Xerrades sobre el dia de la dona al Can Mas

El passat 8 de març un grup de noies voluntàries de 4rt d’ESO vam organitzar unes xerrades sobre el feminisme i el dia de la dona en general.  Un subgrup feia la xerrada a les classes A-C juntes i l’altre a les classes B-D.

Vam preparar diferents temes sobre els quals volíem parlar, com per exemple la dona al llarg de la història, els rols de gènere, la depilació, l’assetjament al carrer, etc.  També vam preparar un joc que consistia a fer que  els nois se sentissin per un moment a la pell de la dona fent servir adjectius degradants cap a ells que, desgraciadament, són escoltats diàriament per part de moltes noies i dones.

Vam fer tot seguit audicions de cançons de contingut masclista i denigrant cap a les dones, que actualment són molt escoltades per la gent jove i adolescent. Quan les vam escoltar els nois i les noies que estaven escoltant la xarrada es van adonar de lo normalitzades i acceptades que estan aquestes cançons per tots nosaltres i per la societat en general, a pesar del seu missatge profundament masclista.

En definitiva, la xerrada va servir perquè molts del nois i noies de 4t que estaven presents s’adonessin de la situació actual de la dona al món i de la importància de mantenir vives les reivindicacions feministes.

Resultado de imágenes de feminisme

Maria Hernández  i  María Rejes.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La Vaga Feminista

El passat dijous dia 8 de març es va celebrar un any més el Dia de la Dona, però aquest any la repercussió social va ser molt superior als altres anys,  ja que fins i tot es va convocar una vaga general amb un gran seguiment. Moltes dones de totes les edats es van reunir a la plaça de Catalunya de Barcelona per donar el seu suport i posar el seu granet de sorra  a favor de la reivindicació feminista.

En els instituts també va ser un dia diferent, ja que en molts centres es va fer festa. Nosaltres al  Can Mas vam fer activitats i exposicions per donar a conèixer el que realment reivindiquem i per conscienciar a tothom del que realment significa el concepte de feminisme.

La xerrades les van organitzar un grup de noies de 4t d’ESO amb l’objectiu d’expressar els seus sentiments, pensaments i experiències sobre el tema. Ens vam dividir en dues classes. En les dues vam fer el mateix. Primer vam començar parlant de per què es feia el dia de la dona, vam posar exemples pràctics i després vam fer un joc que consistia a posar un cartell a l’esquena amb un insult que ens diuen a les noies molt sovint, per tal que els nois sentissin per un moment el que nosaltres sentim quan ens insulten (insults com ara  “Puta”, “Plana”…,  que son dels més freqüents). Després vam seguir parlant i quan vam acabar vam posar cançons molt molt masclistes, per analitzar-ne el missatge.

Resultado de imagen de manifestació dia de la dona barcelona 2018

Judit Riera i Judith Martínez

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tots som Gabriel

El cos del nen Gabriel Cruz, de vuit anys, desaparegut a Almeria fa 12 dies, ha estat trobat aquest diumenge 11 de març. La parella del pare,  Ana Julia Quezada, ha estat detinguda quan transportava el cadàver del petit al maleter del cotxe, segons ha informat el Ministeri de l’Interior en un comunicat. La Guàrdia Civil l’ha interceptat a La Pobla de Vícar, a 43 quilòmetres de distància de Níjar, població en la qual va desaparèixer el menor. Segons fonts de la investigació, la sospitosa havia tret el cadàver d’un pou per por que el trobessin.

Testimonis del moment de la detenció han relatat que després d’interceptar el vehicle, de color gris, i tallar-li el pas, la Guàrdia Civil ha obert el capó, ha aixecat una capa i ha dit “afirmatiu”, després de la qual cosa han informat a la dona que estava arrestada. “Els agents s’han abraçat plorant”, han explicat. Ana Julia ha estat emmanillada contra el capó del cotxe, tal com es recull en un vídeo gravat per un veí. En el moment de l’arrest, la dona ha cridat: “No he estat jo! He agafat el cotxe aquest matí”. “Calla!”, li ha respost un agent.

Resultat d'imatges de todos somos gabriel

Raúl García i Carlos Jiménez

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Gabriel, el nen de Níjar

Patricia Ramírez, la mare de Gabriel, sempre va sospitar que Ana Julia es trobava darrere de la desaparició del seu fill. “Tenia l’esperança d’estovar-la i que s’ensorrés, que en algun moment ho deixés anar tot. Per això apel·làvem a la seva consciència en les nostres compareixences”, ha manifestat Patricia. “Jo temia que fos així. No es podia dir res, perquè era part de la investigació”, ha assegurat davant els micròfons.

La mare de Gabriel també ha mostrat la seva confiança en Àngel, el pare del nen de 8 anys, a qui ha volgut exculpar de l’assassinat: “Ell és una persona meravellosa, que ningú dubti d’ell.  Jo estaré al seu costat perquè hem de superar això els dos junts. Està destrossat, però és molt difícil fer la digestió de la pèrdua d’un fill sabent que l’ha matat la persona a qui estimes “, ha explicat.

Patricia també ha volgut llançar un missatge de serenitat davant l’onada d’indignació que s’ha estès després que el cadàver del petit aparegués al maleter del cotxe d’Ana Julia:  “s’ha generat un moviment molt bonic gràcies al meu fill. M’agradaria que continués.  Estan apareixent molts missatges demanant mort o venjança. Entenc que aquestes persones tenen la mateixa ràbia que jo dins seu, però que la facin servir per demanar bondat al món, que no posin la cara d’aquest dona en els llocs demanant coses dolentes per a ella “, ha reclamat Patricia.

Resultado de imagen de gabriel

Noemí Sanchez, Amina Fatihi, Cintia Marañón  i  Julia Enguidanos

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Èxit rotund de la primera Vaga Feminista

La vaga feminista ja és part de la història del nostre país. Estem orgulloses del que hem aconseguit. Ara, l’èxit d’aquesta mobilització social ens planteja el repte de fer reals les demandes d’aquesta vaga. Això ni comença avui ni s’acaba demà. Les feministes portem un any organitzant això i ens precedeixen moltes lluites; i a partir de demà el que la vaga ens ha portat en forma de debat ciutadà s’ha de començar a materialitzar en lleis, polítiques públiques, recursos econòmics, i en canvis socials i culturals que es reflecteixin en la quotidianitat.

La demanda ha quedat clara i ara ha de fer-se real: la societat està demanant un canvi i cal construir-lo en comú. Per la nostra part, com a feministes i com a convocants d’aquesta vaga, anem a avaluar, a reflexionar  i a seguir fent el que hem fet sempre, situar el feminisme en el centre del debat, perquè una societat més justa i igualitària és absolutament necessària.

El passat 8 de març a tota Espanya es van fer grans manifestacions. A  Bilbao, les mobilitzacions van ser secundades per 35.000-50.000 persones al matí; a Pamplona van ser 13.000; a Vitòria 12.000; i a Sant Sebastià més de 5.000. A la tanda de la nit van ser altres tantes o moltes més les dones que es van manifestar. A Bilbao, per exemple, van arribar a la xifra de 60.000.

Resultado de imagen de huelga feminista

Noemí Sanchez, Amina Fatihi, Cintia Marañón i Julia Enguidanos

Publicat dins de General | Deixa un comentari

8 de març de 2018, primera vaga global feminista

El feminisme és un moviment social i polític que s’inicia formalment a finals del segle XVIII -encara que sense adoptar encara aquesta denominació- i que suposa la presa de consciència de les dones, com a grup o col·lectiu humà, de l’opressió, dominació i explotació de què han estat i són objecte per part del col·lectiu d’homes en el si del patriarcat sota les seves diferents fases històriques de model de producció, la qual cosa les mou a l’acció per a l’alliberament del seu sexe amb totes les transformacions de la societat que aquella requereixi.

8 raons per anar a la vaga feminista aquest dijous 8 de març:

  1. La recuperació econòmica arriba abans als homes que a les dones
  2. Més 400.000 dones treballen a temps parcial per atendre obligacions familiars
  3. La bretxa salarial entre homes i dones és evident en tota la societat
  4. La bretxa de les pensions també
  5. Les dones dediquen el doble d’hores al treball no remunerat (feines a casa, cuidant els fills, avis, persones dependents, etc.)
  6. La representació política encara està molt lluny d’arribar a la paritat
  7. El sostre de vidre: poques dones en els llocs de poder
  8. La violència exercida contra les dones pel sol fet de ser dones

A Ripollet s’ha posat en marxa un nou col·lectiu feminista anomenat “Bella dona”.  És un espai per a dones, on podem sentir-nos còmodes i fer créixer la sororitat. Un espai de lluita i de  reivindicació per fer front a la nostra societat patriarcal.

A Barcelona, la manifestació del 8 de març recorrerà la Diagonal des de Passeig de Gràcia a partir de les 18.30 hores, i finalment acabarà a Plaça Catalunya

Resultat d'imatges de feminismo     Candela Cubero

Publicat dins de General | Deixa un comentari

8 DE MARÇ, DIA DE LES DONES

El dia 8 de març es celebra una any més el Dia internacional de la Dona. Al nostre institut ens afegirem als actes de commemoració:  algunes noies de 4t d’ESO faran xerrades i organitzaran tallers de debat participatius, adreçats a tots els alumnes de 4t.

Cada 8 de març recordem el paper de la dona en cerca de la igualtat i la lluita pels seus drets. Fa més d’un segle, a Nova York, unes 130 dones van prendre el control de l’edifici de la fàbrica on treballaven i es van declarar en vaga permanent. Exigien la reducció de la jornada laboral, un salari igual al dels homes que exercien les mateixes activitats i la millora de les seves condicions laborals. L’amo de l’edifici va donar l’ordre de tancar les portes per persuadir les dones, aconseguir que deposessin les mesures i sobretot que abandonessin l’immoble. En no aconseguir la seva comesa, l’amo de la fàbrica va provocar deliberadament l’incendi en què van morir les treballadores.

Aquell greu incident a la companyia Cotton de Nova York és el que va donar origen a l’homenatge que cada 8 de març recorda aquelles 130 dones que van donar les seves vides per una reivindicació justa.

Resultado de imagen de dia de la donaResultado de imagen de dia de la dona

Aurora García, Emma García i Noemí Ruiperez

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El dia de la dona, present també al Can Mas

El dijous dia 8 de març  es celebra, com cada any,  el Dia internacional de la Dona. Aquest any amb una novetat més que destacable, i és que es farà una jornada de vaga per a manifestar-se contra la desigualtat de gènere i contra de la violencia masclista ja que, segons indiquen estadístiques molt recents, una de cada tres dones pateix abusos per part d’un home.

S’espera que la iniciativa de la vaga arribi a fer-se en més de 177 països, que compten aquest any amb l’ajuda d’alguns partits polítics i també de diversos sindicats.

Aquest 8 de març a l’institut Can Mas també es faran una sèrie d’activitats durant les dues ultimes hores de classe per part dels alumnes de quart d’ESO. Les activitats les organitzaran i conduïran  un grup de noies  i serviran per commemorar i reivindicar el dia internacional de la dona.

Resultado de imagen de violencia machista

Raul Antón  i  Sergio Extremera

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Àfrica i Haití enfront dels murs de l’oblit i del menyspreu.

No existeixen “països de merda”, com va manifestar públicament Donald Trump, sinó un ordre mundial depredador, congènitament corromput i corruptor, racista i bel.lic.

La indignació provocada pe aquelles declaracions és legítima. Donald Trump no va fer sinó repetir alt i fort el pensament que  classifica migrants en “bons”, els que cal rebre amb humanitat, i en “dolents”, als quals cal deixar podrir a l’infern libi, morir a la Mediterrània o ser rebutjats amb fermesa quan aconsegueixen, al preu de mil i un obstacles, arribar a Europa.

Totes les reaccions que van seguir a aquell nou insult del magnat nord-americà  contribuiran, espero, a despertar les nostres consciències endormiscades pel discurs soporífer sobre el creixement econòmic,  els acords “guanyador-guanyador” i l’emergència. Deixem de confondre l’ombra amb la proa. Les dones africanes i els seus nombrosos fills no són, pel que sembla, un factor de desestabilització del continent.

Un cop més, per ocultar els crims que es van cometre en el passat i els que s’estan perpetrant avui, intenten cobrir de vergonya el continent negre. Tenim indiscutiblement enormes desafiaments per afrontar. Però no ens sentim sota cap concepte “merdosos”, sinó afligits per aquells als quals Aimé Césaire deia “els nostres vencedors omniscients i ingenus”. La vergonya ha de canviar de camp!

AARON FERNANDEZ GAONA.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Entrevista a Miquel Arrué.

El Miquel es el professor de música de l’institut Can Mas. Ell ha impulsat o ha col.laborat activament en tots els projectes musicals que s’han fet al centre, i és un punt de referència tant per a alumnes com per a professors.  El volem entrevistar perquè, a més a més, és el professor que porta més anys a l’institut. Va inaugurar el centre l’any 1998 i ha treballat sempre en aquest institut.

El Nostre:  Quants anys portes al Can Mas?

Miquel: 20 anys!

El Nostre: Alguna vegada has pensat en canviar d’aires?

Miquel: Sí, unes quantes, però al final sempre m’he quedat. Hi ha molta feina a fer aquí encara!

-El Nostre:  Quins són els canvis principals que ha tingut  l’institut en aquests anys?

Miquel: Molts!! vam començar amb un sol ordinador!! El pati no estava ajardinat, ni tenia els murs, era una tanca de ferro on es colava fins i tot alguna moto quan els nois sortien al patí. Els tallers de tecnologia no tenien res, ni l’aula de música… de fet, no hi havia aula de música.  El principi va ser molt dur.

El nostre: Quin any ha sigut el més dur per tu?

Miquel: Doncs n’hem tingut uns quants, sobretot destacaria el 2007, 2013, 2014 i 2016.

El Nostre: Quin moment recordes que ha sigut el més emotiu?

Miquel: El dia de l’homenatge a la Maores i el dia de l’homenatge a Miguel Pes.

El Nostre: Què et sembla l’obra musical de 4t d’ESO d’ aquest any?

Miquel: Molt complexa, però alhora molt motivadora!

El Nostre: Et veus amb il.lusió per tirar-la endavant ?

Miquel: I tant!! amb moltíssimes ganes!!

El Nostre: Moltes gràcies per les teves paraules, Miquel,  i fins aviat!

Resultat d'imatges de miquel arrue

Candela Cubero.

Publicat dins de General | Deixa un comentari