John Locke: “Dos tractats sobre el govern civil” (1689) (fragments del “Segon Tractat”)

– Aquí teniu la selecció de textos de filosofia política de Locke. Es tracta d’una selecció prou extensa de fragments del “Segon Tractat sobre el Govern Civil” (1689).

– És desitjable que us llegiu tots els textos que teniu en l’enllaç de sota. Pel dimecres treballeu els textos de l’1 al 21 (de l’estat de natura i de l’estat de guerra). Pel dijous llegiu-vos del 95 al 122 (de l’inici de les societats polítiques) i per divendres la resta, del 211 al 229 (sobre la dissolució del govern i la desobediència civil). Els comentarem a classe, especialment els vostres dubtes i les qüestions més controvertides.

LOCKE-Dos-tractats-sobre-el-govern-civil.fragments.2n-Tractat

 

Epistemologia de John Locke (1632-1704) – Selecció de textos.

– A continuació teniu una selecció de textos escrits per John Locke (1632-1704). Són fragments seleccionats de l'”Assaig sobre l’enteniment humà (An essay concerning human understanding)” (1690). Estan numerats. Cal que us els aneu llegint i els aneu treballant amb deteniment. Anirem comentant i discutint els fragments que s’aniran indicant a classe.

Per la classe de dimecres us hauríeu de llegir els textos 1-4, per dijous del 5 al 11, i pel divendres del 12 al 13. La resta, segurament, no tindrem temps de comentar-los.

DESCÀRREGA:   LOCKE_ Assaig_fragments_1690

 

 

 

PLATÓ: textos de la “República” (llibre VII) i un aclariment sobre la dialèctica platònica

– Benaurades entitats, aquí teniu una lectura per anar treballant Plató. Recordeu que els textos que poden sortir de PLATÓ a les Proves de Selectivitat són els següents fragments de La República : Llibre II 368c-376c; Llibre IV 427c-445e; Llibre VII: 514a- 520a, 532b-535a. A continuació us adjunto un enllaç amb (només) els textos que surten a selectivitat del llibre VII. Imprimiu-ho i llegiu-vos-ho.

1) República, VII, (514a-541b): un fragment de 20 pàgines de <<la República>> de Plató, on entre d’altres coses hi trobareu l’al·legoria o mite de la caverna: República VII, 514a-541a

– A més a més i per complementar el que expliquem a classe:

2) Un escrit complementari sobre la “Dialèctica” en Plató: LA DIALÈCTICA (aquest text ja us l’he passat en unes fotocòpies!)

 

 

Benvinguda

Sigueu benvinguts i benvingudes al bloc de FILOSOFIA, Psicologia i Sociologia de l’Institut Severo Ochoa. Estigueu atents a les novetats i a les indicacions que aniré donant a classe durant l’any acadèmic.

Penseu que la filosofia no és només una matèria d’estudi, sinó que, si us ho proposeu, pot esdevenir un viatge personal i molt particular.

Bon curs 2017/18.

Raimon Pàez Blanch