Divertimento

CONCURS
1. Quants anys tenia quan va compondre la seva primera simfonia?
 La Simfonia núm. 1 en mi bemoll major, K. 16, és una composició de Wolfgang Amadeus Mozart escrita l’any 1764, quan tenia tan sols vuit anys
2. Amb quin altre compositor mantenia una bona amistat i admiració tot i la diferència d’edat?
 Joseph Haydn i Wolfgang Amadeus Mozart, foren dos compositors austríacs del segle XVIII que es conegueren i que, es pot afirmar, foren amics. Les seves relacions no estan molt ben documentades, però les evidències que cadascun va gaudir de la companyia de l’altre i que respectaven enormement les seves respectives obres són notòries.
3. Quina malaltia, de pronòstic fatal a l’època, va patir quan era adolescent?
 Wolfgang Amadeus Mozart va emmalaltir de verola el 1767, quan tenia 11 anys d’edat. Com tots els malalts de verola, va córrer un greu perill de morir però sortosament va sobreviure.
4. Quina d’aquestes obres no va escriure Mozart?
 El Concert per a piano núm. 5 en mi bemoll major, anomenat Emperador, op. 73, de Ludwig van Beethoven, va ser compost entre 1809 i 1811.
5. Quantes obres conté el catàleg de Mozart?
 La llista d’obres de Mozart va ser catalogada per Ludwig von Köchel el 1832 en el Köchel Verzeichnis. És formada per 626 opus (obres).
6. Quina és l’última obra del seu catàleg?
 La Missa de Rèquiem en re menor (K.626) de Wolfgang Amadeus Mozart va ser composta el 1791. Va ser l’última composició de Mozart i potser una de les seves obres més reconegudes
7. Quin és el nom de la germana que, a la infantesa, viatjava amb ell i el seu pare Leopold quan de petits feien concerts a les principals corts europees?
 Maria Anna Mozart era filla de Leopold Mozart i Anna Maria Mozart, i germana de Wolfgang Amadeus.
8. Com anomenava Mozart a la seva germana, de forma afectuosa?
“Nannerl” era la manera familiar amb què Wolfgang Amadeus anomenava la seva germana gran, Maria Anna.
9. Qui era Lorenzo Da Ponte i quin paper va tenir en la vida de Mozart?
 Lorenzo Da Ponte  fou un poeta i llibretista italià conegut sobretot per haver estat l’autor dels llibrets de tres grans òperes de Mozart
10. Què signifiquen les sigles Kv que hi ha en les edicions d’obres de Mozart?
 El catàleg Köchel o Köchel Verzeichnis és un catàleg temàtic quasi cronològic de les obres de Wolfgang Amadeus Mozart, elaborat per Ludwig von Köchel
11. A quina d’aquestes capitals europees no va viatjar Mozart?
 Mozart, que va ser un gran viatger per l’època que va viure, mai va estar a Madrid.
12. A qui va dedicar el seu Concert per a clarinet?
 El Concert per a clarinet el va compondre entre el 28 de setembre i el 7 d’octubre de 1791, i el va dedicar a l’atenció d’Anton Stadler, un clarinetista virtuós que Mozart apreciava molt i que era membre de la mateixa llotja maçònica
13. En quina òpera comença a utilitzar la llengua alemanya?
 El Rapte del Serrall va ser la primera òpera de Mozart a Viena, un encàrrec de l’emperador de Austríac Josep II,  cantada completament en Alemany (cosa poc habitual a la època), una òpera amb tints còmics sobre dues donzelles (Konstanze i Blonde) capturades per el baixà Selim, guardades per el insubornable Selim i que en Belmote i el seu criat Pedrillo (promesos de totes dues) volen rescatar.
14. Quin és el títol original (en alemany) de La flauta màgica?
 La flauta màgica (en alemany Die Zauberflöte, K. 620, és un singspiel (òpera còmica alemanya) en dos actes de Wolfgang Amadeus Mozart, amb un llibret d’Emanuel Schikaneder, basat en part en l’obra Lulu, oder die Zauberflöte, d’A.J. Liebeskind i en part en l’obra Sethos, de Jean Terrasson.
15. Quin deixeble seu va acabar el Rèquiem?
 La Missa de Rèquiem en re menor (K.626) de Wolfgang Amadeus Mozart va ser composta el 1791. Va ser l’última composició de Mozart i potser una de les seves obres més reconegudes i amb més força, no només pel que fa a la música, sinó també pel debat sobre com una part de l’obra musical es va completar després de la seva mort, i com va ser composta pel seu amic i alumne Franz Xaver Süßmayr.