ELS FONGS

Els fongs són un regne d’organismes de cèl·lules eucariotes ,que inclou tant organismes pluricel·lulars (bolets) com unicel·lular (llevat, floridura).

Els fongs s’alimenten d’altres organismes vius o de restes d’organismes, com ara excrements, fusta, fulles i éssers morts. Segons quina sigui la font del seu aliment, hi ha fongs:
Sapròfits: viuen sobre restes d’éssers vius. Per exemple, el xampinyó, que viu sobre els fems.

-Paràsits: viuen sobre altres éssers vius, dels quals s’alimenten i als quals provoquen perjudicis; el fong productor del peu d’atleta, que s’alimenta de la pell del peu i provoca aquesta afecció en  l’espècie humana.

-Simbionts: viuen associats a altres éssers vius, la qual cosa representa un benefici per a tots dos. En són un exemple els fongs que viuen a les arrels d’algunes plantes o els que s’allotgen a l’intestí dels tèrmits.

Aproximadament hi ha 1,5 milions d’espècies diferents  i solen viure a llocs humits.

 

LA REPRODUCCIÓ:

Els fongs es poden reproduir asexualment i sexualment.

Asexualment: pot ser de dues maneres:

a)Per fragmentació: es quan es trenca miceli  i d’aquells  fragments  es desenvolupament més fongs.

b) Per espores: al miceli es formen els esporangis, on es produeixen les espores per formar noves hifes.

Sexualment:

La reproducció sexual presenta moltes variacions en els diferents grups de fongs. Es produeix generalment a partir de la unió de les hifes de dos individus diferents.

EXEMPLES DE FONGS

Floridures

Són fongs que creixen sobre altres éssers vius. De vegades les floridures fan malbé els aliments, però n’hi ha que s’usen a la indústria.

Llevats

Són fongs microscòpics unicel·lulars que s’utilitzen  per a produir aliments com el pa, el vi o la cervesa.

Tòfones

Les tòfones són fongs ascomicets molt apreciats com a condiment alimentari.

Bolets

Són els fongs més coneguts i tots són sapròfits. Estan formats per un miceli, que creix entre la matèria orgànica en que viuen, del qual sobresurt la part reproductora o bolet, on es troben els esporangis amb les espores. En són exemples el rovelló, el xampinyó i el rossinyol.

 ELS FONGS I ELS HUMANS

  1. Fongs beneficiosos

Són beneficiosos per als humans:

-Els llevats utilitzats en la fabricació del pa, la cervesa o el vi.

– Les floridures que intervenen en la producció de formatges i antibiòtics.

– Els bolets comestibles.

– Les tòfones i altres fongs que viuen en simbiosi a les arrels dels arbres i altres plantes  superiors.

-Els fongs descomponedors, que són indispensables per mantenir l’equilibri ecològic als boscos.

2 .Fongs perjudicials

Hi ha fongs que són perjudicials per als humans. Els més representatius són:

– Els fongs paràsits que poden produir malalties i afeccions (peu d’atleta, tinya).

– Les floridures que fan malbé el pa, les verdures i les fruites; si no ens adonem que hi són, ens poden provocar intoxicacions.

– Els bolets verinosos, que poden provocar la mort, com la farinera borda (Amanita phalloides). És important que la persona que va a buscar bolets els conegui bé, ja que alguns bolets verinosos es confonen amb els comestibles.

-.Els bolets al·lucinògens, que en petites quantitats produeixen visions i poden ser altament tòxics.