Cicle de les roques amb xocolata i representació del cicle de les roques en 3D

Tercer i quart d’ESO
Instituts de Sils i Palamós
Sils / Palamós

Objectius

  • Conèixer les principals característiques del cicle de les roques
  • Elaborar un model dinàmic i en 3D del cicle de les roques.
  • Introduir el cicle de les roques de la manera més dolça, potenciar la creativitat i gaudir del dolç aprenentatge.

Què tenim? (Material)
Xocolata de bombons blanca i negra, xocolata de colors, ratllador, paper film, model de relleu fet amb paper, safata, gel, mostres de roques.

Què fem? (Com ho fem?)
Mostrarem un model en dibuix del cicle de les roques. Realitzarem sobre el model de relleu els diferents processos que es donen al cicle de les roques amb xocolata.
Meteorització: ratllar xocolata (negra i blanca alternativament).
Transport i erosió: deixar-la caure per un pendent fet amb paper, deixar caure trossets de xocolata de colors, de mides diferents.
Deposició i sedimentació: observar les bandes que s’hi fan en alternar les diferents xocolates.
Compactació, cimentació, premsar lleugerament les capes amb l’ajuda d’un paper film. En afegir trossets de xocolata de colors i  s’observa com els trocets dins laa matriu de xocolata, com en un conglomerat. Comparar amb una roca sedimentària.
Metamorfisme: Premsar la xocolata sense trossets fins que s’observin bandes més aviat compactes. Comparar amb una roca metamòrfica.
Fusió: premsar amb les mans escalfant un fina capa amb l’ajuda d’un paper film i veure com es fon dins el paper.
Extrusió: deixar refredar sobre gel per a que torni a solidificar.
Cristal·lització: el model no permet fer cap analogia per a que semblin cristalls.

Què passa? (Què observem?)
El model serveix per a mostrar com és el cicle de les roques i alguns dels seus processos: meteorització, transport,  erosió, deposició, sedimentació, compactació, cimentació, metamorfisme, fusió i extrusió  i d’altres no: cristal·lització.

Per què passa? (Els conceptes científics)
Un cop feta la demostració la idea és que amb el públic present es pugui anar relacionant el model construït amb la xocolata amb el model de cicle de les roques acceptat a nivell científic.