COM ES FA EL FORMATGE

El dimecres dia 29 de febrer van fer-nos una explicació sobre l’elaboració artesanal de formatges. La Montse i en Jaume tenen una formatgeria a Ciuret i van venir a la nostra escola  a explicar-nos com fan el formatge.

Què hem après?

En Jaume és el que cuida les cabres. Té un boc que es diu Messi. Com que a les cabres els agrada molt jugar a fer lluites, els posen una pomada al cap perquè no els creixin les banyes i no es facin mal sinó no farien llet o els sortiria dolenta.

En Jaume es lleva a les 6 del matí per munyir les cabres i fer formatges dos dies a la setmana: el dimecres i el diumenge. Treballa fins a les 7 de la tarda.

Per munyir les cabres tenen una màquina que se’ls hi posa a les mamelles i la llet va a parar a un tanc. Després, la llet s’ha de pasteuritzar per matar el bacteris: s’escalfa i  es refreda de cop. L’altra pas és quallar la llet: hi tiren uns líquids o una herba i es va remenant dins un tanc fins que queda com mató. Després ja es pot posar en els motlles on s’escorre el líquid que queda i agafa diferents formes segons el motlle on l’han posat. Quan els treuen del motlle, els porten en un rebost i els salen. Han d’estar allà, a uns 6 graus de temperatura, durant uns 2 mesos.

La Montse ens va ensenyar moltes fotos de les cabres i de la formatgeria. També ens van portar els motlles que fan servir i vam tastar el formatge, que era molt bo.

També ens van explicar que quan els venguin hi posaran una etiqueta amb una cabra i dirà “Formatge de Ciuret”

2 respostes a COM ES FA EL FORMATGE

  1. Núria Rodas Carbonell diu:

    Hola sóc la Núria. M’han agradat molt els dibuixos que han dibuixat els nens i nenes de tercer.

    ADÉU!!!

  2. HOLA AMB VA AGRADAR MOLT QUAN VAN VENIR A ANSANYAR COM ES FEIEN ELS FORMATGES. I EL FORMATGE DE CABRE QUE ENS VAN DEIGAR TASTAR ERA BONISIM I BEM REPATIR 3 COPS DE TAN BO QUE ERA.
    NÚRIA TENS RAO ELS DIBUIXOS QUE A N PENJAT DE 3R A I 3R B SON MOLT MACUS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *