La forma jurídica

Una de les qüestions més importants per posar en marxa una petita empresa és l’elecció de la seva forma jurídica, ja que d’aquesta decisió en depenen qüestions tan importants com el nivell de responsabilitat econòmica de l’empresari o el capital inicial mínim del qual disposar. Per això cal realitzar una anàlisi de les diferents formes jurídiques que el sistema legal permet prendre a l’empresari per posar en marxa la idea de l’emprenedor.

Consideracions per determinar la forma jurídica:

1. Activitat o negoci que realitzarà l’empresa objectiu que té l’empresa.

2. Nombre de promotor/s o Emprenedor/s.

3. Responsabilitat a assumir per part de l’emprenedor/s.

4. Necessitat econòmica i financera del projecte empresarial.

5. Aspectes fiscals.

 

Quant a Àngels Codina

Hola em dic Àngels i actualment estic fent de professora de cicles formatius a la Salle Manlleu en la especialitat de Gestió administrativa i Administració i finances. En aquests moments porto aquest bloc: Fem Rutllat el projecte, és un bloc de suport per els alumnes d' Administració i finances de Grau superior en els Mòduls 11-13 Simulació Empresarial i Projecte d'administració i Finances. També serveix de suport als alumnes de GM i GS. d' empresa i iniciativa emprenedora i per a tots aquell/@s que us pugui servir .
Aquest article ha estat publicat en El projecte pas a pas, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

14 respostes a La forma jurídica

 1. Judit diu:

  Bon dia, he trobat una plantilla per poder fer la nomina, és una plantilla d’excel i es pot omplir.

  http://tecnologyc.com/plantilla-nomina-en-excel/

 2. Salima diu:

  Segons el nombre d’emprenedors, podría ser que a més a més del nostre nom, hi aparegués una altra persona com a soci?

 3. Àngels Codina diu:

  Bon dia Samila, ahir no vas poder assistir a la classe de l’explicació de la forma jurídica i per tant tens alguns dubtes; una breu explicació per tal que ho tinguis més clar, en el vostre cas; tots esteu sols en la tasca d’emprendre per tant no podeu escollir totes les formes jurídiques, les que millor us van, són: Empresari individual/ persona física i dins de les societats mercantil la Societat Limitada Unipersonal (SLU), La Societat limitada Nova empresa (SLNE), però aquesta ja vaig comentar als teus companys que no està massa utilitzada, ja que va sorgir per ser més ràpida a l’hora de tramitar una SL, però no funciona massa, ja que en la realitat no és tant ràpida i per últim si disposo de 60.000€ o més de capital social, La Societat anònima unipersonal(SAU). Però si tu com a emprenedor vols engegar un negoci amb més socis, hi ha altres formes jurídiques que pots analitzar.Cal però que miris el dossier a la Unitat didàctica 8 que parla de les diferents formes jurídiques, avantatges i inconvenients de cadascuna.

 4. Àngels Codina diu:

  Bon dia Judit, està molt bé aquesta plantilla una bona troballa.

 5. Laia Espinosa "peke" diu:

  avui me llevat pensant amb vosaltres! amb el projecte, amb la salle…amb tot un conjunt de coses que ajuntades m’han tret un somriure i uns fantastics records.
  jo no vull desviar cap tema simplement passava per aquesta fantastica web i volia deixar un simple comentari i a la vegada aprofitar per saludar a totes els professors/es!!

  molts d’anims amb els que esteu treballan el projecte!!!!

 6. Àngels Codina diu:

  Bon dia Laia, moltes, moltes gràcies ! Espero que la vida et vagi molt bé! És una alegria per als professors que amb el pas del temps un antic alumne els recordi amb un somriure i en tingui un bon record. M’ agrada que hagis utilitzat el bloc com a eina de comunicació per expressar-ho i que encoratgis als alumnes que ara estan fent projecte . Moltes gràcies Laia, un petonàs.

 7. Adrià Soler diu:

  Jordi, jo l’altre dia vaig veure a la recepció del Fitnes Vic que hi havien varis fulletons amb diferents preus per a les varies activitats! Potser és massa tard però et pot ajudar a tenir una idea dels preus de la competència i potser et pot servir d’ajuda!

 8. olivia diu:

  hola Judith mucho gracias por la pagina de nominas. me ha sido muy util.

 9. Miriam Fàbrega diu:

  aquest tema és super complex i difícil, costa molt trobar la forma jurídica que més adapti al que necessites. per cert Judith gràcies per l’enllaç!!
  Molta sort a tothom ^^

 10. Àngels Codina diu:

  Bona tarda Míriam, has de veure quins avantatges inconvenients m’ofereix cada forma jurídica i o persona física. Inversió mínima necessària. Capital necessari per constituir la societat, nombre mínim de persones a constituir la societat. Risc assumible per part dels propietaris…etc. Un cop valorada cadascuna d’elles i descartades les no factibles, triar entre aquella forma jurídica que més s’ajusten a les vostres necessitats. Míriam en el teu cas la forma més idònia és la Sl o la SA.

 11. Lorena diu:

  Aquest apartat ben bé què és el que s’ha d’explicar? La forma jurídica que tries i el perquè de la teva elecció? O s’han d’explicar més coses? És que la veritat que no se com començar aquest apartat!!

 12. Àngels Codina diu:

  Bon dia Lorena i a tots/tes el que podeu tenir aquest dubte. Cal que digueu quina és la forma jurídica que trieu i el perquè la heu escollida. I tota la documentació necessària per iniciar l’activitat. Per exemple si trieu una societat mercantil l’escriptura de constitució, el model 036, els estatuts de la societat, el capital mínim necessari,si hi ha alguna clàusula especial…etc . Bé ànims que ja estem a la recta final i ho esteu fent molt bé!

 13. Ariadna diu:

  Bona tarda,
  He trobat aquest pdf que potser interessant, t’explica les diferències entre les formes jurídiques i els passos que cal seguir per constituir l’empresa.
  Aquí us deixo el vincle!

  http://blocs.xtec.cat/pecfgs/files/2012/05/Empresari-autonom.pdf

 14. Raquel diu:

  Bona tarda,
  Aquí us deixo un enllaç per calcular la nòmina i les retencions de l’IRPF, espero que us sigui útil.
  http://www.tucapital.es/calculadoras/retenciones-nomina-2012-2013/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *