CICLE TROIÀ

El Cicle troià en la mitologia i en la literatura grega:

LA CÒLERA D’ AQUIL·LES (La Ilíada d’Homer)

 

 

LES AVENTURES D’ULISSES (L’Odissea d’Homer)

kahootcicletroia
Kahoot cançons del cicle troià

15 pensaments a “CICLE TROIÀ”

 1. Salve!

  L’Odissea ha influenciat a tants artistes al llarg del temps que mantinc la sospita que tots hem engendrat un Ulisses en la nostra imaginació. És una obra molt humana amb fets i emocions que s’han repetit al llarg de totes les generacions i d’aquesta manera aquests temes clàssics poden ser reproduÏts a través de la música, l’amor,la venjança, l’esperit de superació, etc.

  L’heroi Aquiles ha sigut protagonista a moltes cançons; en ell tots hem vist el nostre propi ego, els nostres desitjos de gloria i grandesa, i alhora la nostre feblesa, el nostre taló d’Aquiles.

  Respecte al enginy Ulises penso igualment que a través de la musica s’ha transmes la perspicaçia d’aquest heroi, i com anecdota, el caball de Troia, ens ha ensenyat a questionar inclus les coses que en aparença ens semblen atractives i bones.

  Així com Ulisses va empendre un gran viatge amb grans dificultats i amb el desitg constant de tornar a la llar, cada un de nosaltres emprenem una Odisea si es que volem arribar a on són els nostres cors, pot ser a les nostres llars. La música s’ha influenciat per la novel.la d’Omer, ara nosaltres a través de la música també bebem d’aquesta fantastica història tant propera i tan real.

 2. Realment, Dani és una llàstima que amb tot el que tens per dir facis tantes faltes d’ortografia!

 3. Hola,
  felicitats pel bloc. Me’l miraré amb calma. Sóc un melòman i un amant dels clàssics: tot un regal. Recentment he preparat una ponència per a les V Jornades de Didàctica de Llengües Clàssiques i he fet servir la música contemporània i el jazz per a reafirmar la vigència i l’actualitat de la cultura clàssica grega. Et deixo les referències que he trobat en una cerca ràpida a Spotify per els hi vols donar un cop d’ull.
  Àlbums amb la paraula Odysseus al títol:
  The return of Odysseus, de Robert Raines (2008). És un ballet contemporani.
  Odysseus, de Holmgreen, Aidt i Nikolaj Norlund (2020) Jazz nòrdic.
  Odysseus, deJohnny Reinard (2005). Un enregistrament del American Festival of Microtonal Music.
  Odysseus 7. Radi Space Opera (1998)
  també:
  Ithaca, d’Amber North (2005). Cançó.
  Lost on the way, de Louis Sclavis (2010). Jazz ECM.
  Mythologies, de Patricia Barber (2006). Jazz.
  també hi ha altres 10 àlbums que es titulen Odyssey i en la caràtula o en els temes fan referència al mar o/i a Homer.
  Salut.

  Joma

 4. Hola, Joma! Moltisimes gràcies per afegir el teu gra de sorra en el meu treball de recerca! És un honor per a mi, i per a la meva professora Margalida Capellà, que facis una aullada per aquest bloc i aportis tants i tants referents que ajuden a fer aquest bloc cada cop més gran i més interesant!

 5. Salveee.

  Es increible en com estem d’influenciats amb els referents classics. Estem rodejats de mitologia per tot arreu!!!.

  Valeee.

 6. La música és una de les arts més importants i populars a l’actualitat i per tant és la millor manera de recollir els clàssics i transmetre’ls d’una manera més senzilla i actualitzada a la societat.

  En la meva opinió crec que aquests artistes fan una excel·lent tasca narrant episodis del cicle troià, ja que no tothom té l’oportunitat de llegir l’Ilíada, l’Odissea i l’Eneida.

  És una forma més pràctica per a que molta gent coneixi aquesta meravellosa història que tant ha influït en la literatura, les arts plàstiques i la música.

 7. Χαίρετε!

  És impressionant veure com el món clàssic segueix influenciant-nos en l’actualitat. No només en la llengua, cultura,… fins i tot en la música. Em sorprèn la quantitat d’artistes que s’han inspirat en obres i episodis mitològics procedents de la civilització grega.
  M’agrada molt perquè es tracta d’unes obres que abans de transformar-se i ser narrades de manera musical, ja eren famoses i la gran majoria conegudes. És una bona manera de veure diferents versions sobre històries que ja fa temps que conec i adonar-me de nous detalls que no coneixia.
  M’agrada veure com la música s’ha convertit en una nova forma d’aprenentatge de cultura clàssica.

  Adeu!!!

 8. Xaipete!

  És curiós com encara ens segueix envoltant a grans masses el món clàssic.
  Per mi, amb música és una forma molt més entretinguda de veure els clàssics.

 9. Xaipe!!

  No tenia cap dubte que la cultura classica continua viva i molt present a les nostres vides i no es cap sorpresa que els artistas contemporanis agafin elements classics per les seves obres com en aquest cas la música

 10. És extraordinari veure com el món clàssic segueix influenciant-nos en l’actualitat. No només ho veiem en l’àmbit lingüístic, en la música també ho podem veure. És sorprenen el gran número d’artistes han agafat com llavor la cultura i mitologia grega.
  A mi m’agradaria centrar-me amb la cançó de l’Odissea dels catarres. M’agrada que agafa a Ulisses com a exemple d’heroi per transmetre el missatge que som molt més grans i valents del que som. Que cadascú porta un heroi dintre seu, però que no ho sabem veure, ens enganyem davant d’un mirall.
  En conclusió m’agrada veure com la música s’ha convertit en una nova forma d’aprenentatge de cultura clàssica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

 

REFERENTS CLÀSSICS EN LA MÚSICA ACTUAL