Especial “Friedrich W. Nietzsche (1844-1900)”

– Benvinguts de nou a la pàgina web de Filosofia més visitada de Guissona, Torà, Ivorra, Pelagalls i voltants:

1- OBLIGATORI:  Imprimiu-vos el pdf de la següent “Antologia de textos” de Nietzsche recopilada per un servidor i comenceu a gaudir de la lectura. A sota hi teniu especificades les activitats que heu d’anar fent.   DESCÀRREGA: Nietzsche Antologia textos

1.1. Pel dijous hauríeu de llegir-vos la primera pàgina d’aforismes i en comenteu, per escrit, un parell (no cal lliurar-m’ho). També us podeu llegir els textos de la pàgina 2 i 3 per captar l’aire de la filosofia nietzschiana. Els comentarem a classe, si us els heu mirat.

1.2. Heu de treballar (ben treballats) els textos de La genealogia de la moral (1887), de les pàgines 3 a la 6. Els treballarem a partir de finals de la setmana que ve, principi de la següent. Aquest és l’altre text que surt a les PAU.

2- EXERCICI OPCIONAL: Mireu la següent presentació de la vida i el pensament de Nietzsche del documental de la BBC “Human, all too human” (dura tres quarts d’hora). Mireu-vos-el i feu un escrit reflexionant sobre un aspecte de la figura i/o del pensament de Nietzsche que us hagi cridat l’atenció (mínim una pàgina). Es tracta de fer una reflexió pròpia, de PENSAR-hi, no de repetir el mateix (no vull cap resum). Per tant, cal que sigueu originals, concrets i, a la vegada, que raoneu allò que dieu.      ENLLAÇ YOUTUBE: Nietzsche BBC.

3- RECOMANABLE: Podeu llegir-vos (ni que sigui parcialment) el text següent de la primera època de Nietzsche: Sobre veritat i mentida en sentit extramoral (1873). En parlarem dimarts de la setmana que ve a classe. Per la vostra informació és un dels dos textos que entren a les PAU. DESCÀRREGA: Nietzsche_veritat i mentida 1873

 

4- MATERIAL COMPLEMENTARI: Per altra banda, podeu enriquir el vostre coneixement de Nietzsche consultant el següent enllaç a la completíssima pàgina web de Ramon Alcoberro: http://www.alcoberro.info/planes/nietzsche1.htm

Presentació breu del pensament de KANT (1724-1804). OPTATIU !!!

– Aquí teniu una breu presentació de la filosofia crítica de l’il·lustrat alemany Immanuel Kant (1724-1804). El text és de L. Kolakowski i pertany al llibre “Las preguntas de los grandes filósofos” de l’Editorial Arcadia (cal que endreceu les pàgines numéricament ja que els jpg no apareixen en ordre).

 Llegiu-vos el text en profunditat i extraieu-ne les idees generals (apunteu-les en un full). Podeu consultar el vostre llibre de text les pàgines 184-201 per completar la imatge de la filosofia kantiana.

 

John Locke: “Dos tractats sobre el govern civil” (1689) (fragments del “Segon Tractat”)

– Aquí teniu la selecció de textos de filosofia política de Locke. Es tracta d’una selecció prou extensa de fragments del “Segon Tractat sobre el Govern Civil” (1689).

– Fóra desitjable que us llegíssiu tots els textos. Pel dijous llegiu-vos del nº1 al 99 i per la propera classe de la setmana que ve la resta, del 100 al 122. Els comentarem a classe, especialment les qüestions més controvertides i els vostres dubtes.

LOCKE-Dos-tractats-sobre-el-govern-civil.fragments.2n-Tractat 2015

 

Epistemologia de John Locke (1632-1704) – Selecció de textos.

– A continuació teniu una selecció de textos escrits per John Locke (1632-1704). Són fragments seleccionats de l'”Assaig sobre l’enteniment humà (An essay concerning human understanding)” (1690). Estan numerats. Cal que us els aneu llegint i els aneu treballant amb deteniment. Anirem comentant i discutint els fragments que s’aniran indicant a classe.

DESCÀRREGA:   LOCKE_ Assaig_fragments_1690

 

 

 

Feina optativa per les vacances de Nadal – Fragment de Markus Gabriel (2015)

  • La feina següent és optativa. La recomano només a aquells de vosaltres que tingueu molt d’interès en l’assignatura. Es tracta d’una activitat de dificultat elevada. Aquells de vosaltres que volgueu intentar-ho sou benvinguts a llegir el següent fragment d’un filòsof actual jove  -no arriba a la quarentena-, que exposa de manera prou clara -per la dificultat dels temes que tracta- qüestions que la filosofia ha tractat durant segles. El seu apropament al problema filosòfic del món, del no res i de l’existència és interessant i pot servir com a inici per a la vostra pròpia reflexió.    DESCÀRREGA: Markus Gabriel 2015