Especial “Friedrich W. Nietzsche (1844-1900)”

– Benvinguts de nou a la pàgina web de Filosofia més visitada de Guissona, Torà, Ivorra, Pelagalls i voltants:

1- EXERCICI OPCIONAL: Mireu la següent presentació de la vida i el pensament de Nietzsche del documental de la BBC “Human, all too human” (dura tres quarts d’hora). Mireu-vos-el i feu un escrit reflexionant sobre un aspecte de la figura i/o del pensament de Nietzsche que us hagi cridat l’atenció (mínim una pàgina). Es tracta de fer una reflexió pròpia, de PENSAR-hi, no de repetir el mateix (no vull cap resum). Per tant, cal que sigueu originals, concrets i, a la vegada, que raoneu allò que dieu.      ENLLAÇ YOUTUBE: Nietzsche BBC.

2- Per començar amb les lectures podeu llegir-vos el text següent de la primera època de Nietzsche: Sobre veritat i mentida en sentit extramoral (1873). En parlarem dimarts de la setmana que ve a classe. Per la vostra informació és un dels dos textos que entren a les PAU. DESCÀRREGA: Nietzsche_veritat i mentida 1873

3- OBLIGATORI:  Imprimiu-vos el pdf de la següent “Antologia de textos” de Nietzsche recopilada per un servidor i comenceu a gaudir de la lectura. A sota hi teniu especificades les activitats que heu d’anar fent.   DESCÀRREGA: Nietzsche Antologia textos

3.1. Pel dimecres/dijous hauríeu de llegir-vos la primera pàgina d’aforismes i en comenteu, per escrit, un parell (no cal lliurar-m’ho).                                                                                          3.2. També us podeu llegir els textos de la pàgina 2 i 3 per captar l’aire de la filosofia nietzschiana.                                                                                                                                          3.3. Heu de treballar (ben treballats) els textos de La genealogia de la moral (1887), de les pàgines 3 a la 6, per la setmana del 9 de maig. Aquest és l’altre text que surt a les PAU. Possiblement farem una classe extra a la tarda el mateix dilluns 9 o dimarts 10. Ja ho acabarem de parlar.

4- MATERIAL COMPLEMENTARI: Per altra banda, podeu enriquir el vostre coneixement de Nietzsche consultant el següent enllaç a la completíssima pàgina web de Ramon Alcoberro: http://www.alcoberro.info/planes/nietzsche1.htm

Més informació sobre John Stuart Mill (1806-1873)

Podeu trobar informació complementària sobre John Stuart Mill a la següent pàgina web:

http://www.alcoberro.info/planes/utilitarisme.html

De cara a preparar-vos pels exàmens, inclòs el de la Selectivitat, us recomano especialment que us mireu el “Comentari de text per les PAU sobre l’utilitarisme” II i III.

 

 

 

 

 

Apunts complementaris sobre l’Utilitarisme (Bentham i John Stuart Mill).

– En els següents apunts extrets del llibre “L’Utilitarisme” de Ramon Alcoberro, editat per la UOC el 2007 en la col·lecció “Vull saber”, hi trobareu informació valuosa sobre aquest moviment filosòfic i eticopolític del s. XIX. Descarregueu-vos el següent document pdf clicant a l’enllaç següent.

+ DESCÀRREGA: UTILITARISME resum 2014

“Què és la sociologia?”. Text de P.L. Berger i exercicis.

+ A partir dels textos següents realitzeu les següents activitats:

 1) A partir de les fotocòpies del text de Peter L. Berger  elabora una definició pròpia de la sociologia i de la funció que fa el sociòleg. (màxim 8 línies).

2) Fes un esquema de les idees principals del text que has llegit.

3) Anomeneu 5 factors / institucions que considereu formadors del vostre ésser social (que us constitueixen com a “éssers socials”).

4) Exposa breument dues activitats que facis que consideris que no són (massa o gens) socials. A continuació intenta justificar que, tanmateix, sí que tenen un cert caràcter social; és a dir, que impliquen a la resta del grup social, i que sense ells no tindrien sentit.

 

John Locke: “Dos tractats sobre el govern civil” (1689) (fragments del “Segon Tractat”)

– Aquí teniu la selecció de fragments del “Segon Tractat sobre el Govern Civil” (1689). Respecte la filosofia política de Locke aquests són bona part dels textos que poden sortir a selectivitat.

– Fóra desitjable que us llegíssiu tots els textos. Pel dimecres/dijous llegiu-vos del nº1 al 21 i del 95 al 122.

LOCKE-Dos-tractats-sobre-el-govern-civil.fragments.2n-Tractat 2015

 

Epistemologia de John Locke (1632-1704) – Selecció de textos.

– A continuació teniu una selecció de textos escrits per John Locke (1632-1704). Són fragments seleccionats de l'”Assaig sobre l’enteniment humà (An essay concerning human understanding)” (1690). Estan numerats. Cal que us els aneu llegint i els aneu treballant amb deteniment. Anirem comentant i discutint els fragments que s’aniran indicant a classe.

DESCÀRREGA:   LOCKE_ Assaig_fragments_1690

 

 

 

Sobre la consciència i algunes de les seves modalitats (Scharfetter)

– Vet aquí un text d’una dificultat no menyspreable, però especialment interessant. Us l’heu de mirar a casa, tot i que l’acabarem de treballar a classe (i no tot, sinó únicament algunes parts). Podeu, això sí, començar a fer les activitats del final, algunes de les quals no exigeixen una comprensió completa del text.

Atrevir-se a llegir o no atrevir-s’hi. Aquesta és la qüestió !

CONSCIÈNCIA_text_Scharfetter 1976