TEXTOTECA DE 4t B-C

llibres

Per tal de completar aquesta col·lecció, cadascú de vosaltres ha d’escriure un comentari aquí sota amb aquesta estructura:

1. Exemple de text X

“………” (Nom i cognoms: Títol de l’obra)

2. Exemple de text Y

“……..” (Nom i cognoms: Títol de l’obra)

On X i Y són el nom de dos tipus de text diferents que haureu de triar de la llista que hi ha a la pàgina 52 del llibre de Català, i “……….” és un fragment d’un text que es pugui classificar d’acord amb el tipus que hàgiu triat a X i Y, i que cal reproduir entre cometes i esmentar-ne l’autor i el títol de l’obra d’on s’ha extret, també d’acord amb el format que s’especifica.

Per tal d’avaluar aquesta tasca es tindrà en compte, d’una banda, l’originalitat en la tria del dos tipus de text i, sobretot, l’encert en la tria dels exemples. Per tant, heu d’intentar no repetir-vos gaire en les tipologies que hagin escollit els vostres companys i ser perspicaços en la tria dels fragments.

Per tant, navegueu per la xarxa o per una biblioteca, remeneu llibres, llibretes, papers, lletres… llegiu allò que trobeu, trieu el que més us agradi i compartiu-ho amb nosaltres, que segur que serà ben rebut.

Endavant!

18 pensaments a “TEXTOTECA DE 4t B-C

  1. Oscar Pérez Miret

    Hola Helena! T’envio l’activitat dels textos.

    1. Exemple de text descriptiu:

    “Entre una espessor d’arbres es veia una casa. Una casa fora poble, aïllada, voltada d’una gran extensió de terreny llis com el palmell de la mà. Al davant tenia un jardí ple de tulipes, i de rosers amb les darreres roses del mes de juny. Els arbres eren til·lers. Ran de reixa, abocat a la carretera, hi havia un mur de baladres amb flors roses i vermelles. Se sentia un perfum espès, aturat, com si no es mogués del clos del jardí, de xuclamel i de troana”.
    Orleans, 3 quilòmetres, Mercè Rodoreda
    2. Exemple de text predictiu:

    ” Estat serè o poc ennuvolat per la circulació de núvols alts, i alguns de mitjans al terç nord del territori. Tot i això al vessant nord del Pirineu quedarà entre mig i molt ennuvolat, no se’n esperen precipitacions ni tampoc canvis importants de temperatures, bona visibilitat en conjunt, si bé empitjorarà al vessant nord del Pirineu a partir del vespre, bufarà vent fluix i de direcció variable, amb intervals de component sud al litoral central. Malgrat això, la tramuntana es mantindrà tota jornada al nord de l’Empordà, afluixant al llarg del matí a entre fluixa i moderada, i fins a la tarda hi haurà mestral al terç sud entre fluix i moderat.”

    Meteocat

  2. Nerea Quesada

    Exemple de text instructiu:

    Recepta per fer creps

    Ingredients:
    - 200 cc. de llet
    - 2 ous
    - una mica de sal
    - 125 gr. de farina
    - 30 gr. de mantega
    - 1 cullerada de sucre (per a creps dolces)
    - 1 o 2 cullerades de conyac o rom

    Preparació

    Es baten els ous i s’hi afegeix la sal i, en dues tongades, la farina. Després s’hi afegeix la llet, el licor i, si cal, el sucre, i es bat fins que quedi una pasta ben fina.

    Cal una bona paella, untada amb mantega mitjançant un pinzell o un paper de cuina. Aixecar-la del foc mentres es deixa anar una cullerada de la crep, s’estén bé tot gira voltant-la.

    I ja està. Depèn de la mida de la paella i de la traça a fer-les (millor que siguin primes), en poden sortir entre 4 i 8. Només cal omplir-les del que es vulgui: xocolata, formatge, pernil dolç…

    http://www.lesmevesreceptes.com/recepta/40

    Exemple d’un text descriptiu:

    Els bòxer són una raça de gos de treball i companyia, de grandària mitjana, d’origen Alemany. Obtinguda per mitjà de la creua d’un bullenbeiser i un bulldog. Entre els seus trets físics es troben un cap fort, mandíbula inferior proganática, musell amb una característica màscara negra, tradicionalment els criadors tallaven les orelles perquè semblessin més aviat llargues i situades en alt, ulls castany fosc, tòfona ampla i negra, coll fort, rodó i musculós; pit ampli i quarts darreres ben musculosos. Amb les legislacions de protecció dels animals s’ha permès que el gos es present sense el tall d’orelles i de la cua d’aquests animals, però en l’estàndard de bellesa, llueix mes el bòxer amb orelles i cua tallades. Orelles caigudes i planes sobre ambdós costats del cap, que li donen un caràcter “de l’etern cadell”. El bòxer té un pelatge curt, brillant i suau, de color lleonat o trigat (estàndard, negre o vermellós, encara que aquests colors són escassos).

    http://ca.wikilingue.com/es/B%C3%B3xer

  3. Marta Calsina Rojas

    Exemple text descriptiu:

    El recordo encara com si fos ahir. Aparegué pesadament al llindar d’entrada, i rere seu un. El recordo encara com si fos ahir. Aparegué pesadament al llindar d’entrada, i rere seu un carretó, carregat amb el seu cofre mariner: un home gegantí, fort i bronzejat; la cua dels cabells, embreada, li queia fins a l’esquena, sobre el tabard d’un blau brut. Tenia les mans clivellades, plenes de cicatrius, amb les ungles irregulars i negres. A la galta, el cop de sabre li havia deixat un xiribec blanquinós, repugnant.

    L’illa del tresor, de R.L. Stevenson

    Exemple de text dialogat:

    -Sóc feliç. Mai m’he sentit tan bé, i tu?
    -Jo? Estic de meravella
    -Fins al punt d’arribar a tocar el cel amb un dit?
    -No, així no.
    -Ah, no?
    -Molt més. Almenys tres metres sobre el cel.

    llibre: Tres metres sobre el cel, Federico Moccia

  4. Alex Cañero Marchena

    Exemple de text dialogat:

    -És per a tu, Bet.
    -Qui és?
    -No ho ha dit, és un xiquet…
    -Doncs, pregunta-ho, home.
    -De part de qui?
    -És l’Iu
    -Dis-li què vol.

    Què farem, què direm?, de Pep Coll

    Expemple text descriptiu:

    La Senyera Reial fou la senyera privativa i històrica dels reis d’Aragó i comtes de Barcelona. La Senyera Reial és la translació vexil·lològica del Senyal Reial, altrament dit senyal dels Quatre Pals. Aquest senyal heràldic es descriu de la següent manera: «en camper d’or quatre pals de gules».

    http://ca.wikipedia.org/wiki/Senyera_Reial

  5. Alba Buenestado Verdugo

    1.Text Dialogat:

    -Ja sé per què em vaig casar amb tu. – En Roberto es gira, la mira intensament i s’espera uns moments en silenci, per crear suspens, li somriu.
    -Què? No em posis noerviosa!
    -Simple. Verb conjugat en tres temps.
    -Com? No ho entenc.
    -T’estimava. T’estimo. T’estimaré.
    La Simona li somriu.

    (Perdona si et dic amor – Federico Moccia)

    2.Text descriptiu:

    Després, qua va aixecar-se, vaig comprovar que no m’havia equivocat. Duia una faldilla curta, més aviat cenyida, i el cos era digne de les extremitats que mostrava tan generosament. El ventre era llis, d’adolescent, i això posava més en relleu les anques arrodonides que, després de perllongar unes cuixes que s’endevinaven llargues i nervioses, morien en una cintura breu. Més amunt, les sines inflaven la brusa blanca que contrastava amb el seu rostre bru, il·luminat per uns ulls immensos i maliciosos.

    (Joc brut – Manuel de Pedrolo)

  6. Sergi Martinez Lopez

    1. Text descriptiu:

    Les formigues són una família d’insectes socials que, juntament amb les famílies properes de les vespes i abelles, formen l’ordre dels himenòpters. Són fàcils de distingir per les seves antenes en angle i una estructura de nòdul que forma una cintura esvelta. La branca de l’entomologia que les estudia s’anomena mirmecologia.

    (vikipedia)

    2. Text informatiu:

    El primer ministre d’Irlanda, Brian Cowen, ha rebutjat avançar l’aprovació dels pressupostos, la publicació dels quals està fixada per al 7 de desembre que ve, malgrat les peticions
    llançades des del principal partit de l’oposició, el Fine Gael.

    (EUROPA PRESS)

  7. Dennise Gómez

    1. text dialogat:

    -Qui és? vaig preguntar.
    La Margarita va alçar la cella.
    -Beatriz Obregón…Aquell era el nom que havia esmentat la mare quan em va ensenyar l’album de fotos. Però també va dir una altra cosa, una cosa relacionada amb un déu hindú…
    -Què són les Llàgrimes de Shiva?
    La Margarita va arrugar la cella.
    -Qui t’ha parlat d’això? -va preguntar al seu torn.
    -La mare. Però no m’explicà res; tan sols em va dir que us ho preguntés a vosaltres.
    -Doncs la meva mare té molt sentit de l’humor -comentà, amb somriure entremaliat.

    César Mallorquí. Les llàgrimes de Shiva

    2. text descriptiu:

    “Entre una espessor d’arbres es veia una casa. Una casa fora poble, aïllada, voltada d’una gran extensió de terreny llis com el palmell de la mà. Al davant tenia un jardí ple de tulipes, i de rosers amb les darreres roses del mes de juny. Els arbres eren til·lers. Ran de reixa, abocat a la carretera, hi havia un mur de baladres amb flors roses i vermelles. Se sentia un perfum espès, aturat, com si no es mogués del clos del jardí, de xuclamel i de troana”.
    Mercè Rodoreda. Orleans, 3 quilòmetres

  8. Martí Bagué Chaves

    1. TEXT DESCRIPTIU

    “les onades, els cavalls de mar del golf del Lleó, onades en forma de caverna, obscures, coronades d’una furiosa cresteria d’escuma blanca, altes, enormes. Ens corrien al darrera i semblava que se’ns havien d’engolir; però el bastiment, molt ben governat (…),fugia sempre, en un núvol de ruixim, al fil de la ruptura de l’onada enmig d’una explosió d’aigua xarbotant. El vent se’ns emportava. Navegàrem les Bosques, i els focs de Còrsega i Sardenya desfilaren i es perderen de vista a una velocitat fantàstica. A redós de la costa de Sardenya el vent es presentà menys pitjat.”

    Contraban; Josep Pla

    2. TEXT INSTRUCTIU

    Ingredients:

    - 6 rovells d’ou
    - 6 clares
    - 150 g de sucre
    - 200 g de xocolata negra de cobertura
    - 50 g de mantega
    - farina
    Per guarnir:
    - nata muntada
    - cacau en pols

    Preparació:

    Per començar, barregeu els rovells d’ou amb el sucre en un bol.

    Mentrestant, foneu la cobertura de xocolata al bany maria. Quan la xocolata s’hagi desfet, afegiu-hi la mantega i remeneu-ho. Tot seguit, munteu les clares que haureu tingut a la nevera perquè es muntin bé.

    A continuació, barregeu la xocolata, els rovells i el sucre i les clares muntades. Remeneu-ho i poseu-ho en un motllo per al forn.

    Deixeu-ho coure al forn a 180 graus durant 30 minuts. Després, deixeu refredar el pastís, desemmotlleu-lo i emplateu-lo. I ja per acabar, decoreu-lo amb nata muntada i cacau en pols.

  9. Senén Cuadrado

    1,. Text Instructiu

    Ingredients:
    Espinacs, pernil, panses, pinyons, all, aigua, oli, sal i pebre negre.

    Preparació:
    Es trien els espinacs i es renten en unes quantes aigües, fins que no els quedi gens de terra. S’espremen bé i es posen a bullir, durant cinc minuts amb poqueta aigua. Després, s’escorren i es deixen refredar.

    En una paella amb una mica d’oli i un pessic de sal, es fregeix una dent d’all i es treu quan ha agafat color. Després, s’hi tira una mica de pernil, picat ben fi, i es deixa que s’escalfi; llavors, s’hi afegeixen unes quantes panses, sense les cues. Quan s’inflin, s’hi tira un grapat de pinyons i es deixa que comencin a agafar color. Llavors, s’hi tiren els espinacs, un pessic de sal i una mica de pebre mòlt. Es tapa i es deixa ofegar, a poc foc, remenant-ho uns quants cops. Es serveix sortint de paella.

    Espinacs a la catalana – Anónim

    2.- Text Predictiu

    Estat del cel
    Cel cobert o molt ennuvolat al vessant nord del Pirineu.
    A la resta del territori estarà serè o poc ennuvolat, tot i que hi haurà alguns intervals de núvols al sud de la costa Brava i al nord del litoral central.
    Arribaran alguns núvols alts i mitjans al terç sud i oest del país.

    Precipitacions
    Se n’esperen de febles, intermitents i minses (fins a 2 cm en 24 hores) al vessant nord del Pirineu. La cota de neu serà d’uns 900 metres.

    Temperatures
    No experimentaran grans canvis.

    Visibilitat
    Entre bona i excel·lent. A banda, al vessant nord del Pirineu serà regular o dolenta.

    Vent
    Bufarà de component nord i oest entre fluix i moderat en general, amb mestral a les terres de l’Ebre i tramuntana al nord de l’Empordà que seran moderats amb cops forts. A l’interior del quadrant nord-est, al sud de la Costa Brava i al nord del litoral i Prelitoral central hi haurà vent fluix i de direcció variable.

    Estat de la mar

    Costa Brava: tramuntana entre fluixa i moderada amb alguns cops forts al nord del cap de Begur, més reforçada al nord del cap de Creus on serà moderada amb cops forts. A la resta el vent serà fluix i de direcció variable, si bé bufarà de component nord fluix amb cops moderats al final del dia.
    Maror al nord del cap de Begur, amb mar de fons del nord. A la resta hi haurà marejol.
    Costa Central: bufarà de component oest entre fluix i moderat, tot i que al centre amb estones de vent fluix i de direcció variable al nord del sector.
    Marejol.
    Costa Daurada: vent de component oest, amb domini del mestral. Bufarà moderat amb cops forts al sud del cap de Salou. A la resta serà entre fluix i moderat.
    Marejol.

    Servei Meteorológic de Catalunya – Predicció a curt termini

  10. Maica Martín Cano

    1. Exemple de text dialogat:

    “-Crec que el doctor Mortimer és un metfe gran i molt apreciat, ja que els que el coneixien li donen aquest senyal de la seva estima.
    -Bé-digué Holmes-. Excelent.
    -També crec que és molt probable que sigui un metge de poble que fa moltes de les seves visites a peu.
    -Per què?
    -Perquè aquest bastó, tot i que originalment era molt bonic, ha rebut tants cops que no em sé imaginar que un metfe de ciutat el pogués portar.”

    El gos dels Baskerville – Arthur Conan Doyle

    2. Exemple de text descriptiu:

    “La Rosa era la més alta de les quatre i, tot i que portava un vestit ample que li arribava fins als turmells, es notava que era prima i esvelta. Tenia els cabells llargs, els ulls blaus i el rostre harmoniós.”

    Les llàgrimes de Shiva – César Mallorquí

  11. Mireia Castillejo Gonzalez

    1)EL TEXT INSTRUCTIU
    INSTRUCCIONS PER PUJAR UNA ESCALA

    Les escales s’han de pujar de cara, perquè cap enrere o de costat resulten particularment incòmodes. L’actitud natural consisteix a mantenir-se dret, els braços penjant sense esforç, el cap dret encara que no tant que els ulls deixin de veure els graons immediatament per sobre d’aquell que es trepitja, i respirant lentament i regularment.

    Per pujar una escala es comença per aixecar aquesta part del cos situada a la dreta a baix, embolicada gairebé sempre amb cuir o camussa i que, llevat d’excepcions, cap exactament al graó. Posada al primer graó aquesta part, que per abreujar anomenarem peu, es recull la part equivalent de l’esquerra (també anomenada peu), però que no s’ha de confondre amb el peu esmentat abans), i portant-la a l’alçada del peu, se l’ha de fer seguir fins a col·locar-la al segon graó, amb la qual cosa en aquest descansarà el peu, i al primer hi descansarà el peu. (Els primers graons són sempre els més difícils, fins que s’adquireix la coordinació necessària: La coincidència de nom entre el peu i el peu fa difícil l’explicació. Cal tenir en compte especialment de no aixecar alhora el peu i el peu).

    (JULIO CORTÁZAR. Historias de cronopios y de famas)

    2)EL TEXT DIALOGAT
    -Hola, Ric, que bé que hagis tornat.
    -Hola, senyora -i ves, em vaig posar a plorar.
    -Què tens, què et passa?
    -M’heu dit Ric!
    -Si no t’agrada no ho faré més.
    -Sí, oh sí! A casa els pares em deien així, només ells.
    -Asserena’t, va, i explica’m on has estat tot aquest temps. T’he trobat a faltar, saps?
    -I jo també, jo també! Heu acabat el llibre potser?
    -És clar que sí, i ja n’he començat un altre.

    (Maria Lluïsa Llopis, Un fantasma anomenat)

  12. Ivan Kanarek

    1)Exemple del text instructiu:

    Ingredients :

    -700 grams d’ametlles en pols
    -1/2kg. de sucre
    -2 patates petites
    -2 ous sencers
    -Uns 700 grams de Pinyons o Ametlles trencades, o la meitat de cada, (a gust del consumidor).

    Preparació:

    Es posen a bullir les patates amb la pell, després es treu la pell i es barreja l’ametlla en pols, les patates, el sucre i els 2 ous, ( si voleu podeu deixar reposar una estona la barreja de tot plegat).
    Després feu les formes amb la barreja, els pinyons o les ametlles trencades, ( va bé per enganxar els pinyons una mica de clara d’ou o ou batut), quan acabeu si voleu els podeu pintar amb el rovell de l’ou.
    Es posen uns deu minuts al forn amb aire fort ( uns 180º ), vigilant que no es cremin. els treieu del forn i els deixeu reposar.
    Millor si els feu un dia o dos abans de menjar-los.

    2)Exemple del text informatiu:

    La Generalitat ha aprovat per decret que els edificis plurifamiliars de més de 45 anys de Catalunya s’hauran de sotmetre a una inspecció tècnica obligatòria per garantir les seves condicions de seguretat. En cas de detectar-se deficiències o riscos, els propietaris hauran de corregir-los.

    EUROPA PRESS / Barcelona

  13. Víctor Migens Bódalo

    Hola Helena!!

    1-Text instructiu:

    Arròs amb pernil i camagrocs

    Ingredients

    * 250 gr d’arròs
    * 200 gr de pernil salat
    * 150 gr de camagrocs
    * 250 gr de tomàquet natural triturat
    * 1 l de brou de pollastre
    * 1 ceba petita (o 1/2 gran)
    * 1 got de vi blanc Chardonnay*
    * Oli d’oliva
    * Sal

    Elaboració

    Per començar, enrossim la ceba ben picada en una paella amb una mica d’oli. Quan veiem que comença a enrossir, afegim el tomàquet i fem un sofregit.

    Quan tenim a punt el sofregit, afegim l’arròs i el deixem daurar un minut. Seguidament, aboquem un got de vi blanc* (al vostre gust, jo vaig posar un Chardonnay, però un vi jove també donaria molts aromes) i deixem reduir.

    Una vegada reduït, afegim el brou i deixem reduir novament. Aprofitem per anar tallant el pernil a tires.

    A continuació, en un altre paella, saltegem els camagrocs i quan els tinguem quasi fets, els afegim a la paella de l’arròs perquè s’acabin de fer barrejats amb l’arròs. Salem una mica (no massa ja que el pernil ja és salat). Ara toca afegir el pernil tallat a tires. Deixem que s’acabi de fer i a emplatar ràpidament per servir el plat calent.

    Bon profit!

    http://www.clubdecuines.cat/recepta/arros-amb-pernil-i-camagrocs/6541

    2-Text dialogat:

    ” -Som-hi! Barallem-nos tu i jo! I si tens por
    crida el teu pare
    – Molt bé, cridaré el meu pare- va dir el noi, que abans havia
    vist un ós que treia el cap del seu cau
    - El meu pare és aquell d´allí- va anunciar el jove de la madeix
    - Vine pare del jove, a barallar-te amb mi

    LLibre: Els 365 millors contes
    Conte: Desembre dia 17, El follet i l´ós

  14. Carlos Colmena

    Exemple de text instructiu:

    Per dur a terme aquest truc cal:
    -Una videoconsola amb el seu comandament corresponent.
    -El videojoc Street fighter IV.

    Una vegada tinguem aixo procedim a jugar encenem la maquina posem el joc i escollim “Versus” i com a personatge a en Blanka.

    Desprès una vegada iniciat el joc procedim a executar el “combo”
    mantenim pressionat enrere durant 4 segons, després prenem endavant, i desprès enrere endavant ràpidament i cop normal.

    /www.taringa.net/Hacer-ultra-combos-street-fighter-IV

    Exemples de text dialogat:

    1-Saps quina és la diferència entre el paper higiènic i la cortina de la dutxa?.
    - No
    - Que vas ser tu!!!.

    http://www.tinet.cat/acudits

  15. Kimy Sánchez Cantos

    1: Exemple de text dialogat:

    Pregunta: Doctor, ¿Abans de realitzar l’autòpsia, va verificar si hi havia pols?
    Resposta: No
    Pregunta: Verifica la pressió sanguínia?
    Resposta: No
    Pregunta: Verifica si hi havia respiració?
    Resposta: No
    Pregunta: Llavors és possible que el pacient estigués viu quan vostè va començar l’autòpsia?
    Resposta: No
    Pregunta: Com pot vostè estar tan segur, Doctor?
    Resposta: Perquè el seu cervell estava sobre la meva taula, en un pot.
    Pregunta: Però podria, però, haver estat viu el pacient?
    Resposta: És possible que hagués estat viu i exercint d’advocat en algun lloc.

    http://www.tonterias.com/2009/05/preguntas-y-respuestas-de-juicios/
    (Traduit al catalá)

    2: Exemple de text instructiu:

    Ingredients:
    -2 tasses d’arròs per a sushi
    -2 tasses d’aigua
    -75ml de minagre per a sushi (tot això es compra en botigues especialitzades per menjar japonès)
    -1 makisu (tapers de bambú per enrotllar el sushi)
    -4 fulls de paper d’alga (nori)
    -1 / 2 tasses de sèsam, 100g.
    -Formatge crema
    -1 cogombre sense llavor
    -1 alvocat madur
    -4 gambetes pelades
    -cuits salsa: suc de llimona al gust salsa de soja japonesa suc de taronja al gust.

    Preparació:
    Rentar l’arròs molt bé, fins que l’aigua surti transparent, deixa-ho escórrer, ferides i l’arròs amb aigua a foc mitjà, després tapeu-lo; deixa-ho bullir a foc alt 2 mtos. Després a foc mitjà 5 mtos. I finalment, a foc mínim 15 mtos. Que absorbeixi la resta de l’aigua. Tracta de no destapar l’olla perquè obrengas millors resultats.
    Retira la tapa, cobreix amb un drap i deixa refredar 10 mtos. Buida’l en refractari i Mou-constantment, veu afegint el vinagre fins que aquest fred, mantén tapat amb plàstic. Posa el makisu, a sobre un full de nori coberta d’arròs i Ruixa-ho ajonjolí. Volteja la fulla, a la riba posa una capa fina de formatge crema, una tira de cogombre, una d’alvocat i gambeta.
    Veu enrotllant i pressionant amb el makisuhasta formar els rotllos, Segueix el mateix procedimientocon les altres algues. Humiteja un ganivet amb aigua, talla els rotllos en 6 o 8. Serveix-lo acompanyat de salsa de soja amb suc de llimona i taronja.

    http://cocinadelmundo.com/receta-Sushi
    (Traduit al catalá)

  16. Erika Ruiz Santigo

    Text instructiu:

    Macedònia

    Ingredients:Fruites diverses, naturals i en almívar (taronja, plàtan, poma, pera, cireres, maduixes, maduixots, préssec, meló, kiwi, etc.). Per amanir, sucre i/o mel, l’almívar de les fruites i un vi (cava, moscatell, vi ranci, etc.)
    Preparació:Es trinxa la fruita a trossos grossos i s’amaneix amb el vi i el sucre i/o mel. Es deixa reposar una estona a la nevera, tapada amb un plàstic.

    http://www.guardia.cat/cuina/index.html

    Text descriptiu:

    Grans muntanyes amb una fina capa de neu que pareix un pessic de cotó de sucre. Les muntanyes tenen un color verd amarronat com un polo de llima llimó. Ple d’arbres d’un color exquisit i molt bonic. A la llunyania hi ha un poble que li dóna un toc rural al paisatge, hi ha un riu blau com les llàgrimes d’un xiquet xicotet i quan li dóna el sol pareix un riu d’or. Hi ha un embassament fet de pedra que li dóna un toc modern. Darrere hi ha un pantà que es la cirereta del pastís com la flama d’un ciri. En poques paraules el més bonic és la herba al voltant de l’aigua que li dóna un color molt especial, un blau amb un toc verd com un colorant però natural, i el millor de tot és que no contamina. Tot està rodejat de camps d’un color verd fosc. Més enllà, a l’oest, hi ha una granja amb unes ovelles pasturant. Aquest paisatge em produeix molta alegria per que encara hi ha boscos així.

    http://intercentres.cult.gva.es/intercentres/46000997/paisatges.htm

  17. David Munné

    Text instructiu:
    Ingredients:

    • pollastre, 1.5 kg.
    • conill, 1 / 2
    • pebrot verd, 2
    • tomàquet, 3
    • sèpia, 2
    • mongetes verdes, 15
    • arròs,

    Elaboració:
    Posar 2 cullerades d’oli a paella per persona. Fregir el pollastre i el conill. Quan ja estigui ben daurat, afegir el pebrot verd tallat per la meitat i les mongetes. Que es daurin una mica i afegir la sípia tallada a trossos.

    Quan la sípia està una mica daurada, hi afegim el tomàquet ratllat. Un cop estigui tot fregit s’agreguen diez tasses d’aigua. Es deixa bullir durant quinze minuts.

    A continuació se li tira l’arròs, una tassa de cafè per persona, i que cogui durant quinze minuts. Si veus que s’enganxa i es consumeix l’aigua pots afegir unes rajolí d’aigua, fins que
    estigui al punt.

    Paella-Anonim

    Text descriptiu:

    La Ruth és una noia força atractiva. De cara esblanqueïda i pigada. Té els ulls grossos i verds com les maragdes, amb unes celles gruixudes. Els llavis molsuts i vermells com una rosella. Duu els cabells llargs, ondulats i pèl-roigs. És alegre i molt presumida, sempre porta arracades amb penjolls. Li agraden molt els jerseis ratllats i de coll alt.

    http://www.xtec.cat-Anonim

  18. ANNA CASTELL MILLÁS

    TEXT INSTRUCTIU

    - 4 llimones
    - 200g de sucre
    - 1/2 litre d’aigua
    - 2 clares d’ou
    - 1 pela de llimona ratllada
    - 1/2 branca de canyella o unes fulles de menta

    - ratllar la pela d’una llimona i exprèmer el suc de totes les llimones
    - es posa a coure l’aigua amb el sucre i la canyella; i quan comenci a bullir deixar-ho 10 minuts. Deixar-ho refredar.
    - quan estigui fred, afegir-hi el su de llimona i a pela ratllada i posar-ho al congelador
    - quan comenci a congelar-se es baten les 2 clares a punt de neu i es mesclen amb el que tenim mig congelat
    - es torna a posar tota la barreja al congelador.

    http://www.lesmevesreceptes.com/recepta/637

    TEXT DESCRIPTIU

    “Entre espessor Una d’arbres es veia Una casa. Una casa foros poble, aïllada, voltada d’una Gran extensio de LLI terreny com El palmell de la mà. Al tenia Davant sin jardí tulipes de ejemplo, i amb les Rosers de darreres rosas del mes de juny. Els arbres eren · lers til. de Reixa, abocat al estilo de carretera, hi havia sin mur de Baladres amb rosas flors i Ran vermelles. Se sin perfume Espes sentia, aturat, com si no es Mogues del clos del Jardí, de xuclamel i de troana “.

    Orleans, 3 quilòmetres
    Mercè Rodoreda

    http://llenguacatalana.bloc.cat/post/16046/227575

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *