L’escalfament global, catalitzador dels incendis forestals

Per a la química,  un catalitzador és una classe de substància que, altera el desenvolupament d’una reacció. Els catalitzadors que incrementen la velocitat de la reacció reben el nom de catalitzadors positius. El concepte de hi ha un foc, anem i el apaguem, s’ha quedat obsolet. Ja no funciona. Els sistemes d’extinció ja no poden enfrontar-se als grans incendis que estem veient. Cal donar una volta de rosca més, i això passa per ajudar els boscos a canviar

L’onada d’incendis que recorre el planeta exerceix un paper de renovació i canvi dels ecosistemes per adaptar-los a les noves condicions climàtiques.

Els incendis són un element natural més de la Terra, com el vent o la pluja. Sempre han existit i durant milions d’anys han exercit un paper crucial com a reguladors dels ecosistemes i garants de la biodiversitat del planeta.

El problema és que, en l’era actual, el antropocè, profundament impactada per les activitats humanes, aquests incendis salvatges necessaris per mantenir l’equilibri de la natura estan canviant d’intensitat i també de freqüència. I estan deixant de ser beneficiosos.

https://www.lavanguardia.com/ciencia/planeta-tierra/20180817/451324516370/incendios-sexta-generacion-marc-castellnou-cambio-climatico-regenarar-ecosistemas.html

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=245379&titular=el-calentamiento-global-catalizador-de-los-incendios-forestales- Continua la lectura de L’escalfament global, catalitzador dels incendis forestals

Els paradisos fiscals i la seva secreta relació amb la degradació mediambiental

En un ecosistema tots els seus elements estan connectats. Segons explica aquest article, el seu estudi ha revelat les connexions existents entre els paradisos fiscals, la degradació dels recursos de la selva amazònica i la pesca mundial.  Aquests països donen cobertura al 70% de les embarcacions que participen en la pesca il·legal i transfereixen el 68% del capital estranger vinculat a sectors que desforesten l’Amazones.

https://www.lavanguardia.com/vida/20180814/451323315773/paraisos-fiscales-secreta-relacion-medioambiente-amazonas-pesca-ilegal.html

Qué tendrán que ver los paraísos fiscales con el medioambiente, se estarán preguntando algunos. Pues según la Academia Sueca de Ciencias, es como juntar el hambre con las ganas de comer, aunque hasta ahora esa relación se había mantenido en secreto. Su estudioha revelado las conexiones existentes entre esos países y la degradación de los recursos de la selva amazónica y de la pesca mundial.

Los paraísos fiscales se situaron en el ojo del huracán tras destaparse casos como los Panama Papers o los Paradise Papers. Pero la existencia de estos territorios sin impuestos o controles financieros a los extranjeros residentes no solo implica una serie de impactos políticos, económicos y sociales negativos.

 Los paraísos fiscales se situaron en el ojo del huracán tras destaparse casos como los Panama Papers

Los investigadores suecos afirman que los paraísos fiscales apuntalan actividades económicas que potencialmente causan graves impactos ambientales globales. Según el análisis publicado en la revista Nature Ecology and Evolution , el 70% de las embarcaciones conocidas que participan en “la pesca ilegal, no declarada y no reglamentada” están (o han sido) “registradas bajo la jurisdicción de uno de esos paraísos”.

El estudio también revela que el 68% de todo el capital extranjero asociado a sectores que participaron en la deforestación de la selva amazónica entre los años 2000 y 2011 fue transferido a través de esos países. “El uso de paraísos fiscales no es solo un desafío sociopolítico y económico, sino también ambiental”, afirma Victor Galaz, autor principal de la investigación. Continua la lectura de Els paradisos fiscals i la seva secreta relació amb la degradació mediambiental

L’Antàrtida accelera o frena la seva desglaç en resposta als canvis de temperatura de l’oceà

Els científics indiquen que les fluctuacions de temperatura al mar Amundsen relativament càlid (de 0, cinc a-1 grau), causen canvis molt més grans en la fusió del que passaria en les parts de la costa antàrtica on les temperatures oceàniques profundes són més baixes (al voltant de menys dos graus).El mar d’Amundsen és una porció d’aigua de l’oceà Antàrtic. Està situat a l’oest del mar de Bellingshausen i a l’est del mar de Ross, entre l’illa de Thurston i el cap Dart, a la costa oest de l’Antàrtida. El Mar d’Amundsen en la seva majoria està cobert pel gel.

https://www.ecoticias.com/medio-ambiente/186951/antartida-acelera-frena-deshielo-respuesta-cambios-temperatura-oceano

El deshielo de las plataformas de hielo en la Antártida occidental acelera y desacelera acorde a las diferentes de la temperatura del océano, de acuerdo con un estudio publicada dicha semana en la revista ‘Nature Geoscience’. Continua la lectura de L’Antàrtida accelera o frena la seva desglaç en resposta als canvis de temperatura de l’oceà

EQUO demana la prohibició definitiva del glifosat a Espanya

El glifosat és l’herbicida més utilitzat a Espanya i arreu del planeta. Segons dades oficials del Ministeri, un de cada tres rius espanyols està contaminat per aquest insecticida. Després de la recent condemna a Monsanto a indemnitzar un home als Estats Units per haver-li causat un càncer amb aquest pesticida, des de l’organització han alertat de la necessitat de prendre mesures per evitar que fets com aquest es repeteixin. S’ha de prendre alguna acció. Pot ser quan es prengui serà massa tard.

https://www.publico.es/sociedad/glifosato-equo-pide-prohibicion-definitiva-glifosato-espana.html

El partido político ecologista ha pedido a la nueva ejecutiva de Sánchez la prohibición inmediata del herbicida glifosato. Tras la reciente condena a Monsanto a indemnizar a un hombre en Estados Unidos por haberle causado un cáncer con este pesticida, desde la organización han alertado de la necesidad de tomar medidas para evitar que hechos como este se repitan. Continua la lectura de EQUO demana la prohibició definitiva del glifosat a Espanya

Afganistan colpejat per la pitjor sequera en dècades

Segons Nacions Units, més de dos milions d’afganesos estan sota l’amenaça de “greu inseguretat alimentària” i necessitaran ajuda d’emergència en els propers sis mesos.

Cabres i ovelles van morir per milers a causa de que es van assecar els pous i de la falta de pastures, ha subratllat l’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris, OCHA.

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=245346&titular=afganist%E1n-golpeado-por-la-peor-sequ%EDa-en-d%E9cadas- Continua la lectura de Afganistan colpejat per la pitjor sequera en dècades

Investigadors preveuen temperatures més altes del normal en 2018-2022

El pronòstic obtingut per al període 2018-2022 apunta que l’escalfament a causa de la variabilitat natural reforçarà temporalment la tendència del escalfament global.

Desenvolupen un nou mètode per predir la temperatura mitjana de l’aire superficial global i la temperatura de la superfície del mar, basada en operadors de transferència, que permet, segons disseny, previsions probabilístiques. La precisió de predicció equival a les previsions operatives i la seva fiabilitat és alta. Per al 2018-2022, el pronòstic probabilístic indica un període més càlid del normal, respecte a la tendència. Ens podem preparar.

https://www.nature.com/articles/s41467-018-05442-8

https://www.20minutos.es/noticia/3417807/0/temperatura-global-entre-2018-2022-alta-habitual/

La temperatura global en el periodo 2018-2022 será más elevada de lo habitual, con una mayor probabilidad de alcanzar niveles extremos, según un estudio publicado este martes por la revista Nature Communications. Este aumento, de acuerdo con los investigadores, “podría atribuirse a factores externos —como las emisiones de gases de efecto invernadero— o a la variabilidad natural del sistema climático —fluctuaciones que se producen en plazos cortos, que comprenden desde meses hasta 30 años—, la cual es más difícil de predecir”. Continua la lectura de Investigadors preveuen temperatures més altes del normal en 2018-2022

El BOE publica la Llista de 32 espècies extingides al territori espanyol

S’inclouen mamífers com el linx europeu o la balena franca; peixos com l’esturió europeu o la llamprea de riu; i aus com el falcó Borni o el grèvol, a més de gairebé una vintena d’espècies de plantes. Una llista que no hauria d’existir mai.

https://www.publico.es/ciencias/boe-publica-listado-32-especies.html

El primer Listado de Especies Extinguidas en España, en el que se incluyen 32 especies autóctonas de flora y fauna desaparecidas de su área natural, como el lince europeo, la lamprea de río o el halcón borní, ha sido publicado en el Boletín Oficial del Estado (BOE).

El listado, aprobado por la Conferencia Sectorial de Medio Ambiente el pasado 26 de julio, incorpora las especies de la fauna y flora silvestres autóctonas extinguidas, e incluye aquéllas desaparecidas de todo el medio natural español en tiempos históricos y de las que aún existen poblaciones en otros lugares o en cautividad, que podrán ser objeto de proyectos de reintroducción.   Continua la lectura de El BOE publica la Llista de 32 espècies extingides al territori espanyol