EL TIMBALER DEL BRUC

El Timbaler del bruc

El timbaler del Bruc és una llegenda formada a partir de fets ocorreguts el 1808 durant la guerra del Francès basant-se en la personalitat històrica d’Isidre Lluçà i Casanoves nascut a Santpedor (Bages) l’11 de març de 1791 i mort el 6 d’abril de 1809, a qui s’atribueix la personalitat real del timbaler.

El 9 de febrer de 1808 el general de l’exèrcit napoleònic Philippe Guillaume Duhesme, entrà a Catalunya pel pas de la Jonquera i a mitjans de febrer ja havia arribat a Barcelona. Els francesos passaren a governar Catalunya i aquesta entrà en una crisi econòmica principalment per la interrupció del comerç amb Amèrica (a Manresa, per exemple, es repartiren 3.400 i 3.500 racions diàries de “sopa econòmica”).

Això junt amb l’animadversió a les idees anticlericals i revolucionàries que representaven la França d’aquella època expliquen la tenaç resistència dels catalans al nou règim francès.

El 4 de juny de 1808 una columna francesa dirigida pel general Schwartz sortí de Barcelona en direcció a Lleida i Saragossa amb ordres de castigar Manresa i Igualada, la primera per la crema del paper segellat i l’altra per la seva situació estratègica en el camí ral. Els efectius francesos eren de 3.800 homes, bàsicament italians i suïssos. El 6 de juny començà la Primera batalla del Bruc.

Ens presentem

Anem una miqueta tard… però ja som aquí.

Som les libèl·lules de l’escola la Serreta de Santpedor. Som 25 alumnes i durant el mes de gener hem fet recerques sobre la comarca del Bages. Cadascú de nosaltres hem fet de periodistes anant algun poble que tenim en aquesta bonica comarca i hem exposat aquelles coses que ens han agradat més.