Category Archives: REFLEXIONS

D’ HÀBITS, RUTINES I SEQÜÈNCIES

ELS HÀBITS I LES RUTINES A L’ ESCOLA BRESSOL.
TREBALLEM LES SEQÜÈNCIES TEMPORALS

L ‘ adquisició d’ hàbits i rutines a l ‘escola bressol ajuda a l’infant en el seu desenvolupament integral.

L ‘infant interioritza una acció , un coneixement ,a partir de la repetició. Els agrada mirar sempre el mateix conte, els mateixos videos, els mateixos jocs, portar la mateixa jaqueta, les mateixes sabates…. ( …i les enrabiades que agafa quan no se segueix la repetició com ell la sap fer… ).L ‘adult ho interpreta com una tossuderia, nosaltres ho interpretem com un aprenentatge.

Doncs aprofitem la repetició per treballar .
Tot es converteix en rutina i a mesura que ell repeteix i repeteix una acció, en va aprenent.

Si això ho traslladem a les rutines i els hàbits podem dir que són accions que realitzem repetitivament amb l´infant , cada dia, un a un, al principi dirigides per l ‘ educadora i al final , dins del moment evolutiu de cada infant ,esdevindran accions autònomes i automàtiques: agafar el bolquer, netejar-se la cara, eixugar-se, descansar, menjar, fer un pipí, posar-se la jaqueta, treure la bata… Tot això amb la mínima intervenció de l’ adult.

Aquest treball també ajuda a l’ infant més gran a aprendre a reconèixer les nocions de temps i espai, uns del conceptes més complicats d’ entendre,sobretot perquè estan en un pla abstracte, no material. Sense insistir artificialment en les paraules “ passat, present , futur, ahir, avui ,demà “, sí que podem fer un treball dialogant amb l’ infant parlant d’ “abans, ara i després “. L ‘nfant només viu en present.

Famílies, us ajudem?

Us ajudem a perdre uns minuts cada dia per ensenyar a l’ infant què esperem què faci?
No hem de donar res per sabut.

Us ajudem a deixar temps a l´infant per pensar què ha de fer, per què ja ho sap?
L ‘únic que passa és que necessita més temps per endreçar les idees.
Esperarem, pacients , que reaccioni per què ho sap fer. Li vam ensenyar ,oi?

Us ajudem a que confiin en la seva capacitat per fer les coses?
Sovint els subestimem i creieu-nos, saben fer moltes més coses sols de les que us pugueu imaginar. Només cal donar-los les eines i el temps.

Us ajudem a fer uns infants autònoms i que siguin capaços de prendre decisions?
Això també els ho haurem d’ ensenyar. Amb hàbits i rutines establerts.Quan sabem que ho saben fer, deixem que ho facin sols.

Us ajudem a que s’ estimin?
Aconseguir fer una activitat o qualsevol rutina per ells mateixos és el millor reconeixement que poden tenir.” Ho he fet jo sol”.
“Si m’ estimo a mi, estimo el que m’ envolta.”.

 

 

 


QUE TINGUEM UN BON INICI DE CURS 2017-2018

 

Curs 2017-2018

Amb les piles carregades  i amb moltes ganes de començar el nou curs, per alguns serà l’ inici del camí que a partir d´ara començaran a recórrer: pares i mares, padrins i padrines, escola,mestres, educadors i educadores, companys i companyes, bates, agendes, menjar, papilles, bolquers …..Ningú us ha dit que serà fàcil al principi, però és tan intens i gratificant veure com van creixent i  canviant que ens val molt la pena tant personalment com professional.

Pels altres, els de P2, aquí en diem els grans ( els grans !),l’ aventura serà ressegir el camí que els durà fins a P3. Estan tan oberts a explorar, descobrir, experimentar , sentir… que val la pena extreure’n  tot allò que poden arribar a aprendre i tot el  que ens ensenyen.Són uns petits mestres.

…I sobretot, no hem de perdre mai de vista el nostre principal objectiu: que siguin infants feliços.

Que tingueu un molt bon inici de curs.

Equip educatiu

BON INICI DE CURS from escolabressol on Vimeo.

 

 

PROJECTE MENJADOR: L’ ENCARREGAT

 

Aquest video mostra tota la rutina que fem al menjador abans de posar-nos a menjar.Té una durada una mica llarga, però val la pena veure com els infants assumeixen perfectament el rol d’ encarregat, la responsabilitat que comporta i com els ajudem en el camí cap a l’ autonomia personal.

PROJECTEMENJADOR2017 from escolabressol on Vimeo.

MOTRICITAT FINA

MOTRICITAT FINA

La motricitat fina es refereix a l’ habilitat de coordinar diferents moviments de petits grups musculars amb precisió, per exemple entre les mans i els ulls. Està relacionada amb el moment maduratiu de l’ infant tot i que de vegades cal exercitar-la per a que s’ interioritzi amb més facilitat.
Amb exercicis de motricitat fina a l’ escola bressol volem aconseguir :
Exercitar la coordinació visomotriu
• Agafar objectes amb les dues mans
• Llençar pilotes
• Inici en el gargot
• Arrugar paper
• Ajudar a vestir-se i desvestir-se
• Ficar i treure objectes de diferents espais
• Puzles
• Jocs d’encaixar
• Peces de construcció
• Plastilina
• Paper
• Ceres

Tenim un ventall molt ampli d’ exemples de motricitat fina i també en trobareu molts per la xarxa. No volem oblidar que des de l’ exercici més simple i quotidià podem treballar-la i així ho fem a l’ escola.
A l´hora que la Laura destapa un flam i la Queralt pela una mandarina, ens adonem que saben fer més coses de les que ens pensem i els agrada ser autònomes cada dia una mica més. Aquí en teniu un video i fotos.

 

 

 

…I què concentrats que estem …!

20170221_122335

20170221_122412

 

 

 

 

 

 

 

20170221_122443

 

 

 

 

MOTRCITAT FINA from escolabressol on Vimeo.

 

 

MOTRICITAT GROSSA

MOTRICITAT GROSSA

A l’ escola sempre escoltem parlar de la motricitat fina i la importància per al control oculo-manual entre altres funcions. Tot i així i sense deixar de banda aquesta motricitat, tant o més important és la motricitat grossa, sobretot en els primers anys de vida. A l’ escola bressol treballem totes dues motricitats per aprendre a reconèixer el propi cos i l’ espai.
Què volem aconseguir amb la motricitat grossa?
• Estimular les diferents àrees motores del cos i així reafirmar i enfortir l’ autonomía.
• Reafirmar el to muscular
• Refoçar els moviments de l’ infant pel seu desplaçament
• Prendre consciència de l’espai i les seves possibilitats
• Prendre consciència del cos i les seves possibilitats.
• Exercitar la coordinació de moviments
• Treballar la coordinació viso-motriu
• Realitzar conductes d´imitació.

I aquí en teniu uns exemples

MOTRICITAT GROSSA from escolabressol on Vimeo.

 

 

LES AMPOLLES SENSORIALS.PART 1.

LES AMPOLLES SENSORIALS .PART 1.

Les ampolles sensorials són una molt bona eina per jugar i treballar amb els infants. Les podem fer nosaltres mateixos . Serveixen sobretot per a l’ experimentació , l’ exploració i l’ observació. Es poden manipular i descobrir elements i materials sense prendre mal .També poden ser utilitzades per al desenvolupament del llenguatge i la motricitat fina.
La mida de les ampolles ha de ser més o menys com una ampolla d’aigua petita .Pensem que l´ han de manipular els infants i no convé que pesi massa. Han de ser de plàstic transparent , que es veig ben clar el que hi posem a dins.
Vosaltres, a casa en podeu fer algunes, inclús amb els més grans podeu fer que us ajudin en la manualitat .Hi podem posar infinitat de materials. Us posem alguns exemples.

Llegums,fulles,sorra,pals de fusta, tronquets, panís, pedres, pasta,petxines,taps de suro, agulles d’ estendre,sabó de cabell de diferents colors,oli , aigua,vinagre,rentavaixelles,diferents tipus de paper, gomes cabell, boles phorespan, ……

 

El millor de tot, la vostra imaginació.
Després de posar el material que volem a dins, no massa quantitat, posem silicona calenta o pega ben forta al tap i enrosquem, així quedaran precintades i no hi haurà perill de que s´obrin. No us refieu de deixar-les només roscades.
A l’ escola bressol en tenim algunes com aquestes i certament s´hi passen moltes estones.

Amb les ampolles sensorials podem treballar:
• Desenvolupament social: generalment els infants comparteixen molt els seus materials d’experimentació. Això els ajuda a socialitzar-se amb els seus companys, a vegades no s’ho demanen bé, però inclús amb aquestes experiències es fan aprenentatges.
• Motricitat fina: per agafar les ampolles.
• Llenguatge: perquè podem parlar del que hi ha a dins les ampolles, explicar coses, imaginar històries…
• Educació visual: aprenen a buscar coses dins les ampolles (sobretot amb les que tenen més d’un element dins l’ampolla).
• Educació auditiva: aprenen a escoltar son forts, fluixos, agradables, desagradables
• Lògico-matemàtica: aprenen els números, a descobrir-los i a reconèixer-los. (amb infants més grans)
• Llenguatge: aprenen a explicar el que veuen.
• Lectoescriptura: a buscar les lletres que formen part d’una paraula, el seu nom, etc.( amb infants més grans)
• Desenvolupa l’atenció
Per internet podeu trobar moltes idees de com fer una ampolla sensorial. Us convidem a que en feu a casa.
Us posem algun exemple.

http://www.maminatura.com/blog/ca/diy-botes-sensoriales-15-ideas/
http://comaprendreaaprendre.blogspot.com.es/2013/05/ampolles-sensorials.html

I algunes de les nostres ampolles

dsc_0586-copy

dsc07061

dsc07056dsc07058

JOC SIMBÒLIC

Hola famílies!

Avui us volem parlar del joc i la seva importància. El joc és una conducta espontània que mou a l’infant a interactuar amb els altres i amb els objectes. Mentre juga satisfà la seva curiositat sobre el món que l’envolta i li proporciona benestar i equilibri emocional. El joc potencia l’aprenentatge i promou el desenvolupament de l’infant: es pot considerar com un mitjà de socialització i comunicació; permet a l’infant conèixer-se a sí mateix i establir vincles afectius amb els altres infants i els adults; desenvolupa les funcions psíquiques (llenguatge, memòria,…)  i físiques (córrer, saltar, equilibri,…)

És evident que els infants no juguen igual als 3 mesos, als 6 mesos o a l’any. Cap al voltant dels dos anys sol iniciar-se el joc simbòlic. El joc simbòlic es dóna quan l’infant espontàniament imita accions del món dels adults: “juguen a pares i mares”, “a les cuinetes”, “a metges”, “ a mecànics”,…

Avui us mostrem als nens i nenes de p2 en acció, fent joc simbòlic, plasmant així el que us acabem d’explicar.

Mireu quina traça tenen!!!20160926_10052220160921_09380620160921_09432520160926_094846

DIA SENSE COTXES

Celebrem el dia sense cotxes .Com és evident, al nostre poble, les entrades i sortides dels infants de l’ escola  acostumen a ser moments caòtics entre persones i vehicles.

Fem, al menys, del divendres, dins del marc de la setmana de la mobilitat sostenible i segura, un dia sense cotxes i SENSE PRESSES .

 

 

Digitalización_2016_09_22_09_03_30_410_001

DE QUATRE GRAPES I L’ ENTREPÀ.

Us enllacem al diari ara.cat, en la seva secció criatures .cat.Hi han articles força interessants que ens fan reflexionar.

Us recomanem  un que  parla de l’alternativa a l’ entrepà i un  l’altre de la importància  de la fase de les quatre grapes dels nadons abans d’ arribar a la bipedestació.

 

 
http://www.ara.cat/suplements/criatures/que-no-dels-del-nens_0_1530446954.html

http://criatures.ara.cat/menjarbepercreixermillor/2016/03/08/alternatives-a-lentrepa-per-esmorzar-a-lescola/