REAPROFITEM L’OLI DE CUINA, FEM SABÓ!

Nosaltres, la classe del Mr Bean, hem fet sabó a partir de l’oli utilitzat a la cuina de l’Ànnia

OBJECTIUS:
-Cura del medi ambient: Reaprofitar els olis de cuina per aconseguir un material necessari per la vida diària.
-Observar una reacció química : la formació del sabó a partir de la mescla de diferents substàncies.
Fer aquest taller a l’escola ens ha permès treballar els hàbits ecològics i de l’altra, amb els grups de nivells superiors, fer una classe pràctica de química.

MATERIAL:

1 cassola per posar al foc bastant gran

2 pots accer inoxidable mitjans

2 bols, un força gran

1 batedora

1 colador

1 termòmetre alimentari

1 bàscula de cuina

INGREDIENTS:

600gr oli d’oliva usat

½ litre d’aigua destil.lada

170 gr sosa càustica

340gr oli d’ametlla

340 gr oli de coco

Una ampolleta petita d’oli esencial pot ser de calèndula, rosa, canyella, etc.

PROCEDIMENT

  1. Filtrar l’oli d’oliva i treure les impureses (si llencessim aquest oli a l’aigüera contaminariem tota l’aigua que hi pot cabre en un camió cisterna)
  2. Posar en un pot l’aigua i afegir-hi la sosa amb molt de compte que no esquitxi.
  3. Aquesta reacció química desprèn molta energia, pot arribar fins a 80ª. Deixar refredar una estona fins que arribi a 36º
  4. Barrejat tots els olis i calentar-los fins a 36º i barrejar-ho tot amb l’aigua i la sosa. Es produeix una reacció química que dóna lloc al sabó.
  5. Barrejar-ho tot amb la batedora durant 10 minuts. Es formarà la trassa.
  6. Posar-hi una ampolleta d’oli essencial i barrejar-ho.
  7. Posar la pasta en un motlle, deixar-ho 10 dies a sol i serena.
  8. Al cap de 10 dies tallar el sabó a porcions i deixar reposar 10 dies més.

Passarem de tenir un líquid  llefiscós i contaminant a un producte cosmètic.

Pots observar que el sabó que has fet és molt suau al tacte. Això es degut a la glicerina que porta, que s’obté com a subproducte de la reacció.


Carme

Aquest article ha estat publicat en Cicle Superior, General, Llengua estrangera. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *