Tots els experiments que us presentarem volen servir per fer una introducció als conceptes: àcids i bases, indicadors i l’escala del pH.
- Clavells que canvien de color
Tot buscant vam veure aquest experiment fet per una alumna en el seu treball de recerca: http://www.xtec.cat/iesemperadorcarles/miriam/flors.htm
Material:
– Clavells blancs
– Gerro amb aigua
– Fenolftaleïna
– Polvoritzador amb carbonat sòdic, CaCO3 (base)
– Polvoritzador amb vinagre, que conté àcid acètic (àcid)
Funcionament:
Primer mullem un clavell blanc amb fenolftaleïna. Després el ruixem amb l’ajut d’un polvoritzador amb una substància bàsica (CaCO3). El clavell agafarà color rosat. Després tornem a ruixar el clavell ara amb un àcid que hem preparat en un segon polvoritzador.
Resultats:
Canvis de color en els clavells de blanc a rosa i de rosa a blanc.
- Indicador natural
La col llombarda sabem que és un bon indicador de pH.
Material:
– Col llombarda
Funcionament:
Es prepara l’indicador coent vàries fulles de col llombarda durant 10 min en aigua destil•lada, quedarà de color blau i la deixarem refredar.
Posarem 5 vasos. En el primer no hi afegim res. En el segon s’hi afegeixen unes gotes de vinagre (vinagre o llimona). En el tercer unes gotes d’amoníac o sosa (1M). En el quart unes gotes de sulfúric (2,5 M) o aigua forta comercial (clorhídric). En el cinquè unes gotes de lleixiu.
S’omplen els vasos amb aigua fins a la meitat i s’afegeix una mica de l’indicador a cadascun.
Resultats:
https://sites.google.com/site/experimentossencillos/materia/indicador-de-ph-casero
- Fem tires de paper indicador
Material:
– tisores o cúter
– paper de filtre
– suc de col llombarda
– fogonet i olla
Funcionament:
La sopa obtinguda en bullir la col llombarda és un cultiu perfecte per microorganismes, per això si deixem el líquid uns dies a temperatura ambient començarà a fermentar y perdrem el colorant. Si volem conservar-lo més temps o bé el guardem a la nevera o al congelador .
Nosaltres vam concentrar més la solució bullint-la, en una olla, durant uns minuts, després vam impregnar amb aquest líquid paper de filtre, el vam deixar assecar i el vam tallar en tires.
Quan volem saber el pH d’una dissolució, només hem de mullar una d’aquestes tires i observar el color resultant
Resultats:
- El Co2 és un àcid o una base?
Material:
– 2 erlenmeiers
– 2 palletes
– Fenolftaleïna
– Amoníac 1M
– Suc de col llombarda
Funcionament:
Es pot comprovar l’acidesa de l’aire que expulsem utilitzant fenolftaleïna o col llombarda, ja que el CO2 que expirem es dissol parcialment en aigua i és capaç d’acidificar una solució lleugerament bàsica. Al afegir en un vas amb aigua i col llombarda unes gotes d’amoníac 1M, la dissolució adquireix un color verdós. Bufem amb la palleta a l’interior de la dissolució, canviarà el color a blau.
Si fem el mateix procés amb la fenolftaleïna, primer tindrem un colo magenta i després el color desapareixerà.
Atenció: no xucleu!!!!
Resultats:
http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000173%5C00000072.pdf