Tocar fons

Pere Sánchez, 1r Batxillerat B.

El passat 22 de maig, va visitar el nostre centre un intern del centre penitenciari Can Brians. En Manel ens va afalagar amb el seu impactant testimoni sobre la vida de les addiccions, sobre la
vida que el va portar a l’abisme, sobre la vida que el va enfonsar.

Amb un posat amable però dubitatiu, va descriure’ns detalladament el seu viatge cap al desastre i la seva experiència privada de llibertat.
Es va presentar de forma afable i persistent davant de quaranta alumnes, algunes encara mig adormides. D’ençà de les primeres paraules que van començar a narrar l’experiència, les assistents van anar esvaint la son i en Manel, ja amb un to més distès, va anar descrivint la seva vida abans de l’ingrés. La mala sort d’aquest humil xicot va prendre partida el dia que va iniciar-se amb la seva primera dosi de cocaïna. Aquells bons amics que l’ajudaven a evadir-se i a gaudir, van contribuir a l’esclavitud personal i social del Manel (els quals més tard no anirien a visitar-lo a la presó); malauradament, aquella petita dosi que el feia tocar el cel, es va convertir en una necessitat vital a qualsevol preu. ‘Deixes de ser tu’ – deia en Manel
aparentment resignat pel transcurs d’aquells fets. Tot d’una, va exposar-nos de la mà de les seves psicòlogues (també presents) com va ressentir-se la seva vida.

Com bé ja hem dit, el luxe d’una nit passà a ser una indiscutible necessitat. Sota la llau de preguntes concretes de Toni Puimedón, en Manel anava obrint-se cada cop més i anava exposant els crims que cometia per una simple i estúpida dosi. Robatoris, en major terme, i uns quants préstecs el van catapultar a l’adversitat legal. Això, sumat a la contínua falta de compromís a la feina i la pèssima comunicació el van anar encerclant. Finalment, a causa d’un crim anònim, ja que evitava cada pregunta referida aaquest, va ser condemnat per un jutjat de Barcelona a catorze anys de presó.

En allà, va ser on va començar aquesta complexa Odissea contra les drogues. Com un salmó nedant a contracorrent, Manel va omplir-se de fe i va decidir desintoxicar-se. Gràcies a un llarg programa de recuperació, va fer front a la síndrome d’abstinència i va poder tornar a ser persona. Val a dir, que va descriure amb optimisme els seus últims dies a la presó. A poc a poc va trobar la seva llibertat en allà (de ser un home lliure de químics) i va treballar amb persistència per a renéixer de les cendres. Tot i la incansable lluita, va retractar-se i va confessar que va tenir una recaiguda que va colpejar la feina feta. No obstant això, va aixecar-se i va seguir endavant, amb el cap ben alt i treballant cada dia amb l’ajuda pertinent.

Per acabar, ja amb un to completament distès i lleugerament còmic, les companyes de classe van obrir un torn de preguntes ben ampli. Per una mà, teníem companyes que preguntaven sobre les primeres sensacions a dins el recinte; cosa que en Manel responia visiblement alterat. – Toques el fons ben tocat, afirmava el convidat. En una altra pregunta, es reflexionava sobre la llibertat en el penal; en Manel considerava que en allà la mateixa llibertat et permet prendre bones dedicions i fer coses de profit, per tant va afirmar amb seguretat que tothom és lliure d’escollir com vol passar la seva estada. Tanmateix, se li va plantejar com era la rutina i els hàbits del complex; reconeixia que eren estrictes però que al cap i a la fi ‘són com una gran família’, diu.

BARCELONA BEACH FESTIVAL

L’any passat vam tenir l’oportunitat d’acudir al Barcelona Beach Festival, un festival internacional de música electrònica que se celebra a Barcelona des del 2014. És el principal espectacle d’ EDM -gènere musical- a Espanya i està organitzat per Live Nation. Hi actuen artistes tant nacionals com internacionals, David Guetta, Avicci, Hardwell, Martin Garrix entre altres grans DJ’s d’aquest gènere. En tan sols dos anys, han aconseguit doblar la venda d’entrades, ja que s’ha convertit en un festival mundialment conegut on assisteix gent d’arreu del món.

Continua la lectura de BARCELONA BEACH FESTIVAL

La maternitat d’Elna

A l’entrar a la maternitat d’Elna te n’adones de la gran quantitat de vides que va poder salvar, un espai que per alguns és un simple edifici “maco”, per altres va suposar salvar vides i ajudar a néixer noves vides.

 El passat dies 15 i 16 de març, els alumnes de segon de batxillerat vàrem visitar la maternitat d’Elna, un antic “hospital” on s’ajudava a les mares a parir l’any 1939 i també a refugiar-se de la tortura que era viure en un camp d’exiliats.

La maternitat d’Elna va ser dirigida per Elizabeth Eidenbenz i va ser una institució en la qual van néixer persones de diferents nacionalitats i religions, com el judaisme, que era perseguit a França per l’ocupació nazi.

Actualment, s’ha creat un museu per recordar la bona obra que es va fer en aquell espaiEn una època molt convulsa, les mares podien viure d’una forma més digne a l’hora del part i allunyar-se dels camps d’Argelès. A la maternitat d’Elna trobaven unes bones condicions d’higiene, alimentació… i hi podien estar fins a 4 mesos.

A l’entrada del museu, es podia veure un cartell amb els noms de totes les mares que van passar per la maternitat i la data en la que van donar a la llum, per recordar-les i tenir present la història.

Després de veure-ho i saber que és el que va passar, vam pensar tot el que van haver de patir i ens va quedar ben clar que els fets que van passar al segle passat mai més s’hauran de repetir. Ens quedem amb la solidaritat que va tenir Elizabeth Eidenbenz en una època on tot resultava molt difícil.

Hugo Pelayo i Martí del Cerro

Visita al Saló de l’ensenyament

Del 14 al 18 de març, al recinte de Montjuïc se celebra, com cada any, el Saló de l’ensenyament. Ahir, dia 14, vam anar-hi uns quants companys de l’institut perquè ens informessin sobre diferents itineraris per després de batxillerat: graus universitaris, cicles de grau superior…

La primera cosa que ens va sorprendre va ser el canvi de lloc de la porta d’entrada, que ens va fer fer una volta a tot el recinte i vam perdre força temps. Tot i així, no ens en va faltar perquè vam marxar abans del tancament.

Un cop al recinte, hi havia dos edificis: un on hi havia parades de totes les universitats -públiques i privades- amb estudiants de cada facultat que informaven sobre els graus i l’altre on informaven sobre acadèmies especialitzades, cicles de grau superior, altres títols post-obligatoris… Continua la lectura de Visita al Saló de l’ensenyament

L’ADDICCIÓ AL MÓBIL ENS PASSA FACTURA

Des de fa aproximadament una dècada, s’ha incrementat la demanda de smartphones arreu del món i per tant, el seu ús cada cop és mes elevat, és per això, que la dependència a aquestes noves tecnologies s’ha estès molt fins a arribar al punt que ha desenvolupat grans addiccions.

La por a estar sense el telèfon, coneguda  com a nomofobia, pot ser diagnosticada com un trastorn emocional per a una gran part de la gent que en la majoria de casos no n’està assabentada.

Continua la lectura de L’ADDICCIÓ AL MÓBIL ENS PASSA FACTURA

DIETES DE L’ACTUALITAT

Actualment podem trobar noves dietes en l’alimentació de la societat. En aquests últims anys hi ha hagut una expansió important del sector de l’alimentació saludable: la gent es preocupa més per la seva salut.

Tot va començar amb la moda de la dieta vegetariana i vegana. Aquesta tendència alimentaria ja feia temps que existia, però en un segon pla per la societat. No va ser fins que la gent va començar a ser conscient de l’explotació dels animals i tots els productes artificials que contenen la majoria dels productes. Com per exemple en el sector de l’agricultura, la ramaderia i la pesca, on es duen a terme processos d’hormonament per alterar el cicle natural dels animals i així extreure el màxim benefici.

Continua la lectura de DIETES DE L’ACTUALITAT

El Vilafranca arrasa al Peña Sport amb una còmode victòria

  • Oribe torna al terreny de joc després de la seva lesió lluint-se amb un doblet davant dels Navarresos.
  • L’equip visitarà l’equip Navarrès amb més tranquilitat  gràcies a l’amplia victòria.

Aquest passat Dimecres 10 de Gener es va jugar per primer cop al Municipal Vilafranquí els vuitens de final de la Copa RFEF on el FC Vilafranca es va enfrontar davant del Peña Sport, un equip navarrès de 2na B.

Continua la lectura de El Vilafranca arrasa al Peña Sport amb una còmode victòria

El mapa que llama a la puerta de la desigualdad

La palabra desigualdad es usada por muchos sin saber verdaderamente su significado ni la complejidad que supone estas 4 sílabas. 

A día de hoy la desigualdad social y las medidas que debemos utilizar para sobreponernos a ella es plato estrella en la boca de aquellos políticos hipócritas que quieren ganarse el respeto y la confianza de los ciudadanos. Esos mismos políticos son los primeros que luego cierran la puerta en los morros a todos aquellos necesitados, o construyen muros para evitar su acceso, sí, los mismos que horas antes te podrían haber comido la cabeza con un montón de mentiras sobre su humildad y solidaridad.

Continua la lectura de El mapa que llama a la puerta de la desigualdad

HACER MEMORIA ES UNA LABOR DE TODOS

La jornada de Sant Jordi celebrada el 24 de abril en nuestro instituto, además de por su ya tradicional recital músico-poético, se caracterizó por dos excursiones que buscaban fomentar la memoria histórica, tan olvidada en nuestro país.

Continua la lectura de HACER MEMORIA ES UNA LABOR DE TODOS

Les cròniques dels fets més destacats de l'ALT