MALALTIA AUTOIMMUNE

Una malaltia autoimmune, també malaltia autoimmunitària, és una malaltia causada pel sistema immunitari , que ataca les cèl·lules del propi organisme. En aquest cas, el sistema immunitari es converteix en l’agressor, ataca i destrueix als propis òrgans i teixits corporals sans, en comptes de protegir-los. Hi ha una resposta immunitària exagerada contra substàncies i teixits que normalment estan presents en el cos.

Ataquen perquè pensen que són antígens

S’han identificat més de 80 malalties autoimmunes.  Les més comunes són la malaltia celíaca , la diabetis tipus 1 , la artritis reumatoide, el lupus eritematós sistèmic i la esclerosi múltiple . Són malalties tan diferents que són tractades per diferents especialistes, com endocrinòleg, reumatòleg i dermatòleg.

Tot i que els pacients amb malalties autoimmunitàries poden presentar alguns signes i símptomes inespecífics, com fatiga, febrícula, desànim, aprimament i malestar general.

Aquestes malalties són força difícils de diagnosticar, per aquest motiu és molt important prestar atenció a alguns símptomes persistents que ens facin sospitar que alguna cosa va malament dins del nostre cos

Afecta els següents òrgans, teixits o cèl·lules:

  • Vasos sanguinis
  • teixits connectius
  • glàndules endocrines
  • glòbuls vermells
  • pell

 

Algunes de les malalties més importants són:

La Esclerosis Múltiple es una malalties crònica del Sistema Nerviós Central. Esta present en tot el món i una de les malalties més comú  en gent de 20 a 30 anys. La causa de l’esclerosi múltiple es desconeix, però se sospita que un virus. No te cura.

La Malaltia Celíaca és una malaltia sistèmica immunomediada, provocada pel gluten i prolamines relacionades. La prevalença estimada en els europeus i els seus descendents és de l’1% , sent més freqüent en les dones amb una proporció 2: 1. No té cura.

El lupus eritematós sistèmic és una malaltia autoimmunitària crònica. El lupus es presenta de forma més comuna en dones i les primeres manifestacions de la malaltia s’observen sovint entre els 15 i 45 anys. No hi ha cura. La Selena Gómez pateix aquesta malaltia.

 

Aura Verdú Diarte