JOCS PER ESTIMULAR LA CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

Si seguiu aquest bloc i els materials que s’hi comparteixen, veureu que us serviran per tots aquells nens i nenes amb diferents necessitats, com aquests que us deixo que ajuden als alumnes a adquirir una bona consciència fonològica ja que aquesta és imprescindible per assentar les bases necessàries per a una bona lectura i escriptura, no sols des de l’escola si no que també ho podeu treballar des de casa.

Des del Departament d’Ensenyament han publicat un seguit de dossiers que, des del meu punt de vista, són tot un tresor des del punt de vista de la CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA ja que recullen tots aquells jocs i activitats classificats segons l’objectiu que es vulgui treballar. Així doncs, han editat 7 dossiers (en pdf) cadascun dels quals treballa una habilitat concreta:

Presentació 4. Consciència de síl·laba
1. Jocs d’escoltar 5. Sons inicial i final
2. Rimes 6. Fonemes
3. Paraules i frases 7. Introducció a les lletres i lletrejar

Dins de cada dossier es presenten diferents activitats i, cadascuna d’elles segueix la següent estructura: objectiu, material, activitat, variacions i recursos a la xarxa.

I…per sorpresa meva! Dins del dossier número 3 hi ha enllaços a materials d’aquest mateix bloc, tot un honor!

No us sembla genial? Apa doncs…entreu a la web de l’xtec i…a preparar activitats pels vostres alumnes. Ruta d’accés als materials:

XTEC- CURRÍCULUM I ORIENTACIÓ- EDUCACIÓ INFANTIL- ORIENTACIONS

També podeu accedir-hi clicant a l’enllaç de cada dossier o bé accedint a la pàgina principal clicant sobre la imatge que acompanya aquest article o bé AQUÍ.

Postejat per: CRISTINA SOTOCA // IOLANDA ROSET

Arrenca un nou curs escolar: 2018-19!!!

Comencem el curs

10 consells per començar el curs

10 consells per començar el curs

S’acaba l’estiu i de nou comença el curs escolar. Després d’un temps llarg de descans, cal preparar-se per fer més fàcil i profitosa la tornada a l’escola dels vostres fills. Seguidament us fem arribar algunes recomanacions que cal tenir en compte per fer una posada a punt i començar el curs en òptimes condicions

Preparar el material escolar

 • Feu el llistat conjuntament amb els vostres fills del material necessari per al nou curs després de valorar el que ja tenen i aprofitar el del curs anterior.
 • Elaboreu un pressupost amb ells i compareu els preus en diversos establiments.
 • Feu que es responsabilitzin al màxim de les seves possibilitats en els preparatius per tornar a l’escola: folrar llibres, posar els noms, fer la motxilla… D’aquesta manera els implicareu més en el seu procés escolar.

Planificar el temps

 • Programeu conjuntament les activitats extraescolars i de lleure del curs, procurant que li quedi temps per estudiar, descansar, relacionar-se… Recordeu que convé que els més petits comparteixin temps en família i juguin a casa.
 • Tingueu en compte si el vostre fill va tenir alguna dificultat el curs anterior per preveure o organitzar activitats de suport o de reforç.

Tenir en compte el període d’adaptació

 • En el cas que el vostre fill iniciï l’escolaritat, és important que el motiveu per fer una bona entrada a l’escola.
 • En el cas que el vostre fill canviï de centre, intenteu que conegui els espais i pugui entrar en contacte amb alguns dels nous companys abans de començar el curs.
 • Si l’inici de curs provoca en el vostre fill alguna manifestació d’angoixa, contacteu amb el seu tutor per tal que pugui rebre la informació i, si escau, prendre les mesures necessàries per facilitar la seva adaptació.
 • Feu reflexionar el vostre fill sobre l’esforç i la responsabilitat que comporta començar un curs més elevat.

Recuperar hàbits i rutines

 • Torneu a marcar l’horari i reprendre els hàbits i rutines (per anar a dormir, per llevar-se, per als àpats…).

Més informació sobre l’inici del nou curs

Ara necessitareu una calendari on anar escrivint aquestes dades ja que les utilitzarem més avant per tal d’anar confeccionant la nostra programació. A continuació us fem a mà unes quantes adreces on-line per a generar els vostres calendaris personalitzats a les vostres necessitats per tal de seguir treballant en aquest inici de curs.

CALENDARI MENSUAL I AMB IMATGE

CALENDARI PER SETMANES O DIES

En aquest calendari podeu ficar fins a 50 setmanes, començant pel dia que voleu, títol, elegir l’idioma, si voleu que apareixi el número de setmna que és respecte de l’ini d’any, etc….

CALENDARIS AMB MOLTS FORMATS

En aquesta web trobareu molts formats, des de mensuals a quinzenals, etc…

Bon inici a tothom!!!

Font: Gencat.cat

ÉS temps de CIRERES!!!

Temps de cireres
Les cireres, d’una a una pel maig, i pel juny, a grapats
Diferents poblacions, Fins a final de juny


Cireres acabades de collir
La cirera i el disseny gràfic
Les cireres al cirerer
La cirera té moltes propietats


Preparant les cireres collides


Mostra de cireres a Santa Coloma de Cervelló


Parada de cireres a Llers

Coincidint amb l’època de fructificació de les cireres -des de finals de maig i fins al juliol- les parades dels mercats s’omplen d’aquests petits fruits i diverses localitats celebren mercats, fires, exposicions i festes destinades a donar a conèixer els resultats de la collita.

El cultiu del cirerer

El cirerer és un arbre caducifoli de la família de les Rosàcies que floreix, si la meteorologia és favorable, entre l’abril i el maig i que fa les cireres tot seguit, entre maig i juliol. La dita popular així ho recull quan diu que “Les cireres, d’una a una pel maig, i pel juny, a grapats”. Procedeix de l’Àsia Menor i ha estat conreat des de molt antic per diverses raons: per la seva gran adaptabilitat mediambiental; per la qualitat de la seva fusta i finalment, per l’exquisit sabor i les propietats del seu fruit: la cirera.

El cirerer és un fruiter que es cultiva intensivament al Priorat, l’Empordà, l’Alcoià, les Terres de l’Ebre o Mallorca, tot i que el Baix Llobregat és la primera comarca productora de cireres de Catalunya, amb el 33% de la producció total.

La cirera: varietats, propietats i productes

La cirera és una drupa vermella de dos a tres centímetres amb un pinyol que conté una ametlla agre. Hi ha moltes varietats de cireres, d’entre les que destaquen: la Burlat, la Lapins, Marvin, Picota, la Castanyera (Cristobalina o ramellet), la Cuallarga, la Forta, la Villareta, la Garrafal, la Jaboulay, la Papiol, la Hedelfigen, Starky Hardy Giant, Sweetheart, etc; cadascuna d’elles amb les seves particularitats de tamany, color, textura i sabor.

Les cireres contenen un 80% d’aigua, sucres, sals minerals, vitamines, àcids orgànics, col·loides i algunes proteïnes. Són una font d’alimentació rica en principis biològics actius i tenen propietats diürètiques, depuratives i refrescants.

La cirera a més de consumir-se com a fruit, també s’utilitza per a fer coques, confitures, melmelades i un licor, el “kirsch”, un aiguardent que es fa destil·lant el suc de cireres fermentat. Ara bé, de les cireres també se’n fan productes cosmètics: hidratants, suavitzants i nutrients.

Les festes de la cirera

Les festes de la cirera són totes aquelles manifestacions festives (exposicions, concursos, fires, mercats i festes) que celebren l’arribada dels primers resultats de la collita i estan destinades a donar a conèixer les cireres de la temporada. Tot i que diversos processos estan transformant el cicle tradicional de la collita de cireres al nostre país, la majoria d’aquestes celebracions tenen lloc entre maig i juliol, coincidint amb l’època de fructificació natural dels cirerers.

En algunes poblacions, es tracta de celebracions festives destinades a celebrar l’inici de les tasques de recol·lecció de la cirera i a donar a conèixer els primers fruits de la collita de l’any en curs. Les més importants són les del Baix Llobregat (Sant Climent, Torrelles de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Cervelló, Papiol, etc), les de l’Empordà (Llers, Terrades, etc) i les de les terres de l’Ebre (Miravet, etc)

En aquestes festes, les cireres es poden comprar i vendre, però sobretot estan destinades a possibilitar el tast i la degustació del producte de la collita als visitants. Per això, en alguns casos (Sant Climent de Llobregat) les cireres són les protagonistes de concursos, competitius o no, destinats a posar en valor el producte de forma artística. En d’altres, s’organitzen curiosos concursos, com el Concurs Infantil d’Escopir Pinyols de Cirera de Santa Coloma de Cervelló o el de Miravet o com el Concurs de Menjar Cireres de Sant Climent de Llobregat. Finalment, en algunes poblacions la cirera fins i tot ha origininat danses (Santa Coloma de Cervelló) i peces musicals populars (Sant Climent de Llobregat)

Text: Redacció festes.org

 

Consells per evitar talls de digestió.

El “tall de digestió”, risc real o infundat?


http://www.youtube.com/v/R09Yv4FtJSo

 

Sigui platja,  riu o  piscina, els especialistes recomanen vigilar als més petits per què no es llencin a l’aigua inmediatament després de menjar. Cal  que esperin, pel cap baix, entre una o dues hores abans de tornar a banyar-se. Salts bruscos des d’ un trampolí, ones inesperades o relliscades són alguns dels infortunis més predominants …

10 MESURES DE SEGURETAT INFANTIL A LA PISCINA

Gaudeix del bany amb seguretat

L’arribada de l’estiu i l’imminent obertura de les piscines públiques suposen l’inici de la temporada de bany i un bon moment per a recordar les mesures de seguretat infantil que permetran gaudir de la piscina amb seguretat. Els ofegaments suposen la 3a causa de mort infantil a tot el món, amb una incidència especial en nens d’entre 1 i 4 anys.

Segons les últimes dades registrades per l’INE al nostre país, Andalusia, la Comunitat Valenciana, Castella-La Manxa i Catalunya són les comunitats amb una major taxa d’ofegaments en menors.

Per això, és important mantenir una sèrie de mesures preventives, que Abrisud resumeix en dos decàlegs dins de la seva Campanya de Seguretat Infantil a la Piscina 2015.

Per una banda, una primera sèrie de recomanacions dirigides als nens, amb il·lustracions realitzades en Pixel Art, que acostaran els nens a una sèrie de consells per a gaudir de la piscina amb seguretat amb un llenguatge adequat per a menors.

La campanya infantil es complementa amb un vídeo-decàleg per a aquells que encara no saben llegir, però que gaudiran també de les seves primeres capbussades.

Per altra banda, un segon decàleg per als adults de la casa, perquè revisin també les mesures que puguin reforçar la seguretat infantil a la piscina. No en va, el 86% del total de piscines que hi ha a Espanya, segons dades de l’Associació de Fabricants d’Equips, Productes Químics i Constructors de Piscines, són privades i cal recordar les mesures preventives que s’han de tenir en compte també a les cases particulars.

Entre les recomanacions per als adults, Abrisud recorda que la supervisió contínua és la mesura més eficaç. En els casos en què coincideixin diversos nens a la piscina és aconsellable establir torns de vigilància per a assegurar que els nens estan constantment supervisats. Un moment de distracció pot suposar un accident, perquè només 20 centímetres d’aigua o 2 minuts són suficients perquè un nen pateixi un ofegament.

Una altra mesura preventiva essencial és detectar els riscos per endavant, que els pares facin el mateix recorregut que hauria de fer el nen per anar de casa a la piscina i assegurar així que en cap cas pot arribar-hi sol.

La V Campanya d’Abrisud Ibérica, dirigida als nens de casa, els recorda que mai han de deixar joguines a l’aigua, per evitar el risc que altres nens s’hi llancin per agafar-los, o que entrin a poc a poc a la piscina per a evitar xocs tèrmics. També és convenient que els pares inculquin als seus fills que juguin amb precaució per a evitar patinar a les vores, les escales o els tobogans.

Aquestes són les 10 mesures de seguretat infantil que els pares han d’inculcar als seus fills perquè els nens gaudeixin d’una manera segura del bany:

1.  No et banyis mai sol a la piscina, has d’esperar que els teus pares o una persona gran estiguin amb tu.

2.  Fins que no aprenguis a nedar molt bé, t’has de posar sempre els braçals o una armilla inflables abans d’entrar a la piscina.

3. Compte quan juguis o corris al voltant de les vores, tobogans o escales. Són molt relliscosos i pots caure.

4. Entra sempre a poc a poc a la piscina i mulla’t una mica abans de capbussar-te. Si no, el teu cos pot tenir un canvi brusc de temperatura i et farà molt mal la panxa.

5. No et tiris de cap a la part menys fonda de la piscina, pots donar-te un fort cop al cap i fer-te mal.

6. Fes servir gorra, ulleres i crema solar per evitar que et cremis.

7. No t’oblidis mai de recollir les joguines que han quedat dins l’aigua, abans de marxar.  Si els teus amics salten per a jugar amb ells, poden tenir un accident.

8. Si veus que algun nen es fa mal, vés ràpidament a buscar una persona gran perquè us ajudi.

9. Aprèn a nedar bé, com un campió. És la millor manera de gaudir de la piscina amb seguretat.

10. Les tanques o cobertes de piscina hi són per evitar que et facis mal. No les obris sense el permís dels teus pares.

Font: sortirambnens.com

Per Sant Joan informa’t per no tenir cap ensurt.

I també juga amb Sant Joan:

Informació, recomanacions, activitats… i molt més

Solstici d’estiu, Sant Joan i festes majors.

La nit del 23 de juny, o de Sant Joan, és una de les celebracions més tradicionals i populars del nostre país. Des de temps immemorials, quan arriba el solstici d’estiu la nit del 21 de juny les persones donen la benvinguda al clima més càlid, amb celebracions de foc, les flames que consumeixen tots els rituals com un signe de renaixement i renovació de la vida.

Bon Solstici d’estiu!

Els catalans celebrem aquests dies, en concret avui dia 21 de juny, el moment de l’any què el Sol està en el seu punt més alt i escalfa durant més temps la Terra.

Els Sol arriba a la seva màxima curvatura en el cel, aquest dia la seva llum és més forta i dura més temps, en el Nord llunyà llueix tot el dia. Des del seu neixement a Nadal la llum arriba al seu màxim creixement. Hem arribat a la meitat de l’any i la llum simbolitza les nostres accions més fortes i virils, la unitat del llar i la existència del nostre poble. Ha estat antiga tradició dels pobles europeus celebrar el solstici d’estiu i mantenir amb aquestes festivitats les nostres tradicions més antigues, les dels nostres avantpassats celebrant la lluita per la existència de la nostra identitat.

És la “nit del foc” pels catalans, i sense cap mena de dubte, la festivitat més celebrada pels habitants de Catalunya i de tots els Països Catalans.

La benvinguda al sol, el culte del foc i les creences que els van lligades són habituals en els nostres pobles.  Als Països Catalans les festivitats del foc es celebren des de temps remotísims.

La vesprada del 23 de juny, que precedeix la nit més curta de l’any, és la més festiva del calendari català. Les celebracions són presents tant a les comunes rurals més aïllades com a les viles, marcant el començament de la temporada estiuenca.

Entre aquestes celebracions destaquen les falles que són una tradició fortament arrelada a diverses poblacions de l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran i el Pallars Sobirà. Les nits d’estiu al Pirineu s’il·luminen amb la baixada de les falles muntanya avall i amb les fogueres als pobles. L’origen de la festa es troba relacionat amb el culte solar i el cicle de la vida, dut pels nostres avantpassats des dels boscos del Nord.

Per altra banda, existeix a les nostres terres des de fa uns anys la costum d’encensar la foguera del solstici amb la flama duta des del Canigó i fent-la arribar fins a les vil·les de la Catalunya Nord i les del sud de les terres de parla catalana convertint aquestes dades en festa nacional de la nostra identitat.

El foc i la flama anuncien el camí de la lluita per la nostra identitat.

Bon Solstici d’Estiu.

Però tenim més festes i Festes Majors arreu del Principat català. Digues als teus pres que t’hi portin.

Pots triar i remenar digues a casa teva que t’hi portin!

Mira!

 • Diada de Sant Pere Pescador – si la Verge del Carme és la patrona dels mariners, Sant Pere és el patró dels pescadors. A Blanes, cada any el recorden amb una festa que homenatja als més grans de la Confraria de Pescadors.
 • La Web de la Crema de la Bóta – cada 29 de juny, per Sant Pere, es celebra d’una manera molt especial la commemoració de la consagració de la Parròquia de Santa Maria d’Arenys de Mar
 • Sant Pere. La Festa Major de Reus – pàgines amb informació de la Festa Major de Reus i de cada un dels elements que la componen: la Tronada, els Gegants, els Nanos, la Mulassa, l’Àliga, els castells, el Drac, els BAstonets, el Ball de Diables, el Ball de Gitanes, la Dansa del Mossèn, Joan de Vic, el Ball de Valencians, el Ball de Prims, el Ball de Cercolets i el Ball de Cavallets.
 • Les festes majors de Sant Pere de Ribes. Festa Major de Sant Pere – descripció dels moments, elements, personatges i escenaris de la festa de Sant Pere de Sant Pere de Ribes que se celebra cada any pels volts del dia 29 de juny.
 • Festa Major de Canet de Mar – web municipal amb informació de la Festa Major de Canet de Mar, qua cada any pels volts de Sant Pere i Sant pau, el 29 de juny, celebra la seva festa grossa en honor al patró del poble.
 • Barraques. Festa Major de Sant Cugat – web de l’espai jove de la Festa Major de Sant Cugat, que es celebra per la festivitat de Sant Pere.
 • Festa major d’Abrera – web municipal d’aquest municipi del Baix Llobregat que també es vesteix de festa per Sant Pere, amb el tradicional pregó de Festa Major i el seguit d’activitats pròpies de la festa: 24 hores de bàsquet, maratons, animació infantil amb xocolada inclosa i balls i cercaviles, etc.
 • Festa Major de Begur – web municipal amb informació de la festa major d’aquest municipi de l’Empordà, amb el pregó, sardanes, la Fira de Sant Pere de productes artesanals i el gran ball de gala de Sant Pere, la cita obligada del diumenge a la nit.
 • Festa Major de Terrassa – web municipal amb informació de la festa major d’aquest municipi del Vallès Occidental, que es celebra el primer diumenge després de sant Pere, a finals del mes de juny i els primers dies de juliol, i dura de divendres a dimecres, tot i que el diumenge és el dia central. Se celebra en honor dels Sants Patrons de la ciutat: sant Pere, sant Cristòfol i Sant Valentí.
 • Festa de Sant Pere a Sant Pere del Serrallo – web amb informació de la Parroquia i anècdotes del Sant des de Tarragona
 • Festes de Sant Pere a Cambrils – els dies 28 i 29 de juny es celebra aquesta festa tradicional que es celebra al barri marítim, concretament a la Plaça del Pòsit. Marca l’inici de la temporada estiuenca i compta amb molta participació popular, atès que és coneguda la celebració de la Revetlla, de caràcter gratuït.
  Dins del marc d’aquesta festa, la Confraria de Pescadors organitza la Festa d’Homenatge als vells mariners.
 • SANT PERE DE CASSERRES:

sant-pere-de-casserres1