CARACTERÍSTIQUES CLIMÀTIQUES BÀSIQUES

Aquest darrer mes de l’estiu es caracteritza per la suavització de les temperatures i les pluges fortes repartides irregularment. Les hores de sol es van reduint progressivament i les nits s’allarguen.

DITES POPULARS DESTACADES

· Setembre assaonat, bolet al prat. Setembre de secada, bolet a l’ombrada.

· El setembre s’endú els ponts o eixuga les fonts.

· Pel mes de setembre es talla el que penja.

· Setembre molt humit, molt vi, però aigualit.

· Estre Sant Miquel i Sant Francesc, pren la verema tal com és.

A L’HORT

Plantarem: bròquils, cols, carxofes, enciams, escaroles, porros i les últimes cebes per produir els calçots. A les zones de muntanya es cullen les patates.

Sembrarem directament: pastanagues, raves, espinacs, bledes, faves i pèsols.

Recol·lectarem: la majoria dels productes del cicle d’estiu igual que el mes anterior.

Les tomates de penjar s’han de treure a rams i posar-les en un lloc sec.

Les escaroles s’han de regar amb molta freqüència, si no volem que s’espiguin.

AL JARDÍ

Podem començar a plantar ciclàmens en llocs resguardats del sol intens. Si els

plantem aviat gaudirem de la floració durant la tardor i principis de l’hivern.

Sembrarem directament violes d’olor, pèsols d’olor, boixacs.

Els rosers continuaran florint si no descuidem el reg i reforcem la nutrició amb un adob concentrat.

AL VIVER

Preparem les sembres de cebes, enciams i escaroles.

És una bona època per fer esqueixos de rosers i sàlvia.

 

ALTRES FEINES

A començament de la tardor és el moment de preparar bé la terra perquè es

desenvolupin bé els cultius de tot l’any. Després de retirar les plantes a mesura que vagin acabant el seu cicle productiu, airejarem la terra en profunditat amb una forca o un cultivador sense voltejar-la. A continuació farem l’aportació de compost estenent-ne una capa per totes les feixes de cultiu d’1 o 2 cm de gruix (10-20 l de compost per m2). Abans haurem retirat l’encoixinat de palla que reservarem en un lloc sec per a quan es torni a necessitar.

Bona època per plantar arbres amb pa de terra, és a dir, que s’han fet créixer i

arrelar en un test.

S’ha de preveure una fertilització amb algun producte concentrat per a aquelles

parcel·les on aniran les plantes de tardor i hivern amb alta exigència nutritiva

(bledes, cols, porros…).

Als trossos de terra sense plantar, s’hi pot cultivar un adob verd sembrant trèvol de prat, veces o faves de farratge. A la primavera segarem les plantes, les enterrarem i aconseguirem un adob de grans qualitats fertilitzants.

Comença la verema en zones properes al litoral i la recollida d’avellanes i ametlles.

Recol·lecció de fruites com prunes, pomes, figues, nous, castanyes i móres per fer-ne confitura.

Surten els primers bolets de la temporada.

En ser un mes on es poden produir pluges abundants, haurem d’evitar que l’aigua quedi acumulada entremig dels conreus. Si és així cal facilitar la seva evacuació.

Controlarem les herbes que creixen entre els conreus, ara és el moment en què

comencen a sortir les pròpies de la tardor i l’hivern.

Hem de retirar les plantes que ja han acabat el seu cicle i les triturarem per posar-les al compostador.

Les fulles i les restes vegetals seques les anirem recollint i emmagatzemant per

posar-les gradualment al compostador o per fer-ne un encoixinat per a la zona de jardí. És un bon moment per iniciar el compostatge. Si omplim el compostador durant la tardor el compost estarà llest a final de curs. Si no hem buidat el compostador que vàrem omplir el curs passat ara és el moment de fer-ho, comprovant que ja ha madurat, i recordant que l’hem de passar pel sedàs a mesura que l’anem traient del compostador.

PER APRENDRE’N I OBSERVAR

Cal observar l’hort i el jardí després de l’estiu, i fer un estudi de quin és l’estat de les plantes.