Ara comença l’estiu ;-))

Ha estat una setmana intensa… i una mica freda per la temperatura de l’aire de la sala! Hem aconseguit veure tots els continguts que teníem previst a l’inici tot i que, segurament, caldria haver aprofundit una mica més en algun d’ells. Això queda per properes edicions.

Com us vaig comentar el blog romandrà obert, com a mínim, un curs (si no tanca el servei, és clar). Així podreu veure els seus continguts.

Espero que hagi estat d’utilitat tot el que hem vist.

Ara la sala queda buida i si volen que posin la temperatura encara més freda, que alguns de vosaltres ja estareu camí de la platja!

Curs tancat

Fins a la propera.

Blogs (8) Menús i ginys

El concepte d’aparença del nostre blog va una mica més enllà de la imatge de capçalera o de la combinació de colors que triem. Un element moltes vegades oblidat quan prenem aquestes decisions és la navegació.  Organitzar de quina manera facilitem la navegació als potencials usuaris no és una decisió sense importància. Cada usuari te una manera d’apropar-se a la informació i cercar-la. Si nosaltres facilitem aquesta tasca farem l’experiència del visitant més atractiva.

Crear menú de navegació

Els blocs, poden contenir menús amb enllaços a diferents continguts per tal de permetre als usuaris una navegació més fluida.

Els menús poden contenir enllaços a:

 • Pàgines, l’enllaç obre una pàgina estàtica del bloc.
 • Articles, l’enllaç obre una pàgina amb l’article seleccionat
 • Categories, l’enllaç obre una pàgina amb tots els articles classificats dins d’una mateixa categoria
 • Enllaços, permet fer un enllaç a un URL qualsevol.

El primer que s’ha de fer al bloc és crear les pàgines i categories que es vol que apareguin al menú. Un cop estan creades aquestes pàgines i categories ja es pot crear el menú anant a Aparença | Menús. A la pestanya Edita els menús trobareu el següent:

A la part esquerra de la imatge, es troben totes les pàgines i categories disponibles per afegir al menú personalitzat. Per afegir les pàgines que han d’aparèixer al menú, feu clic a la casella de selecció i seguidament feu clic a Afegeix al menú.

Veureu com les pàgines apareixen a la part dreta de la pantalla.

Repetiu el procés amb les Categories i creeu també Enllaços en cas que ho considereu necessari.

Un cop afegides, cal posar cadascun dels elements en l’ordre desitjat, per fer-ho només cal arrossegar els ítems:

 • Amunt i avall: ordre en què es mostrarà el menú sent amunt l’esquerra i avall la dreta.
 • Dreta i esquerra: desplaçant un element horitzontalment es convertirà en un submenú

Marqueu la casella Ubicacions del tema, poseu el Nom del menú i feu clic a Desa el menú.

Finalment, per tal que es mostri al bloc el menú creat cal anar a la pestanya Gestiona les ubicacions i triar el tema que voleu fer servir i feu clic a Desa els canvis.

A partir d’ara, quan accediu al bloc veureu el menú de forma similar a aquesta:

Giny de Menú personalitzat

El menú creat anteriorment, o bé un de nou, també es pot afegir al bloc a mode de giny a una barra lateral. Per fer-ho cal anar a Aparença | Ginys i arrossega de l’apartat Ginys disponibles el giny Menú personalitzat al bloc lateral desitjat.

A continuació, doneu nom al giny, trieu el menú que vulgueu mostrar del desplegable i feu clic a Desa.

En accedir al bloc, el menú es mostrarà de la forma següent:

 

Blogs (7) Creem una pàgina

Les pàgines són similars als articles perquè tenen títol, cos i metadades associades, però són diferents perquè no són part del flux cronològic del bloc, són com articles permanents.

Les pàgines no tenen categories ni estan etiquetades, però poden tenir jerarquia. Podeu situar unes pàgines sota altres fent que una sigui “mare” de l’altra, creant un grup de pàgines.

Crear una pàgina és molt similar a crear un article, i les pantalles es poden personalitzar de la mateixa forma, arrossegant i deixant anar, amb la pestanya de les opcions de pantalla, o bé ampliant i reduint les caixes que trieu. Aquesta pantalla també té l’espai d’escriptura lliure de distraccions, disponible en els modes d’edició visual i text gràcies als botons de pantalla completa.

Opcions de creació d'una pàgina

Com afegir una pàgina

L’editor de pàgines quasi funciona igual que el d’articles, però hi ha algunes característiques específiques de les pàgines a la caixa atributs de la pàgina.

Podeu gestionar aquesta jerarquia de navegació per les pàgines a partir del quadre situat a la zona dreta de la interfície d’edició de les pàgines:

Atributs de la pàgina

Capsa Atributs de la pàgina

Pare – Podeu organitzar les pàgines per jerarquies. Per exemple, podeu tenir una pàgina «Quant a« que tingui les pàgines «Història de ma vida» i «El meu gos» per sota d’ella. No hi ha límit en quants nivells podeu niar les pàgines.

Plantilla – Alguns temes tenen plantilles personalitzades que podeu usar per a certes pàgines que puguin tenir característiques addicionals o dissenys personalitzats. Si és així, els veureu en aquest menú desplegable.

Ordre – Les pàgines es mostren normalment en ordre alfabètic, però podeu escollir el vostre propi ordre en introduir un número (1 si és primer, etcètera) en aquest camp.

Quan creem la pàgina haurem de situar-la en el menú corresponent, seleccionant el nom i fent clic sobre el botó Afegeix al menú:

Menús

Estructura dels menús

Una vegada situada al menú podem situar-la a la posició que desitgem i editar alguns paràmetres. Una veda fet això fent clic sobre el botó  Desa al menú (als dos llocs que apareix) i comprovarem com es visualitza la pàgina.

Podem, fins i tot simular que els articles semblin pàgines (el blog del curs està fet així):

Distribució de les pàgines i articles del blog del curs

Blogs (6) Afegim alumnes o altres col·laboradors

Des de l'1 de julol de 2010 es va deixar d'oferir el servei de correu i de les pàgines web personals de l'alumant a través de l'edu365.
Com a alternativa a la sèrie d'aplicacions de l'edu365 que demanen identificació i la contrasenya de l'adreça de correu de l'edu365 per poder-hi accedir (Col·lex, La Prestatgeria, Galí, i XTECBlocs), i a fi que l'alumnat pugui seguir usant aquestes aplicacions, es posa en funcionament un sistema que permet al professorat crear identificadors addicionals associats al seu compte d'XTECBlocs el qual també servirà per accedir a les aplicacions esmentades.
El professorat pot crear tots els identificadors addicionals que necessiti. Cada un d'aquests identificadors tindrà la seva pròpia contrasenya, però no disposarà d'un servei associat de correu electrònic i carpetes, com passava amb els usuaris edu365, ni anirà assignat a una persona en concret.
L'objectiu d'aquests identificadors addicionals és que puguin ser cedits a l'alumnat per tal que en faci un determinat ús educatiu, sempre sota el control del professorat. La gestió d'aquests identificadors i la responsabilitat de l'ús que se'n faci correspon doncs al professor/a d'XTEC que els hagi creat. El professor/a podrà canviar la contrasenya quan ho consideri o eliminar-los en acabar l'activitat educativa, o sempre que ho cregui convenient. La creació de blocs segueix reservada al professorat amb identificador XTEC.
Per facilitar les tasques de manteniment, els identificadors addicionals que hagin estat inactius durant tot un curs acadèmic s'eliminaran en finalitzar el curs.
Quin és el procediment per crear aquests usuaris que col·laborin en l’edició del blog?
 • Feu clic sobre l’opció del Tauler | Usuaris | Afegeix

Opcions Usuaris

 

 • Seguiu les indicacions de la pantalla omplint els camps segons les vostres necessitatsCom afegir un usuari

 

 • Per gestionar després els usuaris que heu incorporat accediu a Usuaris | Tots els usuaris 

Gestió dels usuaris

Això us permetrà facilitar l’accés controlat dels vostres alumnes a blocs creats per vosaltres.

Feu una simulació amb els companys del curs amb diferents perfils de responsabilitat (autor, editor…) per comprovar con funciona tot .

 

 

Blogs (5) Carrusel

L’opció d’inserir a un article un element que permeti visualitzar un grup d’imatges (i vídeos) que es desplacen seqüencialment en una zona de la pantalla és cada dia més utilitzada per mostrar informació gràfica.

Aquí teniu un exemple:

Per inserir un carrusel a un article prèviament heu de crear-lo a partir de l’opció Carrusels del menú

carrusel1

Creeu un de nou i anomeneu-lo:

carrusel2

A continuació inseriu les imatges o els altres elements des de la Mediateca:

carrusel3

Feu la comprovació del seu funcionament correcte mitjançant la previsualització.

Una vegada creat el carrusel heu d’inserir-lo
Inserció del carruselSeleccionar el que desitgeu i fer clic sobre Insereix carrusel

Selecció i inserció el carrusel

Una vegada inserit no el veureu fins que no feu la previsualització de l’article.

 

Blogs (4) Vídeo inserit

Inserir un vídeo a un dels nostres articles resulta molt senzill.  Farem una pràctica de la manera més ràpida i efectiva possible a partir de la inserció a un article d’un vídeo que es visualitza al seu interior, sense enviar al visitant a un altre web (recordeu que aquesta pràctica cal fer-la amb vídeos lliures de drets, ja que el simple fet de tenir un vídeo inserit genera responsabilitats davant del propietari d’aquest):

 • Accediu a YouTube i seleccioneu un vídeo que us resulti interessant per a l’article que esteu editant
 • Feu clic sobre el botó Comparteix i copieu l’adreça que hi ha al camp Comparteix el vídeo

Ara selecioneu l’opció Inserir un vídeo des de YouTube i ompliu el camp corresponent a l’adreça del vídeo que voleu inserir:

Com inserir un vídeo de YouTube

Aquest seria el procediment:

Inserció de vídeo

Aquí teniu un exemple d’inserció del vídeo de YouTube:

 

Guardeu l’article i comproveu com es visualitza el vídeo inserit.

No oblideu que l’aplicació també permet inserir vídeos des d’altres serveis, com per exemple Vimeo. El procediment seria el mateix que amb el del servei de YouTube:

L’altra opció per indicar continguts en format vídeo és simplement vincular-lo a partir d’un enllaç a una imatge o a un text. Feu una prova (recordeu d’obrir l’enllaç en finestra nova).

 

 

Blogs (3) Inserim enllaços

No es pot entendre Internet sense els enllaços entre documents.  Aquest és un dels seus trets diferenciadors més evident davant altres sistemes de comunicació de la informació.

Podem vincular des dels nostres articles altres documents, pàgines web, imatges, vídeos, galeries, etc. Caldrà sempre seleccionar un text o una imatge des de la qual fer l’enllaç i ,una vegada s’activi la icona ‘Insereix/Edita un enllaç‘ situada a la barra d’eines de l’editor, omplir les dades de la finestra següent:

Inserir un enllaç (hipervincle)

Observeu alguns dels camps a omplir:

 • URL de l’enllaç
 • Títol
 • Destinació (si es deixa l’opció sense marcar s’obrirà a la mateixa finestra-pestanya), és recomanable activar-la si l’enllaçes fa una adreça aliena al vostre blog

Ompliu els camps i feu clic sobre el botó ‘Afegeix un enllaç‘. L’enllaç ja està preparat! Publiqueu i comproveu el seu comportament.

Sempre podeu modificar el comportament, la destinació o altre paràmetre de l’enllaç seleccionant la paraula  o imatge vinculada fent clic sobre la icona ‘Insereix/Edita un enllaç‘.

En un dels articles que heu elaborat al vostre blog afegiu un enllaç a una paraula o grup de paraules i un altre a una imatge.

Codis QR

Aquests codis els trobem ara a molts àmbits de la nostra vida: publicitat, geolocalització, accés a webs… Per interpretar-los necessitem d’una aplicació de lectura, normalment gratuïta,  instal·lada en els nostres dispositius mòbils. Algunes aplicacions de fotografia ja incorporen el lector de codis a les seves funcionalitats.

Si no disposeu d’una aplicació ja instal·lada aquí teniu algunes aplicacions de lectura per a dispositius mòbils amb sistema operatiu Android:
http://toolbox.mobileworldcapital.com/apps/android/search?q=codis+qr

Aplicacions Android codis QR a Toolbox

I altres pel sistema operatiu IOS:

http://toolbox.mobileworldcapital.com/apps/ios/search?q=codis+qr

Aplicacions IOS codis QR a Toolbox

Quan tenim qualsevol aplicació de lectura instal·lada podem visualitzar els continguts associats als codis. Aquí teniu un parell d’exemples del que parlem:

codiqr

Exemple codi QR

Però com es creen aquests codis?

 Per crear-los hi ha molts serveis diferents, uns que demanen registre i altres que no. Us poso quatre enllaços a alguns d’aquests serveis:

La majoria d’ells permeten generar codis que donen accés  a:

 • URL
 • Text
 • SMS
 • Correu electrònic
 • MeCard-VCard
 • Telèfon
 • Xarxes socials
Fem la pràctica!
 • Genereu un codi QR que enllaci a la pàgina del vostre centre o a altra web que us interessi, per exemple la vostra pàgina de Symbaloo ;-))
 • Guardeu el codi com a imatge. Ara el podem inserir, per exemple,  en un document de word, o com a una imatge a l’escriptori, un document de Drive…
 • Comproveu el seu funcionament
 • Repetiu el procediment generant un codi QR de tipologia text, sms, correu electrònic… amb un servei diferent del que heu utilitzat primer

Ara que ja heu vist la simplicitat de la creació d’un codi QR seria interessant veure quina pot ser la seva utilització didàctica. Feu una breu llista amb les possibilitats que veieu al vostre dia a dia a l’aula fent un comentari a aquest article, així les compartirem amb la resta de companys del curs.

Alguns exemples d’aquesta utilització didàctica:

Blogs (2) Inserció de text i d’imatge

La inserció de text als nostres articles funciona de manera molt similar a quan treballem amb el nostre editor de text habitual o amb aplicacions en línia com heu vist als documents del Google Drive. Hi ha una particularitat important que sí és diferent. Disposem de dos modes de visionar la zona d’edició: Visual i Text

Fent clic sobre cadascuna de les pestanyes la vista del contingut que tindrem dintre de la zona d’edició serà diferent. Així amb la pestanya Visual activada la nostra visualització serà l’habitual de qualsevol editor de text conegut:

Edició de text amb la pantalla Visual

Si activem la pestanya Text veurem que es modifica l’aparença de la barra d’eines i que el text també està acompanyat de instruccions de codi:

Tractament de text amb la pestanya Text

Feu proves d’inserció de text per comprovar el funcionament general de l’editor!

 

En moltes ocasions caldrà afegir algun complement visual en format d’imatge fixa a les pàgines i articles del blog:

-Si es tracta d’un nombre reduït d’imatges que es mostraran directament en el cos de la pàgina o article, aquestes es poden desar directament en el blog i inserir-les en la posició desitjada.

-Si el que volem és mostrar un nombre considerable d’imatges (una galeria) es recomana allotjar-les en un servei extern com Google Fotos,  Flickr, Slide… ja que l’espai de disc de què es disposa per al blog és limitat (límit de 70 Mb).

 

Imatges desades al blog

Als blogs disposeu de l’opció d’inserir imatges als articles i pàgines amb molta facilitat.
 Per inserir-les, la millor opció és situar-les a la Mediateca del blog.  Quan us trobeu editant l’article o pàgina, haureu de seguir aquest passos:

-Aneu a l’editor i tant si el teniu en mode Visual com en mode Text heu de polsar el botó Insereix un fitxer multimèdia,  ubicat per sobre de la barra d’opcions de l’editor (ATENCIÓ, com ja heu pogut veure la interfície d’edició del blog permet moltes opcions per fer la mateixa tasca, així que cadascun de vosaltres pot triar la que més s’adapti a la vostra forma de treballar).

Inserir una imatge a un article

Està clar que si el fitxer que voleu inserir encara no el teniu disponible a la Mediateca caldrà pujar-lo abans al servidor.

Càrrega d'imatges a la Mediateca

Visualització de la Mediateca

-Una vegada està carregada la imatge heu de seleccionar-la i decidir si cal fer algun tipus de modificació (mida, arrenglerament, escapçat…). Finalment feu clic sobre el botó  Insereix a l’article.

-Quan la imatge estigui visible a l’article, si feu clic sobre veure-ho el següent:

captura-de-pantalla-2017-03-16-a-las-20-27-10

-Si feu clic sobre la icona Edita la imatge podreu editar-la novament.

-Fent clic sobre la icona Suprimeix la imatge la treureu de l’article però no l’eliminareu del repositori multimèdia.

També disposeu altres opcions de càrrega d’imatges, per exemple amb l’opció Insereix des d’una URL haureu de copiar l’enllaç de la imatge i enganxar-lo a l’espai indicat. Per afegir-la a l’article haureu de prémer el botó Inseriu a l’article.

L’opció Mediateca ens mostra totes les imatges que tenim pujades al blog. Procediu de la mateixa manera que amb la Galeria per inserir una imatge a l’article des d’aquesta opció.

A l’interior de la finestra que s’obre en pujar o mostrar la imatge teniu a la vostra disposició la configuració d’algunes opcions referents a aquesta, com poden ser la seva alineació, mida o un enllaçar-la cap a alguna pàgina externa.

Edició de la imatge inserida

Quan estigui inserida la imatge és convenient prémer el botó Actualitza l’article per desar els canvis per tal de visualitzar de manera definitiva la imatge a l’article del blog.

 

Blogs XTEC

Creareu el vostre blog a  XTECBlocs , servei que permet crear blogs i afegir-hi continguts a través d’Internet. La seva principal finalitat és servir com a eina de divulgació de la informació de les diverses activitats portades a terme pels centres i els docents fent més senzilla la tasca d’aprendre de l’alumnat o facilitar l’accés a la informació que es considera d’interés.

El servei d’XTECBlocs està destinat a tots els usuaris de la XTEC, als centres docents i al professorat. Aquests, prèviament identificats mitjançant l’identificador de la XTEC i la contrasenya corresponent, poden fer ús del servei i tenen la capacitat de crear blogs nous i modificar-ne tantes vegades com vulguin els continguts dels que ja tinguin creats.

Un cop un usuari ha creat un blog passa a ser-ne l’administrador i responsable. Com a tal pot convidar-hi altres usuaris del portal i assignar-los diferents perfils dins el blog.

L’alumnat, a través d’identificadors, també pot accedir al portal i participar als blogs editant articles, pàgines i en general fent modificacions en aquells blogs on hagin estat convidats pels seus administradors.

Cal puntualitzar que una persona no és usuària del portal fins que no s’hi ha validat al menys un cop amb el seu identificador i contrasenya.

Per la creació d’un blog només necessiteu portar a terme dues accions molt simples:

 1. La identificació de l’usuari al portal (menú superior del portal, opció Entra).
 2. La tria d’un nom i un títol per al bloc. El nom del blog forma part de la URL d’accés a aquest (i per tant no s’accepten, accents, minúscules, nombres, espais, o altres caràcters especials), mentre que el títol del blog és l’encapçalament que es pot llegir una vegada ja hem accedit al blog. El nom i el títol no tenen per què coincidir.

Pàgina d'accés al teus blogs

Seguiu aquestes instruccions i les complementàries que trobareu a l’Ajuda de l’aplicació:

Pàgina d'ajuda del servei XTECBlocs