La importància de fer Grec a Llatí

Corneli Nepot ( o Nepos) va acostar als lectors romans grans figures de la història de Grècia. Agafant de fil conductor el seu text de més avall sobre Temístocles, feu un redactat d’unes 150 paraules com a mínim en què surtin ben trenades les vides de les persones d’aquestes il·lustracions:

Scio plerosque ita scripsisse Themistoclem Xerxe regnante in Asiam transisse. Sed ego potissimum Thucydidi credo, quod et aetate proximus de iis, qui illorum temporum historiam reliquerunt, et eiusdem civitatis fuit. Is autem ait ad Artaxerxem eum venisse atque his verbis epistula, misisse: “Themistocles veni ad te, qui plurima mala hominum Graiorum in domum tuam intuli, quam diu mihi necesse fuit adversum patrem tuum bellare patriamque meam defendere. Idem multo plura bona feci, postquam in tuto ipse et ille in periculo esse coepit.”

Cornelius NeposThemistocles II

 

5 thoughts on “La importància de fer Grec a Llatí

 1. Alexia Álvarez Pàmies

  Salvete!

  Traducció:
  Se que molts han escrit que mentre Xerxes regnava, Themistoclem va travessar l’Àsia. Però en canvi, jo confio en que el més poderós, Thucydidi, qui per contra proper a la seva època, el qual va deixar enrere aquells temps de la història, i del mateix estat. Aquell però afirma que ha anat a Artaxerxem amb una carta amb aquestes paraules: “Themistocles vinc cap a tu, amb molts homes dolents, anirem a la teva casa Graiorum, que des de fa molt de temps tenia la necessitat de combatir contra el teu pare i defensar-me. Jo mateix ho he fet molt més bé, després ell és defensà i el perill començà”.

  Corneli Nepos va ser un biògraf i historiador romà que va néixer l’any 100 a.C. i va morir l’any 25 a.C. Era un home lliure de preocupacions econòmiques que pertanyia a una família de nom, va renunciar a fer una carrera política per lo que no va exercir cap càrrec públic, i es va dedicar a la seva afició literària. La seva obra principal es De Viris Illustribus que constava de 16 llibres de biografies sobre reis estrangers i romans, generals, etc…com ara Arístides, Pausanies, Temístocles. Aquest últim va ser un polític i general atenès , que a causa del seu exili va viatjar a l’Àsia Menor, on va entrar al servei del gran Rei persa Artaxerxes I, va ser nombrat governador de Magnèsia, on va viure fins al final de la seva vida. Aquest gran rei, Artaxerxes I, va regnar a Persia des del 471 a.C. fins al 424 a.C.Amb 20 anys va succeir al seu pare, Xerxes I (cinquè gran rei de l’imperi Aquemènida), qui va morir assassinat per un oficial de la cort.

  Un altre historiador i biogràfic bastant reconegut, que va viure en la denominada Guerra Aquemènida (imperi Persa) va ser Tucídides, qui durant aquest conflicte va ser nombrat estratega de la ciutat d’Atenes. Va fracassar en la seva labor i va ser condemnat a l’exili durant 20 anys. Al llarg d’aquests anys va escriure una de les seves obres més conegudes, com es la Historia de la Guerra del Peloponès, on explica els fets que varen tenir lloc entre l’any 431 a.C. i el 411 a.C.

  Vale!

 2. Ramon Albero

  Corneli Nepot(100a.C-27a.C) fou un gran historiador romà. Encara que era de família benestant, mai va entrar en política i va dedicar la seva vida a la literatura i a la família. Corneli va intentar parlar de tots els personatges importants. Un d’ells va ser Temístocles (525a.C-465a.C), un famós general atenenc que va ser enviat a l’ostracisme per culpa del seu afany de poder. Temístocles, que havia lluitat contra Xerxes el rei dels perses, una vegada ser castigat per ostracisme va demanar ajuda al fill de el seu enemic Xerxes: Artaxerxes.
  En aquest tema, Corneli, diu que del que més se’n refia és de Tucídides. Tucídides (460a.C-400a.C) no només era atenenc i molt recent a la època de Temístocles, sinó que va aportar una prova irrefutable: una carta que va escriure Temístocles al fill de Xerxes.

 3. Irene Sanz

  Salve!

  TRADUCCIÓ
  Jo sé que la majoria han escrit que Temístocles ha anat a l’Àsia mentre regnava Xerxes. Però crec per damunt de tot en Tucídides, ja que és més proper a la seva època que aquells que han deixat enrere la història d’aquells temps i va ser de la mateixa ciutat. Ell, en canvi, afirma que ha anat a Artaxerxes i, a través d’una carta, amb aquestes paraules ha tramès: “Jo, Temístocles, he vingut a tu. Jo, que he portat a casa teva els més grans mals dels homes grecs, els quals durant molt de temps va ser necessari per a mi per defensar la meva pàtria del teu pare. Vaig fer moltes coses bones, després que jo mateix vaig estar segur i ell va començar a estar en perill.

  REDACTAT
  Corneli Nepos va néixer aproximadament l’any 100 aC a la ciutat de Ticinum. Va ser una historiador, escriptor i biògraf i morí després del 27 aC, és a dir, sota el mandat d’August. Ell afirma que Tucídides (entre 460 i 455 aC – c. 400 aC), un historiador i escriptor grec, autor de la Història de la guerra del Peloponès (on recull la guerra del segle V aC entre Esparta i Atenes) té raó al dir que Temístocles (entre 525 i 514 aC – 464 / 449 aC), un polític i militar grec, famós pel seu paper a la segona guerra mèdica, va anar a l’Àsia mentre regnava Artaxerxes II (vers 436 aC – 358 aC), rei de reis de l’Imperi Persa del 404 aC fins que va morir el 358 aC, i no mentre imperava Xerxes I (519 aC – 465 aC), el seu antecessor, qui va regnar del 485 aC al 465 aC.

 4. Claudia Pérez

  Redactat:

  Corneli Nepot ( 100a.C-27a.C) va ser un historiador romà molt important, tot i que, era de familia benestant, no va entrar mai en el món de la pòlitica. Va dedicar la major part de la seva vida a la literatura i a la familia.
  En l’àmbit de la literatura va procurar de parlar de tots els personatges importants, com ara Temístocles que va ser un general molt important, el qual havia lluitat contra Xerxes ( rei dels perses). Finalment, castigat per ostracisme, va demanar ajuda al fill del seu enimc Xerxes: Artaxerxes.

  Traducció:
  (Jo)Sé que la majoria han escrit que Temistocles ha anat a Àsia regnant Xarxes. Però crec més en Tucídides perquè és el més proper, el temps entre que va deixar una obra històrica d’aquells temps i era el seu paisà. Ell a demés afirma que  va anar a Artaxerxes i va enviar una carta amb aquestes paraules: “Temístocles, he vingut a tu, he portat molts danys dels homes grecs a casa teva, durant molt de temps vaig fer el necessari per a mi, lluitar contra el teu pare per defensar la meva pàtrica.Al mateix temps vaig fer moltes coses bones, després jo vaig estar segur i, ell va començar estar en perill.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *