11. MAJORIA ABSOLUTA

1

Aquesta vegada analitzarem els resultats electorals d’un país ben curiós. Aquí els teniu.

En el poble veí s’han celebrat eleccions. Segons la premsa local el 24% de la població es va abstenir, el 60% va votar al Partit dels Matemàtics, que va guanyar còmodament amb una majoria de 2130 vots. La resta va votar al Partit dels Científics. Quantes persones van votar al Partit dels Científics?

Teniu temps fins al Diumenge 19 de Març de 2017.

Felicitats a l’Elena que ha trobat que els vots rebuts per als Científics han estat 568. Podeu veure el seu raonament en el seu comentari.

Aquesta setmana no hi haurà Enigmates ja que hem de preparar els trimestral. Ens tornem a veure quan hagin acabat.

10. EDATS MISTERIOSES.

3

Arribem a l’Enigmates número 10 d’aquesta temporada. Vinga que encara queda temps per demostrar tot allò de bo que podeu fer.

Com ja haureu observat, esbrinar l’edat d’una dona és un dels enigmes més difícils que hi ha. Doncs en aquest, vosaltres haureu de trobar l’edat de 3 dones. No us amoïneu que us donaré unes pistes.

Les dones es diuen Anna, Laia i Montse. Entre l’Anna i la Laia fan 76 anys. Entre l’Anna i la Montse tenen 96 anys, i entre la Montse i la Laia 140. Quants anys tenen cadascuna?

Teniu temps fins al 5 de Març de 2017.

Felicitats a tots i totes les participants. Tothom ha trobat la resposta correcta que era: 16 anys té l’Anna, 60 la Laia i 80 la Montse. 

9. LES POMES.

2

Ja hi tornem a ser amb un nou ENIGMATES. Aquesta vegada va dedicat als soferts treballadors del camp. Aquí el teniu.

Un pagès ha recollit 667 pomes dels seus arbres. Com no li caben en un sol sac, decideix repartir les pomes en diversos sacs de tal manera que tots els sacs tinguin el mateix nombre de pomes i fent servir la mínima quantitat de sacs possible.

Quants sacs farà servir?

Fins al 26 de Febrer de 2017

Felicitats als/les participants. Aquesta vegada en Pol i el Joan han trobat la resposta correcta. Han de fer servir 23 sacs i en cada sac han d’anar 29 pomes. El 23 i el 29 són els divisor de 667 diferents de 1 i 667. La dificultat residia en trobar aquests dos divisors.

8. LA MULTIPLICACIÓ AMAGADA

2

En aquesta multiplicació tots els nombres han estat substituïts per asteriscs. Troba el valor de cada asterisc sabent que només poden ser els dígits primers 2, 3, 5 i 7.

 

 

multiplicacio

Teniu temps fins al Diumenge 21 de Gener de 2017

Veig que aquest enigmates us ha costat força. Malgrat no haver trobat la solució correcta, aquells que ho heu intentat teniu el punt de participació.

Aquesta és la solució:

                                                                 solucio-multiplicacio-amagada               

                                                                          

7. HAN DE SER 11

2

Després de les vacances de Nadal, reprenem el ritme i els Enigmates. Aquí teniu el primer de l’any 2017.

“Heu d’obtenir 11 com a resultat de fer servir vuit vegades el cinc i operar-lo amb les operacions bàsiques (+, -, x i ÷) que necessiteu.”

Teniu de temps fins al Diumenge 15 de Gener de 2017

Sembla que aquest enigmates us ha agafat una mica freds ja que heu participat poquets. Això sí, els participants han donar respostes correctes i com són bones i diferents totes dues poden ser publicades. Podeu consultar les respostes en els comentaris adjunts a aquest article.

6. MALEÏDA CRISI

4

Aquí teniu el darrer enigmates del mes de Novembre. A veure què tal us va? 

   En un laboratori de la Universitat han de preparar una dissolució i necessiten exactament 4 L d’aigua. Pels efectes de la crisi han d’anar a buscar l’aigua a una font que hi ha al parc del costat del laboratori, però només disposen de dues garrafes buides de, una de 3 L i l’altra de 5 L, per recollir l’aigua i mesurar els 4 L.

Com ho poden fer per aconseguir exactament els 4 L d’aigua que necessiten?

Teniu temps fins Diumenge 27/11/2016

Amb aquest enigmates hem arribat a la fi de Novembre. I la setmana que ve comencem els exàmens trimestrals, així que tornarem amb més enigmates després dels exàmens. 

Felicitats a tots i totes les participants. Aquesta vegada la resposta publicada la guanyen en Pol B i en Javier C i la Claudia que dóna una manera diferent d’arribar a la solució. Podeu consultar els seus comentaris en aquest enigmates.

5. LES LLENTIES

6

Aquí teniu l’enigmates d’aquesta setmana. Ja és el 5è de la temporada. Ànims!

“Tenim tres piles de llenties. En total hi ha 48 llenties. No diem quantes llenties hi ha a cada pila, però observem que: si de la primera pila passem a la segona tantes llenties com té la segona pila, després, de la segona passem tantes llenties a la tercera com té aquesta pila, i finalment de la tercera pila passem a la primera tantes llenties com li queden a la primera pila, resulta que tenim la mateixa quantitat de llenties a totes tres piles.

Quantes llenties teníem a cada pila al començament?

Teniu temps fins Diumenge 20 de Novembre de 2016

 Enhorabona a tothom. Tots els participants heu donat amb la resposta correcta. Com explica en Joan, és bona idea pensar l’enigmates començant pel final. Aquí teniu el seu raonament:
Et diu que al final acabem amb la mateixa quantitat de llenties en cada pila, si et diu que tenim 48 llenties en total ho dividim entre 3 que són les piles de llenties dona 16 a cada una.
Aleshores et diu que passem tantes llenties a la tercera com n’hi ha. Això vol dir que abans n’hi havia 8.
Ara tenim 8 a la primera i 24 a la tercera. Com de la segona a la tercera en passen tantes com n’hi ha a la tercera, vol dir que la tercera en tenia la meitat de 24. Ara tenim 8 a la primera, 12 a la tercera i 48-12-8 que són 28 a la segona. El primer pas diu que en passen de la primera a la segona tantes com n’hi ha a la segona. Per tant dividim la segona per 2. Al començament queden 8+14 = 22 a la primera, 14 a la segona I 12 a la tercera.

4. UN SOPAR D’AMICS

16

Anem pel quart enigmates de la temporada. Desitjo que gaudiu i us abraceu aquest enigmates com els amics protagonistes.

Tres parelles d’amics es troben per sopar. Quan es troben cada persona fa una abraçada a la resta d’amics però no a la seva parella igualment passa quan s’acomiaden. Quantes abraçades s’han fet en aquest sopar?

Teniu temps fins Diumenge 13/11/2016

Enhorabona a tot@s els participants. És impressionant com esteu fent anar el cap. Us felicito. Aquest enigmates es podia resoldre amb relativa facilitat si dibuixàveu la situació. És per això que el punt de resposta publicada li dono al Crack dels enigmates i a la Clàudia R perquè ho expliquen fent servir una mena d’esquema. He de dir que el Pol B i l’Emma S i l’Aida també ho expliquen força bé però m’han semblat més aclaridores les altres respostes. El punt per ser el primer en respondre correctament és per al Joan B.

Aquí teniu les respostes dels companys:

El Crack:

La resposta són 24, perquè:
Posem que a les persones les anomenem com A, B, C, D, E, F. I que les parelles són AB, CD, EF. Doncs la taula que demostra les abraçades és la següent:
A. B. C. D. E. F
A. X.  1. 2. 3. 4

B. X. X. 5. 6. 7. 8

C. X. X. X. X. 9. 10

D. X. X. X. X. 11. 12

E. X. X. X. X. X. X

F. X. X. X. X. X. X

Com que diu que dos cops doncs 12×2= 24

La Clàudia:

En total es fan 24 abraçades, perquè si comptem quantes abraçades es fan al principi del sopar (12 abraçades) i les sumem amb les abraçades que es fan al acabar el sopar (12 abraçades) donen 24 abraçades en total, durant tot el sopar. I ara, us preguntareu com he descobert que es fan 12 abraçades al principi i al final del sopar, doncs ara us ho explico: si numerem els participants del sopar amb números i assignem 1-3-5 als homes i 2-4-6 a les dones, les seves parelles, les abraçades que es faran seran: 1-3/ 1-4/ 1-5/ 1-6, també es faran: 2-3/ 2-4/ 2-5/ 2-6, després també tindrem: 3-5/ 3-6 i per últim: 4-5/4-6 i tot això suma 12 abraçades en total. I per finalitzar haurem de sumar 12 (abraçades al principi del sopar)+12 (abraçades al final del sopar)= 24 (abraçades en total, durant tot el sopar).

3. CURIOSA OPERACIÓ

12

Aquest enigmates potser us resulti més complicat però té la seva gràcia. Sort.

Observa la següent expressió: (x-a)·(x-b)·(x-c)·….·(x-z)=?

Quin és valor (resultat) d’aquesta expressió?

Teniu temps fins diumenge 6 de Novembre de 2016.

Enhorabona a tots i totes les participants. Aquest enigmates ja tenia la seva gràcia i heu estat prou hàbils per trobar-la. El més ràpid en donar la solució correcta ha estat el Marcel i és per a ell el punt de velocitat. El punt per la resposta millor explicada és per la Berta i l’Aina, la Clàudia R, el Joan B i el Crack dels enigmates.

La resposta correcta és que aquesta expressió és igual a zero ja que es tracta d’un producte on hi ha un factor que és (x-x) que serà zero i per tant qualsevol nombre o expressió multiplicada per zero és zero.

2. ELS MICOS

7

Aquest enigmates és semblant a un que ja va sortir en la primera temporada, però crec que pot ser divertit i no és gaire difícil. Ànims

Si un mico es menja un plàtan en mig minut, quants micos calen per menjar-se 30 plàtans en 15 minuts?

Teniu temps fins el dia 30/10/2016.

Aquesta vegada la resposta correcta era que només necessitem 1 mico per menjar-se 30 plàtans en 15 minuts. El punt de resposta publicada va per la Clàudia R., el Joan B. i el Pol B. Podeu consultar els seus comentaris per veure com ho han raonat. Felicitats.

Go to Top