Els diplomes de l’Aula Oberta


El passat divendres 15 de juny al saló de plens de l’Ajuntament d’Amposta es va efectuar el lliurament dels diplomes de pràctiques a l’alumnat de les dues Aules Obertes de la població d’Amposta, ubicades a l’ Ins. De Tecnificació i a l’ Ins. Ramon Berenguer IV.

L’acte fou presidit per la regidora d’ensenyament i cultura, la senyora Inés Martí, que va donar la benvinguda a tots els assistents i va destacar la importància del projecte quant al desenvolupament de la iniciativa i l’autonomia personals dels nois i noies que es formen en els espais on fan les pràctiques. A continuació, el senyor Adam Tomàs, alcalde de la localitat, va agrair la participació a totes les parts implicades, tutors i tutores de pràctiques, professorat de l’ institut i alumnat. A continuació, es va procedir al lliurament dels diplomes, que certifiquen l’aprofitament de dues-centes hores de pràctiques laborals.

Els i les alumnes de l’Aula Oberta del nostre centre, durant aquest curs 2017-2018,  han estat fent les pràctiques a les dues llars d’infants d’Amposta, La Sequieta i La Gruneta, al Museu de les Terres de l’Ebre, a la Secretaria de l’ Ins. Ramon Berenguer IV i a la consergeria de l’Escola Mestre Agustí Barberà.

A l’acte també van assistir, amb l’objectiu d’acompanyar l’alumnat, les dues directores de les llars d’infants; l’ Àngela Pitarch, coordinadora pedagògica del nostre institut; i Rosa Royo, tutora de l’Aula Oberta.

Publicat dins de DE TODO UN POCO | Deixa un comentari

Examen recuperación junio (4º ESO)

Aquell@s que tenéis que recuperar la materia de lengua castellana y literatura, ATENCIÓN:

  • Día: 20 de junio
  • Hora: 8.30- 9.45h
  • Aula: 303

¿Qué debéis estudiar? ¡Clicad en los siguientes enlaces!

Contenidos 1ª evaluación

Contenidos 2ª evaluación

Contenidos 3ª evaluación

Publicat dins de ESO | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Ana Alcolea con los de 3.º


Los chicos y chicas de 3.º ESO de nuestro instituto, el pasado 5 de junio, pudieron conocer a Ana Alcolea, la autora de  Donde aprenden a volar las gaviotasuno de los libros que han leído este curso.

Ana Alcolea es una prolífica escritora de novelas infantiles y juveniles. Ella, además, también ha sido profesora de lengua y literatura durante más de veinticinco años y ha escrito varios artículos sobre la enseñanza de dicha disciplina.

Algunos títulos destacables de su obra literaria son, por ejemplo, El retrato de CarlotaEl medallón perdido, Cuentos de la abuela Amelia El bosque de los árboles muertos.

En cuanto a los premios que se le han otorgado, hay que destacar el que obtuvo el año pasado, nada más y nada menos que el Premio Cervantes Chico por su obra La noche más oscura. El jurado destacó su “capacidad de trasmitir la emoción en un lenguaje de gran calidad literaria”.

Ana Alcolea consiguió captar la atenció del público asistente desde el minuto cero, puesto que quiso poner de manifiesto que todos los lectores de su obra participan en el proceso de creación de la misma. Magistralmente, explicó algunos detalles curiosos de su novela, concretamente aquellos que se basan en la realidad histórica y actual de una Noruega que ella conoce de primera mano. Al final, los alumnos pudieron hacerle varias preguntas muy interesantes que ella respondió muy amablemente.

Publicat dins de ESO, Lectura | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Taller de Booktrailers


El divendres 1 de juny l’alumnat de 4t d’ESO va participar en el Taller Com fer un Booktrailer que els oferí en Carles Alcoy, un narrador i filòleg que creu fermament en la creació de textos audiovisuals per part de l’alumnat per fomentar la lectura a l’aula.

D’una manera molt amena, i un xic còmica, els va saber transmetre les nocions més bàsiques sobre com elaborar un tràiler. Després de presentar-se, va iniciar la seva explicació fent un breu resum dels tres tipus de sistemes de comunicació de coneixement (síntesis, anàlisis i narració). D’aquests tres, el sistema narratiu és el que s’empra a les sèries, pel·lícules, anuncis i tràilers. Per tant, és el sistema que l’alumnat coneix de forma gairebé intuïtiva perquè és el que predomina en el seu temps d’oci.

A les dues professores de llengua castellana i literatura, Rosana Moya i Rosa Royo, les quals van acompanyar l’alumnat a les diferents aules de 4t d’ESO, també els va servir aquest taller. Les dues van considerar la possibilitat d’implementar-ho a les classes com a activitat d’avaluació dels llibres de lectura.

Tenint en compte el background cinematogràfic de l’alumnat, els nombrosos recursos digitals que dominen i l’afició a la fotografia, el booktrailer es pot incloure a la maleta de recursos dels docents. A més, es considera que és una eina motivadora que desperta la creativitat, promou el treball cooperatiu i fomenta el treball interdisciplinari.

Publicat dins de ESO, Lectura | Etiquetat com a , , , , | 2 comentaris

Nuestros álbumes de poemas


“Versos del alma”, “Pensamientos”, “Las palabras renacen”, “Ni contigo ni sin ti” son algunos de los títulos que los alumnos del Aula Oberta han elegido para poner en las portadas de los álbumes de poemas que han elaborado. Han sido entre diez y doce poemas de los siglos XIX y XX los que cada uno ha elegido para escribir en su álbum.  Y como la presentación también se evalúa, han tenido que esmerarse mucho y sacar la vena artística a la hora de elegir los materiales, combinar colores, diseñar la portada o decorar las hojas.

Publicat dins de AULA OBERTA, Literatura | Etiquetat com a , , , | 1 comentari

Examen 4º ESO (3ª evaluación)

Muy pronto los de 4º ESO tendréis el examen del segundo trimestre de Lengua castellana y Literatura.

Como sabéis, debéis repasar las actividades y los resúmenes de la libreta, la teoría y algunas actividades del libro digital así como las publicaciones recientes de este blog destinadas al alumnado de 4º ESO. 

  • Fechas:

 4º ESO A: miércoles, 6 de junio

– 4º ESO B: miércoles, 6 de junio

– 4º ESO C: jueves, 7 de junio

* RECUERDA: el mismo día del examen tendréis que entregar las libretas.


  • Estructura del examen:

– Comprensión lectora (Cuestiones a partir de un texto)

– Reflexión lingüística (Actividades de gramática y ortografía)

– Expresión escrita (Preguntas teórico- prácticas sobre las tipologías textuales y sobre la literatura renacentista)


  • Contenidos:

Conocimientos de la lengua

– Las oraciones subordinadas adverbiales (temas 5 y 6)

– Niveles de uso de la lengua (tema 9)

Fábrica de textos

– La descripción (tema 7)

– El monólogo (tema 8)

Lengua en uso

– Sobre la puntuación (tema 7)

– Sobre el deterioro de la lengua (tema 8)

– Sobre la diversidad lingüística (tema 9)

Literatura

– El Renacimento (apuntes)


  • Publicaciones del blog:

Pasos para analizar una oración compuesta

Oraciones subordinadas (vídeo)

Repaso práctico Subordinadas adverbiales

El monólogo interior

Tópicos literarios

– Contenidos de repaso:

Categorías gramaticales

Sintagmas

Oraciones impersonales

Oraciones activas y pasivas

Los complementos del nombre

Complementos del verbo

CN, CAdj y CAdv 

Esquema funciones sintácticas

Publicat dins de ESO | Etiquetat com a , | 4 comentaris

Repaso práctico subordinadas adverbiales

Esquema + actividades

Actividades online I

Actividades online II

Actividades online III

Más actividades online

Teoría + actividades online

Test subordinas adverbiales

Oraciones analizadas

Publicat dins de ESO, Lengua | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Anem al Museu de les Terres de l’Ebre!


L’alumnat de l’Aula Oberta va visitar el Museu de les Terres de l’Ebre el passat divendres 18 de maig. Allí els esperava en  Pol García, un estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior Guia Informació i Assistència Turístiques, que els va fer el guiatge per les dues sales d’exposició permanents: “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana” i “L’Ebre: camí d’aigua”. A continuació també van poder gaudir de l’exposició temporal “Els paisatges a la taula”

Per a Shahbaz Ahmed, un dels alumnes de l’Aula Oberta, el museu és un lloc ben especial perquè ha estat fent-hi les pràctiques laborals des del mes d’octubre i amb la Sabina Colomé com a tutora.

Moltes gràcies a tot@s!

Publicat dins de DE TODO UN POCO | 1 comentari

L’Aula Oberta visita la Biblioteca d’Amposta


Avui l’alumnat de l’Aula Oberta ha visitat la Biblioteca Comarcal Sebastià Joan Arbó d’Amposta amb els objectius de conèixer les fantàstiques instal·lacions i escollir un llibre de lectura en llengua castellana.

La visita ha estat guiada per  la Maria Barberà, que és l’encarregada de la zona infantil i juvenil de la biblioteca. Ella els ha explicat com funciona el servei de préstec, en què consisteix el treball del bibliotecari, de quina manera s’ordenen els llibres o quines activitats culturals s’organitzen. A mesura que els ensenyava els diferents espais, la Maria, molt cordialment, els feia preguntes per saber els seus gustos literaris i els anava esmentant i mostrant diferents llibres. I, així, en bona mesura gràcies a les seves recomanacions, s’han emportat un o dos llibres cadascú.

En fi, l’experiència ha estat molt positiva per als nois i noies, que s’han mostrat molt interessats i fins i tot alguns han demanat informació per fer-se el carnet.

Moltes gràcies per la meravellosa rebuda!

Publicat dins de AULA OBERTA, DE TODO UN POCO, Lectura | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Libros libres, exposiciones

Este tercer trimestre, los chicos y chicas de 4º han podido elegir el libro de lectura; de ahí que la actividad lleve por título “Libros libres”. Con esta actividad se pretende evaluar, sobre todo, la expresión oral. El alumnado ha preparado una presentación (siguiendo unas pautas), que hoy mismo  ha empezado a exponer oralmente, de forma individual y para el resto de los compañeros de su clase. En este espacio se adjuntarán los PowerPoint que han elaborado, a medida que los vayan compartiendo conmigo.

Rúbrica de evaluación de la expresión oral


Antonia Adamovici:

Shahbaz Ahmed:

Iker Alfaro: 

Marc Alonso:

Publicat dins de ESO, Lectura | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari