El passat dijous dia 16 de gener de 2.014 es va dur a terme la presentació de la segona edició del Premi Escola, agricultura i alimentació ecològica en el nostre centre.
Bon dia a tothom
- Sr. Miquel Molins, Director General d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
- Sr. Josep Planas, Subdirector General d’Informació i Educació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat
- Sra. Ester Bescós, Inspectora d’Ensenyament de l’Escola Matagalls. Representant del Departament d’Educació
- Sra. Marisol García Beneyto, regidora de d’Ensenyament i Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera
- Sra. Montse Escutia, Secretària General de l’Associació Vida Sana
- Sr. Manel de la Fuente director del Serveis educatius del Baix Montseny
- Sra. Mª Jesús López Representant de l’Associació de Mares i pares de l’Escola Matagalls
- Benvolguts Avis de l’Escola Matagalls, encarregats del projecte “L’hort a l’Escola”
- Benvolguts mestres i personal de serveis de l’Escola Matagalls
- Estimats alumnes de l’Escola
En primer lloc, permeteu-me agrair-vos el fet de poder acollir la presentació de la segona edició del premi Escola, agricultura i alimentació ecològica al nostre centre.
La singularitat del Projecte dut a terme a l’Escola Matagalls és que vincula l’Hort de l’Escola amb la Cuina-Menjador i alhora es fa ressò d’una manera d’entendre l’ensenyament on participem totes i cadascuna de les diferents àrees educatives del centre.
Aquesta filosofia relaciona quatre grans eixos: el Medi Ambient, el Desenvolupament local, la Salut i l’Educació. D’aquesta manera, en el dia a dia de l’Escola, podem parlar d’Educació a les aules, però també d’Educació en la salut i en la cura per a una bona alimentació durant l’estona del menjador. Parlem de Desenvolupament local dins l’aula però també el posem a la pràctica fora, quan fem comandes de verdures als pagesos de l’entorn o quan fem passejades pel poble i contemplem els horts dels veïns. Entenem que tot és educació i que no és possible separar aquests quatre grans eixos.
L’activitat agrícola està, òbviament, molt relacionada amb l’alimentació. Fer un hort a l’escola contribueix a fer-nos adonar de la gran importància de l’agricultura i d’alimentar-se correctament.
El Projecte Hort forma part del Projecte educatiu del centre com a eix transversal. L’AMPA hi aporta unes hores de la Coordinadora de cuina-menjador per ajudar a la comissió de l’hort a dirigir i distribuir les feines tenint en compte les necessitats educatives del centre i les de la cuina-menjador.
Treballem en el creixement i la maduració de l’infant tot creant vincles i interrelacions generacionals que entenem que són bàsiques per als ciutadans de futur.
Els nens i nenes acompanyats per en Josep, el conserge, la Neus, coordinadora del menjador, els avis pagesos –en Joan i en Paco– i els mestres, hi planten tomàquets, cols, api, pèsols, enciams, escaroles, mongetes, maduixeres, carabasses i carbassons, coriandre, farigola, sàlvia, romaní, espernallac, camamilla, etc. És una bona manera d’apropar-nos a la terra, de tocar-la, d’olorar-la i, sobretot –fins embrutant-nos– “d’aprendre de la terra tot el que la terra ens pot ensenyar”.
Optem per un hort ecològic, que entenem que millora l’agricultura convencional. Per això, a l’escola, és important tenir una compostadora que forma part d’aquest cicle i d’aquesta manera ens apropem a la cultura de la sostenibilitat.
Entenem, doncs, l’hort ecològic com a suport didàctic pels alumnes, però també com a mitjà per treballar l’Educació Ambiental com a instrument pedagògic integrador, com a escola inclusiva que som.
Els nens porten els productes des de l’hort a la cuina i els mengen a l’hora de dinar conscients que l’enciam que estan menjant l’han plantat i cuidat amb les seves mans.
Aquest Projecte és el resultat d’una reflexió del claustre amb el seu compromís, la conducció de l’equip directiu i la implicació de tota la comunitat educativa.
Aquest projecte forma part d’un gran Projecte que apunta cap a allò que s’anomena “Escola Verda”, un dels principals projectes d’Educació ambiental que es desenvolupen a Catalunya i que s’impulsen des de la Generalitat. D’aquesta manera ens és possible incorporar la dimensió ambiental tant al currículum educatiu com a la gestió del nostre centre.
Els Objectius de la vinculació l’Hort Ecològic i Cuina-Menjador que nosaltres, des del petit món que és l’Escola amb l’AMPA, impulsem, són:
– Produir aliments de qualitat nutritiva i sanitària òptima, lliures de residus i altres substàncies estranyes, per a una millor dieta alimentària dels nens i les nenes de l’Escola.
– Evitar les formes de contaminació que puguin resultar de les tècniques agràries convencionals.
– Procurar mantenir la diversitat genètica del sistema agrari del nostre entorn.
Dins el marc escolar, ens hem plantejat els següents objectius :
– Crear un nou àmbit de relació escolar entre els participants: Treball cooperatiu, responsabilitat, esperit de col·laboració, respecte cap al treball col·lectiu i comprensió de la relació entre treball i esforç.
– Crear noves situacions d’aprenentatge com a alternatives integradores de la diversitat de l’alumnat.
Sentim la responsabilitat de treballar per un món diferent des de l’escola i tenim ganes de comunicar-ho als alumnes. Sabem que la terra ens nodreix: som el que experimentem, plantem i mengem.
Moltes gràcies
Lluïsa Vigas i Terrats
Directora de l’escola Matagalls
Santa Maria de Palautordera a 16 de gener de 2014