Una taronja sura en aigua?

Secundària
Bell-lloc del Pla
Girona

taronjaCom ho fem?
Per fer aquest experiment únicament ens caldrà un recipient gran, aigua i una taronja.
Posarem la taronja dins del recipient ple d’aigua: surarà la taronja?
Després pelem la taronja i la tornem a posar una altra vegada dins l’aigua: surarà ara?

Què observem?
Veiem que la taronja amb pela sura en aigua. En canvi, si li traiem la pela veiem que no sura.
I si deixem la taronja amb pela a l’aigua, suraria al cap de molta estona?

Concepte científic
La taronja sura en aigua perquè la seva densitat és més petita que no pas la densitat de l’aigua, tot i que quan agafem una taronja amb la mà podem pensar que pesa força, i el primer que pensem és que s’enfonsarà un cop la introduïm en aigua.
La densitat és la relació entre la massa i el volum d’una substància; dit de forma més col•loquial, és la relació entre el que pesa i l’espai que ocupa.
La part interior de la taronja conté fructosa, que és un glúcid (sucre) més dens que no pas l’aigua, i per això la taronja pelada s’enfonsa. Però la pela de la taronja és més lleugera que no pas l’aigua, ja que té una estructura porosa, i per tant està plena de bosses d’aire (l’aire és molt menys dens que no pas l’aigua), de manera que redueix la densitat global de la fruita, i permet que la taronja amb pela sigui menys densa que no pas l’aigua, i així pot surar.
És per això que quan pelem la taronja, el seu volum disminueix una mica, però en canvi la seva massa molt poc, de manera que la seva densitat augmenta, esdevenint més gran que la de l’aigua, i llavors ja no sura.
Un cos surarà en aigua si la seva densitat és més petita, i en canvi, si la seva densitat és major que no pas la de l’aigua s’enfonsarà.
De totes maneres, cal dir que, tot i que la taronja amb pela sura en aigua degut a les mini càmeres d’aire que té la seva pell porosa, i que actuen com a flotador, si deixem la taronja amb pela molta estona en remull, la pell plena de porus és capaç d’absorbir gran quantitat d’aigua, de manera que això fa augmentar la densitat de la taronja i acabarà al fons del recipient.