Drets dels pobres, pobres drets

Drets dels pobres, pobres drets – Per Joan Subirats

Amb aquest títol s’ha portat a terme una recerca a França que volia per una banda posar en relleu la reaparició sobtada de la pobresa en un volum i amb unes característiques que havien estat les habituals en els darrers decennis. I per altra banda, com de malparats quedaven els drets tan costosament aconseguits al llarg dels anys.
Tots sabem que la pobresa no havia desaparegut mai. Tanmateix hem de reconèixer que tenia altres perfils, i altres dimensions, sobretot si ho comparem amb el que volia dir ser pobre als anys quaranta, cinquanta o, fins i tot, seixanta. Es parlava fins i tot de “pobresa postmaterial”. I es feia esment, encertadament, que no tota pobresa estava estrictament relacionada amb tenir o no tenir, sinó que també tenia a veure (i segueix sent cert) amb temes com ara la solitud, la malaltia, la pèrdua de sentit vital, etc. Tot això segueix existint i comptant, però tornem a tenir en primera línia aquells que simplement no tenen…
Han tornat els pobres. I torna també què fem per assegurar els seus drets més imprescindibles: treball, casa, salut, educació… No estic exagerant. Hi ha llocs d’Espanya i de Catalunya on, per exemple, els immigrants tenen dificultats a mantenir aquests drets si no estan empadronats o si no poden acreditar que tenen feina. El més greu és ser capaços d’entendre que el problema no és només d’ells, sinó també, i sobretot, nostre. No és un problema de recollir diners i d’expressar així què ens preocupa. És un tema de dignitat.
Com diu Galeano, el que dóna caritat ho fa des de la jerarquia. El que és solidari, ho fa des del mateix pla que el que pateix. Parlar de drets és parlar d’igualtat; parlar des del mateix nivell. Dret i caritat són antagònics. Comença a ser hora de parlar de renda bàsica. De què fem per assegurar un mínim a tothom. El dret a l’existència. Tenim l’obligació social d’afrontar el tema. Encara que sigui per pur egoisme.
Encara que sigui pel fet que el que passa a altres avui ens pot passar a nosaltres demà. Cal que avancem cap a un constitucionalisme que incorpori la vida material i les necessitats bàsiques com a béns comuns indiscutibles.

Publicat dins de opinió | Deixa un comentari

Carn de vedella estofada amb patates

Ingredients:
1/2 kg de carn de vedella per estofa
patates
1 ceba
2 dents d’all
oporto  o cognac
sal
colorant
oli
brou

Preparació:

1. Es trinxen la ceba i l’all a trossets ben petits.
2. Es tallen les patates a tacs de mida mitjana.
3. Se sala la carn i es posa a fregir a foc lent en una cassola de fang.
4. Quan la carn ja comença a estar fregida, se li afegeixen la ceba i l’all.
5. Tot seguit se li afegeix un raig d’oporto / cognac.
6. Quan la ceba i l’all estan ben rossos, s’afegeixen les patates, salades prèviament. Se’ls donen unes quantes voltes.
7. S’afegeix el brou amb generositat fins a cobrir-ho gairebé tot, una mica més d’oporto / cognac i el colorant.
8. Deixar bullir a foc lent i anar remenant fins que la patata estigui tova.

Espero que us agradi.

Publicat dins de Receptes | Deixa un comentari

Paella Valenciana

INGREDIENTS:

  • 700 gr de pollastre (uns 8 0 10 troços mitjans)
  • 300 gr de conill
  • Una cullerada sopera de pimentó vermell dolç
  • Una cullerada (petita de café) de colorant alimentós
  • 12 cullerades soperes de tomàquet triturat
  • 400 gr de mongeta verde
  • 100 gr de garrofó
  • 320 gr d’arrós
  • 3 o 4 carxofes
  • Aigua
  • Oli d’oliva verge
  • Sal

PREPARACIÓ:

Possem l’oli al centre de la paella, l’anivelem, encenem el foc i l’escalfem. Quan l’oli comença a fumejar, anyadim el pollastre i el conill trossejats i lleugerament salats, daurant-los a foc mitjà. Si el foc és excessiu, possem una mica de sal a la vora de la paella, en aquelles zones en les quals no hi ha oli, per evitar que es cremi.

És molt important que tota la carn estigui molt daurada, l’èxit de la paella depèn molt d’aquesta etapa de l’elaboració.

Afegim la verdura trossejada i l’ofeguem uns minuts. Fem un buit en el centre de la paella apartant la carn i la verdura, en aquest buit incorporem el tomàquet, ho sofregim uns minuts i afegim el pimentó. Deixem ofegar un minut més. És important que el foc sigui suau en el moment de posar el pimentó, ja que corren el risc que es cremi i la paella resulti amarga.

És el moment d’abocar aigua fins gairebé la vora. Afegim una mica de sal i la deixem coure uns 20 minuts, afegint més aigua si fos necessari.

Transcorreguts els 20 minuts, hem de procurar que el brou de la paella arribi just fins a la meitat. Seguidament, provem de sal, el brou haurà d’estar molt saborós, lleugerament salat, ja que l’arrós, durant la cocció, absorbirà part de la sal.

És el moment d’incorporar l’arrós. Afegim el colorant sobre l’arrós per evitar l’aparició dels grumolls, quan es de baixa qualitat. Barregem uniformement l’arrós i procurem que no quedin grans d’arrós sobre la carn o la verdura sense estar submergits en el brou.

Coem a foc molt fort durant 8 min aproximadament, o fins que l’arrós mitjà bullit comenci a apuntar. També és el moment de col.locar per damunt un parella de rametes de romaní (fresc si pot ser), encara que també és opcional tot i que, és millor posar-lo.

Transcorreguts els 6 o 7 minuts, si la paella no té gens o gairebé gens de brou, deixem que cogui els últims 3 0 4 minuts a foc molt suau.

Resumint, courem la paella en total entre 16 i 18 mints, 8 min al màxim, 6 o 7 a foc suau i els últims 3 o 4 mints a foc suau o foc mitjà, en funció del brou que ens quedi.

És important saber que 5 minuts de repós una vegada retirada del foc, és una cosa que sol asseure molt bé a les paelles, sobretot si han quedat una mica dures.

Ara ja sabem com es fa l’autèntica Paella Valenciana!!!


Publicat dins de Receptes | 1 comentari

Guacamole

Ingredients (per 2 persones)

. 2 alvocats

. 1/2 ceba

. 1 Tomàquet de mida normal

. 1/2 llimona

. 1 cullera d’oli

. 1 pessic de sal

. 1 bossa de Nachos

Recepta per fer el Guacamole

  1. Abans d’obrir els alvocats , prepararem els altres ingredients de manera que els alvocats no es fessin malbé.

  2. Agafar la ceba i tallar-la en trossos petits i seguir els mateixos passos amb el tomàquet. Un cop fet deixar els ingredients en un plat a part.

  3. Ara tallarem els alvocats per la meitat amb un ganivet afilat, un cop oberts començ em a buidar-los amb una cullera petita, fins que no quedi res a la closca. Amb una forquilla els anirem aixafant fins que quedi una massa compacta.

  4. Barrejem tots els ingredients en un vol, quan estiguin ben barrejats hi posarem l’oli i la sal i tornarem a barrejar. Agafem un vol que ens agradi i hi avocarem tot.

  5. Un cop fet, nomes hem d’afegir els Nachos, i ja es pot degustar!

Publicat dins de Receptes | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Atenció!

Hola! Si voleu “penjar” un article d’opinió, obriu primer la pàgina creada per a aquest fi ( la trobareu a la part superior del bloc, al costat d’aquesta pàgina d’inici).

Gràcies!

Àngels

Publicat dins de opinió | Deixa un comentari

La pèrdua d’una gran veu al món de la música

Whitney Houston va ser trobada amb el cap sota l’aigua a la banyera

La cantant podria haver-se quedat adormida pels efectes d’un calmant

Diumenge, 12 de febrer del 2012 – 19:58h.

RICARDO MIR DE FRANCIA / AGÈNCIES / Washington

La cantant Whitney Houston, morta dissabte a Los Angeles als 48 anys, va ser trobada per la seva perruquera amb el cap submergit sota l’aigua a la banyera de la seva habitació i s’especula que podria haver-se quedat adormida pels efectes d’un calmant, segons va informar avui la pàgina web TMZ. Segons fonts pròximes a l’artista, Houston era consumidora habitual de Xanax, un medicament que prenia per controlar l’ansietat abans d’anar a festes com a la qual tenia pensat assistir aquella nit i divendres havia anat a dormir tard i havia begut molt alcohol. La causa oficial de la mort podria trigar a conèixer-se diverses setmanes.

Whitney Houston, durant la gala dels premis Grammy, a Beverly Hills, just fa un any.

La majestuosa veu de Whitney Houston es va apagar en un hotel de Beverly Hills, només dos dies després que actués en una festa prèvia a la cerimònia dels premis Grammy, que s’entreguen aquesta nit a Los Angeles. La policia va certificar la seva mort poc abans de les 4 de la tarda hora local, després que els serveis d’emergència fossin incapaços de reanimar-la. Després d’assolir les màximes cotes de reconeixement en les dècades dels 80 i els 90, en què va arribar a vendre més de 100 milions de discos, els seus abusos amb les drogues i els traumes del seu tempestuós matrimoni amb el cantant Bobby Brown van acabar condemnant-la a l’ostracisme i fent-la pastura dels tabloides.

Cançons inoblidables

Houston ha mort als 48 anys deixant enrere cançons inoblidables com a I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Em) o I Will Always Love You i papers en pel·lícules amb un enorme èxit popular com El guardaespatlles. De moment es desconeixen els motius de la seva mort i, segons un portaveu de la policia, “no hi ha indicis aparents” que fos víctima d’un crim. Estava previst que la cantant assistís a la gala dels Grammys i fins i tot s’havia especulat amb la seva possible actuació. “És la seva nit favorita de l’any, així que qui sap què passarà al final de la vetllada”, havia dit a Associated Press el seu mentor, el productor Clive Davis.

La seva mort ha despertat enormes mostres d’admiració i afecte dels seus companys de professió. “Amb el cor trencat i amb llàgrimes per la mort de la meva amiga, la incomparable Whitney Houston”, va escriure ahir a la nit Mariah Carey a Twitter, una de les artistes amb Janet Jackson que més fidelment es van rendir al seu estil i van mantenir el R&B a dalt de tot. “Hem perdut un verdader àngel”, va dir Lionel Richie. “El món ha perdut una veu extraordinària”.

Dolly Parton, la llegenda del country que li va prestar I will Always Love You, va dir que tenia també el cor trencat per la mort de Houston. “Sempre estaré agraïda i meravellada per la increïble interpretació que va fer de la meva cançó i des de dins del meu cor puc dir-li: `Whitney sempre t’estimaré, et trobarem a faltar”.

Veu privilegiada

Beneïda amb una veu capaç de treure brillantor a notes inabastables per al comú dels mortals i un físic exultant de sensualitat, Houston va començar cantant gospel a l’església, abans que Clive Davis la descobrís fent cors en un club de Nova York durant una actuació de la seva mare, Cissy Houston. Fillola d’Aretha Franklin i cosina de Dionne Warwick, portava d’alguna manera la fama als seus gens.

Però van ser els excessos i els abusos físics i psicològics del seu matrimoni els que la van destruir, a mesura que la seva carrera s’anava desinflant amb l’entrada del nou segle. En algunes entrevistes, Houston va reconèixer que consumia regularment importants dosis de marihuana i cocaïna. Segons els seus amics i familiars, patia també la síndrome de Diògenes, i es dedicava a acumular escombraries a casa.

En els últims anys, la cantant i actriu havia intentat renéixer musicalment. El 2009, després de sotmetre’s a diversos tractaments de desintoxicació, va editar I Look to You, el seu primer àlbum d’estudi en set anys i el primer des que es va divorciar de Brown després de 14 anys de matrimoni. Encara que va debutar en el número 1 i va vendre més d’un milió de còpies, no va aconseguir rellançar la seva carrera amb la força esperada.

Publicat dins de opinió | 1 comentari

Pastís de carn

Aquest plat me’l va ensenyar a cuinar la meva tieta fa molts anys i sempre l’hem cuinat a casa meva. És millor menjar abans una amanida, o alguna cosa suau, ja que omple molt.

Ingredients:

  • 2 llaunes de kilo de tomàquet sense cuinar (si és sencer millor triturar-lo sinó el podeu comprar ja triturat)
  • 400 grams de vedella picada
  • mitja butifarra (200 grams)
  • ½ Kg de cebes
  • puré de patates de sobre (o fet a mà)
  • formatge rallat
  • llauré
  • una dent d’all
  • oli d’oliva
  • sal i pebra

Preparació:

  1. Peleu les cebes i talleu-les per la meitat i a rodanxes. A una paella gran (de 30 cm. de diàmetre aprox.) poseu-hi una dent d’all pelada i tallada a trocets petits, tot seguit afegiu-hi la ceba (fregiu-la entre 15 i 20 minuts a foc lent fins que estigui al punt “poxada”).
  2. Quan la ceba estigui feta, afegiu-hi les llaunes de tomàquet i remeneu de tant en quan (triga entre 20 i 25 minuts en fer-se).
  3. Poseu oli i una fulla de llauré a una altra paella. Quan l’oli estigui calent afegiu la vedella i la botifarra, i fregiu-ho fins que quedi al punt.
  4. A mig fer el tomàquet, hi afegiu la carn feta i seguiu remenant.
  5. Feu el puré de patates com ens indiqui a les instruccions.
  6. Un cop teniu la carn i el tomàquet fets; en un recipient per forn hi poseu una capa de puré de patates, una capa de tomàquet amb carn, una altra capa de puré de patates i per acabar formatge rallat per sobre.
  7. Poseu el recipient al forn i a gratinar fins que el formatge quedi al vostre gust.

Bon Profit!

Publicat dins de Receptes | 1 comentari

Muffins de xocolata

L’origen dels muffins es troba a Inglaterra (1703). Aquest pastís es consumia preferiblement en esmorzars.

Els muffins són un producte de resposteria. Se’l pot confondre amb la magdalena però és un aliment diferent degut a que presenta un sabor menys dolç i guarda un altre tipus d’elaboració, ingredients i sabors de tota classe.

PREPARACIÓ

Ingredients per a 4 persones:

  • 200 grams de xocolata pura
  • 100 grams de nous pelades
  • 200 grams de farina
  • 125 grams de sucre morè.
  • 2 ous
  • 75 grams de mantega
  • 1,5 dl de nata
  • 3 cullerades de cacao pur en pols sense sucre
  • 2 culleradetes de llevadura
  • 1 miqueta de sal
  • 12 motlles per a magdalenes

Com fer els Muffins de xocolata pas a pas:

  • Ralla 100 grams de xocolata i talla la resta en 12 trossos. Tot seguit, pica les nous.
  • Posa en una olla la mantega i el sucre i calenta-ho a foc lent fins que es desfasi. Retira-ho i afegeix la farina tamisada amb llevadura, el cacao i la sal.
  • Afegeix les nous, la xocolata rallada i els ous batuts amb la nata. Barreja-ho suaument.
  • Emplena els 12 moldes de muffins enmantegats fins als 3/4 del motlle amb la mescla.
  • Forneja-ho 20 minuts a 180º. Punxa en el centre d’un muffin per comprovar la cocció.
  • Retira-les del forn, deixa-les refredar i treu-les del motlle abans de servir-les

 

Bon profit!!

Publicat dins de Receptes | 1 comentari

Bunyols de bacallà

Ingredients

250 grams de bacallà esqueixat

200 grams de farina

10 grams de llevat

125 cl de llet

all i julivert

sal i pebre

Preparació

En un gran bol hi posem la farina, el llevat i la llet i ho barregem fins a fer una pasta homogènia. Hi afegim el bacallà ben esqueixat amb l’all i el julivert picat finament. Seguim remenant.

Si no voleu tenir les mans enganxifoses, amb l’ajuda de dues culleretes, aneu fent les boletes i les poseu en la fregidora amb l’oli calent perquès és facin, però atenció a que tampoc se us cremin per fora i es quedin crues per dins.

Un cop fetes, les deixeu en una plata amb paper de cuina perquè absorveixi l’oli sobrant i ja estan llestos per menjar.

BON PROFIT!!!!!!!

Publicat dins de Receptes | 1 comentari

Mousse de expresso con chocolate

Ingredientes:
– 1-2 cucharaditas de expresso Bellarom
– 75 g de chocolate 35 %
– 75 g de chocolate extra amargo 70 %
– 2 huevos
– 75 g de azúcar glas
– 200 g de nata para montar
– 1 barrita de chocolate con café y nata para decorar (30 g)

Preparación:

Preparar 50 ml de expresso hirviendo y dejar enfriar. Picar los dos tipos de chocolate y derretir al baño María. Dejar enfriar un poco.

Abrir los huevos y separar las claras de las yemas. Mezclar las yemas con el azúcar glas durante unos minutos hasta obtener una crema de color claro. Incorporar alternadamente el chocolate y el expresso. Montar la nata y añadirla. Batir las claras a punto de nieve y añadirlas hasta obtener una mousse esponjosa. Dejar enfriar 2-3 horas.

Antes de servir, espolvorear con el chocolate con café y nata rallado. Consumir la mousse preferentemente el mismo día.

Tiempo de preparación: aprox. 15 minutos (más tiempo de enfriamiento

Publicat dins de Receptes | 1 comentari