Presentació breu del pensament de KANT (1724-1804). OPTATIU !!!

– Aquí teniu una breu presentació de la filosofia crítica de l’il·lustrat alemany Immanuel Kant (1724-1804). El text és de L. Kolakowski i pertany al llibre “Las preguntas de los grandes filósofos” de l’Editorial Arcadia (cal que endreceu les pàgines numéricament ja que els jpg no apareixen en ordre).

 Llegiu-vos el text en profunditat i extraieu-ne les idees generals (apunteu-les en un full). Podeu consultar el vostre llibre de text les pàgines 184-201 per completar la imatge de la filosofia kantiana.

 

John Locke: “Dos tractats sobre el govern civil” (1689) (fragments del “Segon Tractat”)

– Aquí teniu la selecció de textos de filosofia política de Locke. Es tracta d’una selecció prou extensa de fragments del “Segon Tractat sobre el Govern Civil” (1689).

– Fóra desitjable que us llegíssiu tots els textos. Pel dijous llegiu-vos del nº1 al 99 i per la propera classe de la setmana que ve la resta, del 100 al 122. Els comentarem a classe, especialment les qüestions més controvertides i els vostres dubtes.

LOCKE-Dos-tractats-sobre-el-govern-civil.fragments.2n-Tractat 2015

 

Epistemologia de John Locke (1632-1704) – Selecció de textos.

– A continuació teniu una selecció de textos escrits per John Locke (1632-1704). Són fragments seleccionats de l'”Assaig sobre l’enteniment humà (An essay concerning human understanding)” (1690). Estan numerats. Cal que us els aneu llegint i els aneu treballant amb deteniment. Anirem comentant i discutint els fragments que s’aniran indicant a classe.

DESCÀRREGA:   LOCKE_ Assaig_fragments_1690

 

 

 

Feina optativa per les vacances de Nadal – Fragment de Markus Gabriel (2015)

  • La feina següent és optativa. La recomano només a aquells de vosaltres que tingueu molt d’interès en l’assignatura. Es tracta d’una activitat de dificultat elevada. Aquells de vosaltres que volgueu intentar-ho sou benvinguts a llegir el següent fragment d’un filòsof actual jove  -no arriba a la quarentena-, que exposa de manera prou clara -per la dificultat dels temes que tracta- qüestions que la filosofia ha tractat durant segles. El seu apropament al problema filosòfic del món, del no res i de l’existència és interessant i pot servir com a inici per a la vostra pròpia reflexió.    DESCÀRREGA: Markus Gabriel 2015

Reflexió sobre “The Waldo moment”

– Treball optatiu de reflexió filosoficopolítica sobre el capítol “The Waldo moment” de la 2ª temporada de “Black mirror” (2013). Es tracta que facis un escrit reflexiu, argumentatiu i des del teu propi punt de vista que toqui més o menys els següents punts i qüestions.

  • Quina funció té la política en la vida humana?
  • Paper de la població en general i dels mitjans de comunicació (TV, etc.) en la política actual.
  • Problemes que acumula la política democràtica més tradicional.
  • Problemes de l’antipolítica (alguns es veuen reflectits en la campanya “política” del Waldo). Per respondre això et pots informar sobre el concepte d’antipolítica i fer-ne referències.
  • Quins són els propòsits inicials del producte audiovisual i mediàtic Waldo al principi de la pel·lícula? I al final? Què ha passat per què es produeixi aquest canvi?
  • T’imagines una societat amb una “democràcia directa online” com la que s’insinua durant el capítol?
  • Hi ha algun altre tema sobre el qual vulguis elaborar el teu propi pensament?

Gaudiu de l’activitat i intenteu pensar en llibertat i de manera intensa.

M’ho podeu lliurar fins dimecres de la setmana que ve.