Especial “Friedrich W. Nietzsche (1844-1900)”

Especial NIETZSCHE (oferta primaveral):

1- OBLIGATORI:  Imprimiu-vos el pdf de la següent “Antologia de textos” de Nietzsche recopilada per un servidor i comenceu a gaudir de la lectura. A sota hi teniu les activitats. DESCÀRREGA: Nietzsche Antologia textos

1.1. (Recomanable i exercici opcional)  Llegir la primera pàgina d’aforismes i comentar-ne, per escrit, un parell. També us podeu llegir els textos de la pàgina 2 i 3 per captar l’aire de la filosofia nietzschiana.

1.2. (Obligatori per divendres!!!) Treballar (ben treballats) els textos de La genealogia de la moral (1887), de les pàgines 3 a la 6. Els comentarem a la classe de divendres. Aquest és l’altre text que surt a les PAU.

2- MATERIAL + EXERCICI OPCIONAL: Mireu la següent presentació de la vida i el pensament de Nietzsche del documental de la BBC “Human, all too human” (dura tres quarts d’hora). Mireu-vos-el i feu un escrit reflexionant sobre un aspecte de la figura i/o del pensament de Nietzsche que us hagi cridat l’atenció (mínim una pàgina). Es tracta de fer una reflexió pròpia, de PENSAR-hi, no de repetir el mateix (no vull cap resum). Per tant, cal que sigueu originals, concrets i, a la vegada, que raoneu allò que dieu.      ENLLAÇ YOUTUBE: Nietzsche BBC.

3- RECOMANABLE pels que feu les PAU de FILOSOFIA: Podeu llegir-vos (ni que sigui parcialment) el text següent de la primera època de Nietzsche: Sobre veritat i mentida en sentit extramoral (1873). En parlarem dimarts de la setmana que ve a classe. Per la vostra informació és un dels dos textos que entren a les PAU. DESCÀRREGA: Nietzsche_veritat i mentida 1873

4- MATERIAL COMPLEMENTARI: Per altra banda, podeu enriquir el vostre coneixement de Nietzsche consultant el següent enllaç a la completíssima pàgina web de Ramon Alcoberro: http://www.alcoberro.info/planes/nietzsche1.htm

John Locke: “Dos tractats sobre el govern civil” (1689) (fragments del “Segon Tractat”)

– Aquí teniu la selecció de textos de filosofia política de Locke. Es tracta d’una selecció prou extensa de fragments del “Segon Tractat sobre el Govern Civil” (1689).

– És desitjable que us llegiu tots els textos que teniu en l’enllaç de sota. Pel dimecres treballeu els textos de l’1 al 21 (de l’estat de natura i de l’estat de guerra). Pel dijous llegiu-vos del 95 al 122 (de l’inici de les societats polítiques) i per divendres la resta, del 211 al 229 (sobre la dissolució del govern i la desobediència civil). Els comentarem a classe, especialment els vostres dubtes i les qüestions més controvertides.

LOCKE-Dos-tractats-sobre-el-govern-civil.fragments.2n-Tractat

 

Epistemologia de John Locke (1632-1704) – Selecció de textos.

– A continuació teniu una selecció de textos escrits per John Locke (1632-1704). Són fragments seleccionats de l'”Assaig sobre l’enteniment humà (An essay concerning human understanding)” (1690). Estan numerats. Cal que us els aneu llegint i els aneu treballant amb deteniment. Anirem comentant i discutint els fragments que s’aniran indicant a classe.

Per la classe de dimecres us hauríeu de llegir els textos 1-4, per dijous del 5 al 11, i pel divendres del 12 al 13. La resta, segurament, no tindrem temps de comentar-los.

DESCÀRREGA:   LOCKE_ Assaig_fragments_1690

 

 

 

PLATÓ: textos de la “República” (llibre VII) i un aclariment sobre la dialèctica platònica

– Benaurades entitats, aquí teniu una lectura per anar treballant Plató. Recordeu que els textos que poden sortir de PLATÓ a les Proves de Selectivitat són els següents fragments de La República : Llibre II 368c-376c; Llibre IV 427c-445e; Llibre VII: 514a- 520a, 532b-535a. A continuació us adjunto un enllaç amb (només) els textos que surten a selectivitat del llibre VII. Imprimiu-ho i llegiu-vos-ho.

1) República, VII, (514a-541b): un fragment de 20 pàgines de <<la República>> de Plató, on entre d’altres coses hi trobareu l’al·legoria o mite de la caverna: República VII, 514a-541a

– A més a més i per complementar el que expliquem a classe:

2) Un escrit complementari sobre la “Dialèctica” en Plató: LA DIALÈCTICA (aquest text ja us l’he passat en unes fotocòpies!)

 

 

Benvinguda

Sigueu benvinguts i benvingudes al bloc de FILOSOFIA, Psicologia i Sociologia de l’Institut Severo Ochoa. Estigueu atents a les novetats i a les indicacions que aniré donant a classe durant l’any acadèmic.

Penseu que la filosofia no és només una matèria d’estudi, sinó que, si us ho proposeu, pot esdevenir un viatge personal i molt particular.

Bon curs 2017/18.

Raimon Pàez Blanch