3. LA VAGA GENERAL DE 1902

21 de febrer de 1902
El vice-cònsol francès de Tarragona escriu al seu cap de París (el ministre):
[ADP, NS-Esp 1897-1914\NS10]

“Ahir es va proclamar l’estat de setge a la província de Tarragona. També ahir hi va haver una breu reunió en què les societats obreres decidiren iniciar avui una vaga secundant la de la capital de Catalunya i mentre aquesta duri. Avui hi ha vaga general, també en les botigues i fins i tot en els forns. La gent es va procurar ahir provisions. També hi ha aturada en els diaris. Hi ha protecció militar a la sucursal del Banc d’Espanya i a l’estació i als molls.
L’ordre resta assegurat per les tropes. Però la població aquí és molt pacífica; tampoc hi ha grans fàbriques. No és el mateix a Reus, gran centre industrial, on la vaga és general i on hi ha insuficiència de forces de l’ordre. Hi ha tranquil·litat, però, de moment. A Valls, on també hi ha moltes fàbriques, també és molt seguida la vaga.
És la primera vegada que els obrers se solidaritzen així en aquesta província i mai havien fet vagues que no fossin parcials sense preocupar-se de secundar els seus germans de Barcelona o d’altres ciutats de Catalunya, encara que fossin del mateix cos d’ofici.
Hom no pot explicar-se aquest gran moviment de solidaritat general que existeix en aquest moment entre tots els obrers sinó és per llur perfecte organització sindical i per la gran misèria que regna en totes aquestes regions a causa del cost de la vida provocat per l’alça del canvi facilitant l’exportació de tots aquests articles alimentàris i la paralització gairebé completa de la mà d’obra en aquest país després de malvendre els vins.”

Activitats:

1.Per què fou tan important la vaga de 1902?
2.Quina novetat considera el vice-cònsol francès que es dóna en aquesta vaga a la zona del Camp de Tarragona?
3.Quines dues causes creu que expliquen aquest “gran moviment de solidaritat general”?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *