Club de lectura

Safo llegint

Safo llegint

Fa temps que tinc al cap de fer un espai de lectura compartida. Des del primer moment, El Fil de les Cl√†ssiques ha pret√®s fer sovint un passeig per les valls f√®rtils de la literatura¬†cl√†ssica i ha ¬†fet recomanacions de lectures (algunes ara reunides en una pestanya lateral dreta amb el t√≠tol FOMENT LECTURA o amb l’etiqueta hom√≤nima del n√ļvol).¬†Tot el bloc √©s un projecte de lectura i escriptura, ja sabeu:¬† Qui scribit bis legit i l’altra frase meva preferida i aplicada sobretot als comentaris¬†Nulla dies sine linea. Llegim, escrivim, comentem,¬†¬†difonem les cl√†ssiques en catal√† a internet, fem xarxa social de cl√†ssiques, aprenem tots junts, estimem plegats l’her√®ncia cl√†ssica, ens ho passem b√©… per√≤ ens faltava¬†un rac√≥, un espai, i ara amb aquest CLUB DE LECTURA crec que ja el tindrem i ser√† una de les novetats amb qu√® engegarem el setembre el nou curs 2009-2010.

Ara per ara (s√≥n vacances!) ¬†em limitar√© a¬†obrir una nova pestanya LECTURES A LA VISTA a Aracne fila i fila amb¬†els articles ja publicats i¬†relacionats amb lectures per si aquest estiu voleu comen√ßar a llegir i a comentar en l’apunt corresponent, i fer¬† articles amb les vostres recomanacions de lectura, ressenyes de llibres, guies did√†ctiques, dubtes, … Durant el curs, fins i tot, m’agradaria que tots junts (els diferents cursos)¬†particip√©ssim a la manera dels antics en la lectura i l’aprofitament dels textos i¬†que trob√©ssim, a m√©s de classe i en el bloc,¬†un dia al mes o al trimestre¬† (com fem amb els nostres simposis o Saturn√†lies¬†amb menjar incl√≤s i acompanyament musical) per reunir-nos volunt√†riament a la biblioteca o a l’aire lliure o al xat de El Fil Moodle o a Twitter (per qu√®, no?)… hi parlar-ne, compartir experi√®ncies, entendre els textos, fer suggeriments, preparar-nos la festa de Sant Jordi (l’anterior va ser amb Maria √Ängels Anglada), el concurs literari, convidar¬† un escriptor (com el curs passat l’amic Antoni Garcia Llorca¬†, gr√†cies a la generositat de Frederic Rahola de l’editorial Teide ) etc.

Què farem?

  • Lectures en veu alta a classe¬†o a la p√®rgola del jard√≠ de l’institut quan faci bon temps (com v√†rem fer, per exemple, amb¬†el Persa¬†de Plaute abans d’assistir a la representaci√≥ teatral) per tal que s’aprengui no sols a llegir, a vocalitzar i a matisar l’expressi√≥ correctament, sin√≥ tamb√© a escoltar amb l’orella atenta¬†i a gaudir del plaer que ens expliquin contes, hist√≤ries… que a tots tant ens agrada.
  • Comentar despr√©s la lectura compartida per aprendre a estimar la literatura, adquirir vocabulari, enriquir l’expressi√≥,¬†¬†incentivar a la creaci√≥ liter√†ria, con√®ixer els inicis i l’evoluci√≥ posterior de la literatura fins als nostres dies, con√®ixer les obres i els autors cl√†ssics per excel¬∑l√®ncia i valorar la seva influ√®ncia en la literatura i cultura popular i culta posterior, ser conscients de l’her√®ncia cultural, extreure’n valors universals per viure en el segle XXI, con√®ixer aspectes de la hist√≤ria social i pol√≠tica de Gr√®cia i de Roma, recon√®ixer els principals recursos literaris, incentivar la lectura en general i aprendre a estimar la literatura, arribar a conclusions i fer-ne recreacions i dramatitzacions (veure la feina feta a Moments momerables o Lectures Recreades).
  • Buscar un altre¬†text, un altre autor, una altra √®poca … ¬†tots plegats per anar recorrent la vall de la literatura des d’Homer fins avui.

Qu√® me’n dieu?¬†Us hi apunteu? Quin llibres suggeriu? Jo ja en tinc al cap. Al setembre en parlem i vivim tots plegats la literatura cl√†ssica i la seva perviv√®ncia. Bon viatge cap a √ćtaca!

Margalida Capellà i Soler

6 d’agost de 2009¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†

N.B.: Aquest primer trimestre llegim Les Metamorfosis d’Ovidi i les recrearem en muntatges √†udiovisuals, textos literaris… amb la sana intenci√≥ de fer-ne un audiollibre il¬∑lustrat: El Fil dels contes mitol√≤gics!
Si el resultat són poemes, els exposarem a El Fil més poètic!

5 d’octubre de 2009

P.D.:
Sant Jordi MMX ja tenim les millors recreacions mitològiques en prosa i en vers.

One thought on “Club de lectura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *