensors de la llibertat d’impremta i la sobirania nacional.

Mort

En 1823, la Santa aliança envià els Cent Mil Fills de Sant Lluís. Aquests retornen a Ferran VII les seves prerrogatives absolutistes l’1 d’octubre, i comença la Dècada Ominosa. Malauradament, Diego Muñoz-Torrero s’exilià a Portugal, però allà també és perseguit per les seves idees liberals. Finalment, l’empresonen a la Torre de Sant Julián de la Barr, on es torturat fins a la seva mort el 16 de març de 1829.

El seu cos va ser traslladat a Madrid, al Panteó d’Homes Il·lustres i col·locat en el mausoleu conjunt, una cripta construïda en 1857 sota una estàtua que representa la Llibertat.

Diego Muñoz-Torrero

  1. Miguel Prim de Rivera, militar espanyol que imposà una dictadura i ocupà el càrrec de president del govern espanyol durant el període del 1923-1930.

De jove formà part de l’exèrcit i va ser destinat al Marroc, Cuba i Filipines. Allà aconseguir ser general. El 13 de setembre de 1923 va fer un cop d’Estat que comptà amb l’acceptació d’Alfons XIII. Conseqüentment, suspengué la Constitució de 1876, instaurà una dictadura militar i ocupà el càrrec de president del govern espanyol durant el període del 1923-1930.

Durant la dictadura, es produí un creixement econòmic i es desenvolupà  una política intervencionista i proteccionista amb inversió en obres públiques i infraestructures. El 1927, fundà l’Assemblea Nacional Consultiva que va ser la primera Cambra de caràcter corporativista a Europa durant el període d’entreguerres, que arribà a elaborar un avantprojecte de Constitució de caràcter antiliberal i autoritari.

Finalment, va perdre el recolzament del monarca i l’exèrcit. El 28 de gener de 1930, dimití i es traslladà a París, on morí per diabetis poc més tard.

Miguel Prim de Rivera