Llamp caient a un riu. Impressionant!

El raig és una poderosa descàrrega natural d’electricitat estàtica, produïda durant una tempesta elèctrica, que genera un pols electromagnètic. La descàrrega elèctrica precipitada del llamp és acompanyada per l’emissió de llum (el llampec), causada pel pas de corrent elèctric, que ionitza les molècules d’aire, i pel so del tro, desenvolupat per l’ona de xoc. L’electricitat (corrent elèctric) que passa a través de l’atmosfera escalfa i expandeix ràpidament l’aire, produint el soroll característic del tro. Els raigs es troben en estat plasmàtic.
Generalment, els rajos són produïts per partícules positives a la terra i negatives en núvols de desenvolupament vertical trucades cumulonimbus.

Un conductor elèctric és un material que ofereix poca resistència al moviment de la càrrega elèctrica. L’aigua pura, destil·lada, no és un bon conductor de l’electricitat.  El corrent elèctric es transporta per mitjà d’ions en solució, la conductivitat augmenta quan augmenta la concentració d’ions. Les sals dissoltes que conté l’aigua són les que condueixen l’electricitat.

https://es.wikipedia.org/wiki/Rayo

https://es.wikipedia.org/wiki/Conductor_el%C3%A9ctrico

 

Quines possibilitats hi ha que els ous contaminats hagin arribat a Espanya?

El fipronil és un insecticida autoritzat, entre altres coses, per actuar contra àcars, puces, paparres i altres insectes en mascotes. Està expressament prohibit el seu ús en animals destinats a la cadena alimentària, com les gallines i els pollastres ja que està classificat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com “moderadament tòxic” per als humans.

Aquest dissabte hem sabut que les partides d’ous contaminats amb fipronil, després d’haver arribat a 16 països europeus i Hong Kong, també han estat detectades a Espanya, concretament en una explotació de Biscaia.

No és una crisi alimentària, és una estafa. El fipronil, un insecticida bastant habitual, no es pot usar en productes alimentaris. A més, els científics posen en dubte la seva eficàcia però és més barat que altres productes. Sempre és un tema econòmic en el fons.

La presència de fipronil, encara que segurament serien només traces,  no es pot descartar en elaborats industrials.

http://www.eldiario.es/consumoclaro/comer/huevos-contaminados-fipronil-espana_0_674732899.html

Hace pocos días la agencia AECOSAN (Agencia española de Consumo, Seguridad alimentaria y Nutrición), dependiente del ministerio de Sanidad, comunicó en una escueta nota que por el momento no se tiene noticia de que hayan llegado huevos holandeses o belgas contaminados con fipronil. De momento ya son 16 países Europeos (Holanda, Bélgica, Alemania, Reino Unido, Francia, Luxemburgo, Rumanía, Dinamarca, Italia, Polonia, Irlanda, Eslovaquia, Eslovenia, Suecia, Austria y Suiza) y Hong Kong los que han detectado la presencia de fipronil en huevos comercializados.

No se descarta que la lista siga creciendo y de momento ya ha y dos personas detenidas en Holanda por vender este insecticida a granjas mezclado con otros compuestos, lo que constituye un fraude. Sin embargo, hay una cierta confianza en que el problema no alcance a España. El motivo es que nuestro país es uno de los principales productores y exportadores de este producto, junto con Polonia y Holanda, foco de la contaminación, por lo que es improbable que recibiera huevos del extranjero, ni siquiera a través de grande superficies de procedencia extranjera como Lidl, Aldi o Carrefour, por ejemplo.  Continua la lectura de Quines possibilitats hi ha que els ous contaminats hagin arribat a Espanya?

El camí impossible cap a la transició renovable, per A. Turiel

Destaquem:

“… por un lado, es necesario reducir nuestras emisiones de CO2 a un ritmo muy rápido para evitar desestabilizar aún más el clima de nuestro planeta; pero, por el otro, aún cuando quisiéramos alargar la época de los combustibles fósiles todo lo posible, el progresivo y termodinámicamente inevitable descenso de la producción de energía fósil minará la viabilidad de nuestro sistema económico, condenándonos a una crisis que no acabará nunca…”

“…el mix energético 100% renovable es incompatible con la economía de mercado…

Quina és la solució?

https://crashoil.blogspot.com.es/2017/08/la-camino-imposible-hacia-la-transicion.html?t=1&cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3D&refsrc=email&iid=e0086c00c36c4acab6bfe06861725774&uid=2992528991&nid=244+281088008 Continua la lectura de El camí impossible cap a la transició renovable, per A. Turiel

Un firma d’inversió global adverteix que 7,8 graus d’escalfament global és possible

Una empresa britànica líder en inversions mundials adverteix als seus clients: Si seguim consumint petroli i gas a taxes actuals, el nostre planeta experimentarà un augment de les temperatures mitjanes globals de gairebé 8 ℃ (14 ℉) al final de la segle. Això farà que la Terra sigui bàsicament inhabitable per als éssers humans.

https://motherboard.vice.com/en_us/article/433yg9/global-investment-firm-warns-78-degrees-of-global-warming-is-possible

Global Investment Firm Warns 7.8 Degrees of Global Warming Is Possible
NA

Continua la lectura de Un firma d’inversió global adverteix que 7,8 graus d’escalfament global és possible

Les cada cop més freqüents onades de calor augmenten el risc de mortalitat

Un estudi del CSIC constata que Espanya és el segon de la llista -d’un total de 18 països estudiats- que més onades de calor ha patit en els últims 40 anys
Tots els estudis ens donen de ple com un dels principals països que patirà un increment de temperatura important i les conseqüències que això implica.
Un estudi del CSIC constata que Espanya és el segon de la llista -d’un total de 18 països estudiats- que més onades de calor ha patit en els últims 40 anys
Redacció

La conca mediterrània i tot l’estat espanyol se situen en els primers llocs del món susceptibles d’onades de calor que provoquin un increment de la mortalitat. Ho diu un estudi internacional amb la participació del CSIC que ha estudiat la prevalença de les onades de calor a 400 ciutats i regions de 18 països durant 40 anys, entre el 1972 i el 2012.

L’estudi, que publica la revista “Environmental Health Perspectives“, assegura que la conca mediterrània registra entre 4 i 5 dies de mitjana de temperatures extremes cada any, davant els 3 o 4 dies d’altres països.

En totes les característiques relacionades amb les onades de calor, l’estat espanyol lidera, després de la Xina, el rànquing de zones mundials amb més incidència d’aquest fenomen.

L’estudi apunta també que la mortalitat s’incrementa entre un 10 i un 20 per cent durant les onades de calor, i més d’un 20 per cent si se superen els 38 graus i mig. A més, el fenomen afecta més els ciutadans de zones temperades, com l’àrea mediterrània, perquè no estan acostumats a les temperatures extremes.

♦ Rècord de calor absoluta a 6 estacions de la xarxa XEMA

L’estudi no és gaire optimista de cara al futur. Lligades estretament al canvi climàtic, les onades de calor seran un fenomen cada cop més freqüent, seran més intenses i duraran més dies. Cal, doncs, posar l’accent en les polítiques de prevenció i alerta, perquè la pròxima onada de calor ens agafi ben preparats, si pot ser a l’ombra i a prop d’una piscina.

Continua la lectura de Les cada cop més freqüents onades de calor augmenten el risc de mortalitat

El model nord-americà de cria intensiva envaeix el món

La demanda d’aliments més barats i de menors costos de producció està convertint als verds camps en coberts industrials on es processen grans quantitats de carn i productes avícoles.

Però i els costos de:

La situació de maltracte animal en què és troben  els animals en granges, atapeïts de pinso i antibiòtics…

Els petits productors que queden apartats i han d’abandonar el negoci per la competència…

La lluita contra el canvi climàtic per  tenir un món sostenible contribuint a reduir  el nostre consum de carn…

La quantitat d’antibiòtics que prenen aquests animals l’ingerim després indirectament nosaltres i desenvolupem resistències als antibiòtics que incorporem en el nostre organisme…

Tot això com es comptabilitza ?

http://www.eldiario.es/theguardian/modelo-estadounidense-intensiva-invade-mundo_0_667033723.html

Desde los días de los pioneros del salvaje oeste, la imagen más popularizada de los granjeros estadounidenses ha sido la de los vaqueros arreando el ganado en grandes ranchos, con hurras, latigazos y gritos. En la actualidad, aquellos vaqueros y ranchos bajo el amplio cielo han sido reemplazados por grandes cobertizos, imponentes sobre la llanura, donde viven miles de animales cuyos ruidos y olores se propagan más allá del cercado. Continua la lectura de El model nord-americà de cria intensiva envaeix el món

Les “Noies del Radi”

Quan parlem de radi sempre ho associem a la seva descobridora Marie Curie, però aquest article ens mostra històries paral·leles derivades de la nostra ignorància científica, i les conseqüències que va tenir l’ús del radi com a material quotidià, abans de saber de les seves propietats radioactives. Mai hem de fiar-nos de les aparences.

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=230064&titular=las-%93chicas-del-radio%94- Continua la lectura de Les “Noies del Radi”