Importar estructures moleculars 3D a OpenSim

Com importar estructures moleculars 3D a un entorn virtual OpenSim?
La següent imatge és una captura d’un món virtual  creat amb OpenSim on podem visualitzar l’estructura molècular de la clorofil·la, en primer terme, i la de la cafeïna, al fons de la imatge.

Snapshot_001

El procediment que hem seguit per a obtenir les molècules en 3D i pujar-les al món virtual, ha contemplat diverses fases:

  1. Obtenir l’estructura molecular en un arxiu en format .mol
    A la web ChemSpider hem cercat la substància química i hem descarregat l’arxiu .mol

    paracetamol
  2. Convertir l’arxiu .mol en un arxiu .dae optimitzat per a ser importat a OpenSim.
    • En primer lloc hem utilitzat el programa  SketchUp 2014 per a transformar l’arxiu .mol en arxiu .dae. Prèviament hem instal·lat l’extensió  Molecule Importer, per poder importar l’arxiu.
      El següent vídeo il·lustra el procés.[youtube width=”560″ height=”315″]http://youtu.be/erfi2crcivM[/youtube]
    • Després, per a optimitzar l’arxiu .dae, i poder importar-lo eficaçment a OpenSim, hem utilitzat el programa Blender.
      Aquí teniu el vídeo que mostra el procés seguit:
      [youtube width=”560″ height=”315″]http://youtu.be/s01ixP_SEQM[/youtube]
  3. Importar l’arxiu .dae (optimitzat) a l’entorn virtual de OpenSim. Això ho hem fet amb Firestorm Viewer. Aquest vídeo en mostra el procediment:
    [youtube width=”560″ height=”315″]http://youtu.be/ubYYVnfLULI[/youtube]

Seguint aquests passos obtenim, doncs, estructures moleculars en 3D que podem integrar en activitats d’aprenentatge planificades i desenvolupades en mons virtuals OpenSim.

Crea el teu avatar

[youtube]http://youtu.be/lmsbgWkWOy4[/youtube]

Per a la realització d’aquest avatar hem seguit el mini tutorial “Magic 16 bit Mini speed tuto creat per Cherry Manga. Es pot consultar a al fòrum de FrancoGrid.

 

Un navegador web per a móns virtuals 3D

Pixieviewer és un visualitzador per a navegador web per accedir a entorns virtuals 3D. De moment està en alpha però s’hi pot provar previ registre i fer un tomb pel grid Pixiegrid. Està previst que, en un futur, es pugui connectar als mons virtuals 3D basats en OpenSim. Tot i les limitacions que, ara per ara, es poden observar, el desenvolupament futur pot ser molt interessant, especialment per la facilitat que li suposaria a l’usuari accedir a un entorn en 3D.

Aquí deixo algunes fotos del  meu accés:

Genera terrenys amb L3DT

L3DT és un generador de terrenys que podem utilitzar per a dissenyar les nostres illes de OpenSim.

L3DT standard és la versió lliure de l’aplicació que inclou les funcions bàsiques necessàries per a crear els nostres terrenys.

El següent vídeo és un tutorial força entenedor de com generar terrenys per a OpenSim.

Versió en francès del vídeo.

Nota: no he aconseguit poder pujar un arxiu .raw generat amb L3DT a l’OpenSim 0.74 (v. SoaS) però sí un terreny exportat en format .png i carregat amb el comandament “terrain load <camí i nom de l’arxiu>”.

06/02/2013 – L’article Creating terrain files with L3DT for Opensim, ofereix una guia actualitzada de com generar arxius de terreny per a Opensim.

Terrenys per a OpenSim

Una de les possibilitats que tenim a l’hora de treballar amb OpenSim (aplicació que ens permet crear un entorn virtual 3D) és la de donar forma a la nostra regió o “illa”.
Cada imatge mostra el mapa del nostre món virtual compost de 4 regions o ‘grids’.
Per a cada regió s’ha dissenyat una illa o terreny amb una perfil determinat.

mapa 1

mapa 2Accés als terrenys

Cada terreny és una imatge de 256×256, en format .png, treballada amb l’editor Gimp, que s’han pujat al servidor.
Els comandaments que han permés fer-ho són:

change region <nom de la regió>
terrain load <nom i camí de l’arxiu.png>

Això s’ha repetit per a cada una de les quatre regions (SoaS 1.1 – SoaS 1.2 – SoaS 2.1 – SoaS 2.2)

Per ajustar l’alçada del terreny de cada regió, es poden utilitzar els comandaments:

terrain multiply <valor> [on <valor> és un factor multiplicador de l’alçada].
o
terrain elevate <valor> [per augmentar (si el valor és positiu) o disminuir (si el valor és negatiu) l’alçada del terreny amb el valor especificat].

Donat que les necessitats d’ajustar l’alçada del terreny pot ser diferent segons el cas, caldrà experimentar amb els diferents comandaments i valors fins a obtenir una aparença satisfactòria.

Posibilidades educativas de los Mundos virtuales (Second Life, Opensim y otros)

Vídeo resumen del webinar organizado por Internet en el Aula el 31 de mayo de 2012.
Esta sesión tiene como principales objetivos dar a conocer las posibilidades educativas de los mundos virtuales en la educación y también ser un punto de encuentro entre los docentes que ya utilizamos esta tecnologia en nuestras aulas.

Els móns virtuals i l’educació de persones adultes

Presentació de l’Entorn Virtual 3D del CFA els Tarongers (Mataró).  Enguany l’escola d’adults ha començat a treballar amb una plataforma virtual 3D per a les classes d’anglès.

L’entorn ha estat creat amb OpenSim, plataforma de codi obert i multiusuari.

A l’entorn virtual 3D de Els Tarongers s’hi han creat diversos espais diferenciats. Hi ha la Plaça Central, l’Edifici Principal, un edifici per a Exposicions, la Zona Megalítica, la Zona Paleontològica, el Laberint, un Auditori, i la Platja.

L’activitat principal amb el grup d’anglès ha girat entorn el 200è aniversari del naixement de Charles Dickens. El treball de classe s’ha portar a la plataforma virtual, de manera que l’aprenentatge ha pres una nova dimensió que ha permès als estudiants aprofondir en l’època i l’obra de Dickens.

A l’Edifici d’Exposicions hi ha els murals que els estudiants havien realitzat estudiant la biografia i les principals obres de l’autor. La presència de personatges dickesians i d’imatges de la ciutat de Londres en l’època victoriana, així com l’accés a documentació web, complementen l’exposició.

L’activitat s’ha plantejat amb un fil conductor: resoldre un joc de pistes (“quiz“) i una gran pregunta final (“the great question“). D’aquesta manera als estudiants els ha resultat fàcil prendre contacte i interaccionar amb els diferents elements presents a l’entorn virtual i treballar de forma col.laborativa per a resoldre les qüestions plantejades.