Unitat 2: METROLOGIA

1. Metrologia. Podem definir la metrologia com la Ciència que estudia el mesurament de diferents magnituds, els sistemes d’unitats i els instruments de mesura.

2. Sistemes d’unitats. Conjunt d’unitats normalitzades correlacionades entre elles. Hi ha molts sistemes d’unitats que han anat variant segons les cultures i les necessitats. El sistema actual normalitzat és el SISTEMA INTERNACIONAL D’UNITATS (SI), si bé el Sistema Britànic Gravitatori (BGS) continua sent molt utilitzat als països anglosaxons.

Podeu trobar un bon treball de recopilació d’unitats del SI en aquest enllaç

També podeu trobar informació molt interessant al Bureau International des Poids et Mesures

3. Exactitud i error . L’objectiu de qualsevol acció de mesurar, és obtenir el valor de la manera més exacte possible, si bé sempre existeix un error.

4. Formes de mesurar. Hi ha diferents formes de fer mesures, destacant el mètode directe, l’indirecte, per comparació, per verificació, derivat.

5. Instruments de mesura, comprovació i verificació. Els instruments de mesura depenen en primer lloc de la magnitud a mesurar. Dins de cada tipus hi ha variacions depenen de l’apreciació o l’exactitud que calgui de la mesura

6. Normalització. És un conjunt de prescripcions tècniques que especifiquen i unifiquen aspectes referents a processos industrials i qualsevol altre tipus d’activitat. Cada país disposa d’un organisme normalitzador que crea les seves normes ( UNE, DIN BSI, ASTM….), si be hi ha una tendencia clara a la unificació amb normes de caràcter internacional (ISO) que s’agafen com a patrons a la majoria de països.

7. Toleràncies. La tolerància és un valor dimensional que indica l’interval de dimensions entre els quals s’ha de fabricar una peça.

Accés als apunts complerts

Aquest article ha estat publicat en Continguts. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Unitat 2: METROLOGIA

  1. jade diu:

    josep lluis a on esta el power point que ens vas presentar l’altre dia a la classe sobre els cables????

  2. Josep Lluís Serrano diu:

    Hola Jade,
    Està penjat a la unitat “Electricitat i magnetisme” de 2n d’ESO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *