Especial “Friedrich W. Nietzsche (1844-1900)”

- Benvinguts a la pàgina web de Filosofia més visitada de Guissona, Massoteres i voltants:

1- Hauríeu de mirar-vos la següent presentació de la vida i el pensament de Nietzsche feta en el documental de la BBC següent, “Human, all too human” (dura tres quarts d’hora). Mireu-vos-el i feu un escrit reflexionant sobre un aspecte de la figura i/o del pensament de Nietzsche que us hagi cridat l’atenció (mínim una pàgina). Es tracta de fer una reflexió pròpia, de PENSAR-hi, no de repetir el mateix. I per tant, cal que sigueu originals, concrets i, a la vegada, que ranoeu allò que dieu.

http://www.youtube.com/watch?v=3EGOwduWVKA (original en anglès subtítols en portuguès) -per si voleu practicar una mica d’anglès-.

https://www.youtube.com/watch?v=3QVJVeqGHu4&list=PL5C66B3E7170A3F70 (en castellà, en 5 parts!, no us n’oblideu) -per si no voleu practicar anglès (amb certes dosis de portuguès)-.

 

2- A continuació trobareu una “Antologia de textos” de Nietzsche recopil·lada per un servidor. Imprimiu-vos el pdf i comenceu a gaudir de la lectura. Pel dimarts hauríeu de llegir-vos la primera pàgina d’aforismes i en comenteu, per escrit, un parell.

DESCÀRREGA: Nietzsche Antologia textos

 

3- OPCIONAL: Per altra banda, podeu enriquir el vostre coneixement de Nietzsche consultant el següent enllaç a la completíssima pàgina web de Ramon Alcoberro:

http://www.alcoberro.info/planes/nietzsche1.htm

Apunts complementaris sobre l’Utilitarisme (Bentham i John Stuart Mill).

- En els següents apunts extrets del llibre “L’Utilitarisme” de Ramon Alcoberro, editat per la UOC el 2007 en la col·lecció “Vull saber”, hi trobareu informació valuosa sobre aquest moviment filosòfic i eticopolític del s. XIX. Descarregueu-vos el següent document pdf clicant a l’enllaç següent.

+ DESCÀRREGA: UTILITARISME resum 2014

Presentació breu del pensament de KANT (1724-1804). OPTATIU !!!

- Aquí teniu una breu presentació de la filosofia crítica de l’il·lustrat alemany Immanuel Kant (1724-1804). El text és de L. Kolakowski i pertany al llibre “Las preguntas de los grandes filósofos” de l’Editorial Arcadia (cal que endreceu les pàgines numéricament ja que els jpg no apareixen en ordre).

- Cal que us llegiu el text en profunditat i n’extraieu les idees generals (apunteu-les en un full). Podeu consultar el vostre llibre de text les pàgines 184-201 per completar la imatge de la filosofia kantiana.

 

John Locke: “Dos tractats sobre el govern civil” (1689) (fragments del “Segon Tractat”)

- Aquí teniu la selecció de fragments del “Segon Tractat sobre el Govern Civil” (1689). Respecte la filosofia política de Locke aquests són bona part dels textos que poden sortir a selectivitat.

- Fóra desitjable que us llegíssiu tots els textos. Pel dimarts llegiu-vos del nº1 al 21.

LOCKE-Dos-tractats-sobre-el-govern-civil.fragments.2n-Tractat 2015

 

Selecció de textos d’epistemologia de John Locke (1632-1704)

- A continuació teniu una selecció de textos escrits per John Locke (1632-1704). Són fragments seleccionats de l'”Assaig sobre l’enteniment humà (An essay concerning human understanding)” (1690). Estan numerats. Caldria que us els anéssiu llegint i treballant. Anirem comentant i discutint els fragments que s’aniran indicant a classe.

DESCÀRREGA:   LOCKE_ Assaig_fragments_1690

 

 

 

Tria de textos de R. Descartes (1598-1650)

- Tria de textos de René Descartes (1598-1650). Cal llegir-los i treballar-los tots. Anoteu els vostres dubtes i preguntes concretes. En treballarem alguns a classe. Ara bé, la feina de llegir-los és vostra!

Treballeu els textos 1, 2 i 3 pel dimarts que ve. Els textos 4 i 5 cal dur-los llegits i treballats per la classe del dijous.

DESCÀRREGA: DESCARTES TEXTOS MM