13. TEST LABORAL

0

Despres de la Setmana Santa ja és hora de recuperar els Enigmates. Queden molt poquets abans que s’acabi aquesta lliga 17-18.

Quatre persones, l’Anna, la Beatriu, el Carles i el David, són candidats a una feina. Per accedir-hi han de fer un test de 100 preguntes on cada pregunta correcta val 1 punt. Els examinadors, després de corregir els test manifesten que la mitjana dels quatre candidats ha estat de 75 punts.

L’Anna només s’ha equivocat en dues preguntes. La Beatriu ha respost 96 correctament i el Carles va fallar 6 preguntes.

Quina va ser la puntuació del David?

SOLUCIÓ: En David ha fet només 12 punts.

Aquest ha estat el darrer enigmates d’aquesta temporada. 

Teniu temps fins al diumenge 22 d’abril de 2018.

12. LÒGICA REFRESCANT

4

Tres estudiants de lògica queden per anar a berenar en una cafeteria nova que ha obert recentment al poble. Un cop asseguts el cambrer els pregunta: “Tots voldran cafè?”  El primer estudiant mira els altres dos i respon: “No ho sé”. El segon mira el que encara no ha dit res i contesta: “No ho sé“. El tercer estudiant, que falta per respondre, havent escoltat les respostes dels seus companys diu: “Sí. Tots tres en voldrem cafè”.

Com és possible que tingui raó el tercer estudiant? Feu servir un raonament lògic.

Teniu temps fins al diumenge 4 de març de 2018.

Enhorabona a totes les persones que heu donat una resposta a aquest enigmates. Aquesta vegada la resposta més aclaridora l’han donat el Pol i el Joan i és per a ells el punt de resposta publicada. La més ràpida ha estat la Valent i per a ella és el punt de velocitat.

Resposta Pol i Joan:El primer vol cafè perquè si no hagués dit que no perquè llavors no tots voldran cafè, el segon pensa el mateix i el tercer com que vol cafè i els altres dos no han dit que no confirma que tots volen cafè.

11. EL PROBLEMA DEL QUADRAT

4

VINGA QUE AQUEST ÉS DELS FÀCILS. ÀNIMS!

Si un quadrat d’un metre de costat està dividit en quadradets d’un decímetre de costat, quina distància, en metres, cobririen aquests quadradets si els col·loquessin tots en línia, un darrere de l’altre?

Teniu temps fins al diumenge 18 de Febrer de 2018

Felicitats a totes les participants. Gairebé totes heu donat la resposta correcta. Els quadradets cobreixen una distància en línia recta de 10 metres. La Valen guanya el punt de resposta publicada i el Jordi P el punt de velocitat. La Valen explica així la resposta: “10 metres, perque: si dividim un quadrat d’un metre de costat, (1 metre = 10 dm) en quadradets d’un decimetre de costat tenim com a resultat 100 quadradets. Ara agafem els 100 quadradets (1dm) i els posem en línia, un sobre l’altre, tenim 100 dm = 10m”

10. CINC AL DIA

1

Amb aquest enigmates farem una mica de salut, recordant que és important menjar 5 peces de fruita i verdura cada dia. Després d’aquest recordatori, anem per feina.

Tres pomes i una pera pesen el mateix que 10 cireres. Una pera pesa el mateix que 6 cireres i una poma. Quantes pomes pesa cada pera?

Teniu temps fins diumenge 4 de febrer de 2018

Felicitats a la Valen que aquesta vegada ha trobat la resposta correcta (1 pera pesa como 7 pomes) i ha fet una explicació molt bona. Podeu consultar el seu comentari o si no aquí teniu la resposta.

 Com que 6 cireres més una poma és igual a 1 pera, doncs a l’operació de 3 pomes més 1 pera és igual a 10 cireres, en canvi de posar 1 pera, posem 6 cireres més 1 poma. Llavors quedaria així: 3 pomes més 6 cireres mes 1 poma és igual a 10 cireres.
Com que a l’operació tenim 3 i 1 poma, les sumem, i dona 4, llavors ara fem:
4 pomes = 10 – 6
4 pomes = 4 cireres
Això vol dir que la quantitat de cireres i de pomes és la mateixa.
I per acabar fem:
De l’operació de: 6 cireres, més una poma, és igual a 1 pera, doncs canviem les 6 cireres per 6 pomes (perque son la mateixa quantitat).
I ara sumem les 6 pomes, més 1 poma = 7 pomes
Llavors són 7 pomes que pesa cada pera.

9. LA FESTA

6

Ja tormem a ser amb els enirmates. Aquest requerirà una mica d’esforç per part vostra però el trobo interessant. Ànims.

Quan la festa s’acaba tothom surt amb la seva parella per tornar cap a casa. La gent per acomiadar-se es fa una encaixada de mans. Quan tothom ha marxar el porter ha comptabilitzat 24 encaixades de mans. Comptant que tothom s’ha acomiadat de tothom i que els membres d’una parella no s’acomiaden un de l’altre, podríeu dir quantes persones han assistit a la festa?

Teniu temps fins diumenge 21 de Gener de 2018

Bon dia de nou i felicitats als participants en aquest enigmates ja que heu estat fent servir el cap per pensar en matemàtiques durant una estona. Animo a tothom a fer-ho ja que és molt satisfactori.
Efectivament la quantitat de persones que assisteixen a la festa és de 8 persones o quatre parelles. Us convido a consultar les explicacions de la Valen, el Pol i el Joan o la del Jordi ja que totes són molt clares i es per això que totes tenen el punt de resposta publicada.

8. QUINA EDAT TINC?

4

Benvinguts de nou als enigmates de l’Oreig. Aquí teniu el primer de l’any 2018. Ànims que és fàcil!

Un jove estudiant de matemàtiques proposa el següent enigma sobre la seva edat als seus germans petits:

Si al triple de l’edat que tindré d’aquí tres anys li resteu el triple de l’edat que tenia fa 3 anys obtindreu l’edat que tinc ara. Quants anys tinc?

Teniu temps fins diumenge 14 de Gener de 2018.

Felicitats als participants ja que tots heu tingut el vostre premi. La resposta correcta era que el jove té 18 anys. Podeu mirar els comentaris de la Valen i el del Pol i el Wen per veure com ho han pensat ells.

7. CINC BONS COMPANYS

2

Amb aquest enigmates ens anirem de vacances de Nadal. Així que us desitjo sort per l’enigmates i BONES FESTES a vosaltres i a les vostres famílies.

Cinc amics excursionistes s’han de repartir tres barres de pa que tenen per menjar. El repartiment ha de ser totalment equitatiu i ha de complir les següents condicions:

  1. Cada company ha de tenir trossos de pa d’igual grandària.

  2. Ningú pot rebre més d’un tros de la mateixa mida.

Expliqueu-los com han de partir els tres pans i quins trossos ha d’agafar cadascú.

Teniu temps fins divendres 22 de Desembre de 2017

Després d’unes merescudes vacances, ja hi tormem a ser. Aquesta vegada el Nil ha fet el raonament correcte tot i que una mica difícil de portar a la pràctica.

Us ofereixo dues possibles respostes:

  1. Tallar un pa en 5 trossos (1/5). Els altres dos pans els tallem en 3 trossos cada pa (1/3 per cada persona i en sobra un tall) Aquest darrer terç el partim en 5 parts (1/15). Així cada persona pot agafar 1/5 + 1/3 + 1/15.
  2. Tallar els tres pans en dos trossos. (6/2 de pa) Cada un agafa ½ i el que resta, el divideixen en 5 trossos (1/10 de pa cada tros) i cada company agafa 1/10. Així cada company agafa ½+1/10 de pa.

6. ELS PESCADORS I EN RICARD

5

Ja tornen a ser aquí els enigmates. Aquest és particularment curiós. Espero que us agradi.

En Ricard està passant uns dies a la platja a Palamós. Avui s’ha trobat amb dos pescadors que es disposaven a menjar-se unes gambes. En Ricar els ha preguntat si podien compartir les gambes amb ell i ells han acceptat.

El primer pescador ha posat 5 gambes en una safata i el segon n’ha posat 7. Cada un dels tres homes ha menjat 4 gambes. Per recompensar els pescadors, en Ricard els ha donat 12 monedes d’euro. El primer pescador ha agafat 5 monedes i el segon 7. Tots dos han pensat que han fet un repartiment equitatiu, ja que cada un ha agafat igual número de monedes que les gambes que ha aportat per menjar. En Ricard els ha dit que no ho han fet bé. Per què?

Teniu temps fins dilluns vinent  27/11/2017.

Felicitats als participants. Us heu adonat que el repartiment no era just i ho heu corregit. El punt de velocitat de resposta correcta és per al Nil i el de resposta més clara per l’Arnau O. Podeu consultar els comentaris dels participants per trobar la solució a l’enigma. El cas és que el primer pescador només li dóna una gamba al Ricard i el segon li dóna 3. És per això que el repartiment ha de ser un quart de 12 per al primer pescador i tres quarts de 12 per al segon pescador.

5. DIFÍCIL CONTENTAR TOTHOM.

4

El president d’un club esportiu, vol anar a visitar totes les seves penyes distribuïdes pel territori de la següent marera:

Difícil contentar tothom

Si vol anar a visitar des de la penya A a la Z, passant per tota la resta però només una vegada per cada penya, (representades pels cercles de la imatge) quin camí ha de fer?

NOTA: Hi ha més d’una solució vàlida.

Teniu temps fins al diumenge 12/11/2017

Aquesta vegada heu trobat tres solucions correctes i diferents, per tant tenim tres respostes publicades: La Valen, el Pol i el Wen i el Pol i el Joan que a més han estat els més ràpids. Enhorabona a tothom.

4. LES SAMARRETES.

10

En Ricard és aficionat del Barça i la Sílvia de l’Espanyol. Ambdós tenen un calaix ple de samarretes del seu equip. Avui han decidit comptar quantes tenen cadascú. Sabent que en el calaix d’en Ricard hi ha 3/4 de les samarretes que hi ha en el calaix de la Sílvia, i que en el calaix de la Sílvia hi ha 2 samarretes més que en el calaix d’en Ricard, quantes samarretes del Barça i quantes de l’Espanyol hi ha?

Teniu temps fins diumenge 5 de Novembre de 2017.

Moltes felicitats a tots els participants. Aquesta vegada pràcticament tothom ha trobat la resposta correcta. Els més ràpids han estat el Pol i el Wen i els punts per resposta publicada van pel Muxi d’ESO2 i el Pol i el Joan d’ESO3.

La qüestió era adonar-se que la diferència que hi ha entre les samarretes del barça i de l’espanyol és un quart en fracció i 2 samarretes en nombre natural. Així doncs tres quarts són 6 samarretes del Barça i 6+2 són 8 samarretes de l’Espanyol. 

Go to Top