La fira…

Tercera edició, 16 d’abril de 2016

Moltes gràcies a tots!!!
Alumnat, professorat, divulgadors, col·laboradors, entitats… que vàreu fer possible la fira… i també a tothom que en va gaudir d’allò més.

Quan i què?
El dissabte 16 d’abril al matí (de 10 a 2) tindrà lloc la tercera edició de Ciència entre tots, una fira de la ciència protagonitzada bàsicament per alumnat de secundària de diferents instituts de les comarques gironines i adreçada a tota la ciutadania (alumnat d’infantil, primària i secundària, joves universitaris, professorat, famílies…).
On?
Ciència entre tots
s’ubica al centre de Girona per potenciar la participació ciutadana, concretament a les places de l’Hospital i Pompeu Fabra (just davant de la Casa de Cultura) i al Pati de les Magnòlies (Seu de la Generalitat).firaciencia3Qui?
big van theoryLa iniciativa va néixer del seminari Física en Context i del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès però amb vocació d’estendre’s entre l’alumnat i professorat de les matèries científiques (física i química, biologia i geologia, matemàtiques i tecnologia) dels instituts de les comarques gironines. És en aquest sentit que continuem animant al professorat a participar-hi amb grups d’alumnes motivats per la ciència.
A la fira també hi participen molts científics i divulgadors de les nostres comarques, d’arreu de Catalunya i també de l’Estat Espanyol. És especialment rellevant la participació de professorat de l’àmbit científic/tecnològic de la Universitat de Girona.
Divendres 15 d’abril
A les 6 de la tarda a l’auditori Josep Irla de la Seu de la Generalitat hi haurà la inauguració de la fira per part de les autoritats seguida d’un espectacle de divulgació científica, Monòlegs de ciència, obert al públic de totes les edats, a càrrec de Big Van. Científics sobre rodes.bigvantheorygrupDissabte 16 d’abril
La fira. A partir de les 10 i durant el matí cada grup d’alumnes, d’ESO, batxillerat o cicles formatius, disposa d’una taula on realitza de forma continuada (sense horari) l’experiment o conjunt d’experiències que volen mostrar al públic. El professorat en aquest cas és el dinamitzador/engrescador/coordinador d’aquesta iniciativa tot intentant que l’alumnat sigui realment el protagonista d’aquesta experiència.CeT 2015 - 3a (198)Dinar. En acabar la fira s’ofereix (3 de la tarda) al professorat i als divulgadors científics un dinar, al CaixaForum Girona, per poder intercanviar opinions i experiències
Conferència. A 2/4 de 5 s’ofereix una xerrada, també oberta al públic, al CaixaForum Girona (Fontana d’Or, Ciutadans, 19) sobre nanorobòtica i la seva utilització en medicina: Nansamuelsanchezordonezorobots: esos diminutos submarinos que nos ayudaran en el futuro a càrrec de Samuel Fernández Ordóñez (premi Fundació Princesa de Girona, categoria Investigació Científica i profesor investigador a ICREA, a l’Institut de Bioingenieria de Catalunya de Barcelona i al Max Planck for Intelligent Systems d’Stuttgart).
Qui més?

A la fira també es estan convidats a participar-hi el professorat (i a través d’ells l’alumnat) dels àmbits científics de la UdG, els grups de l’ICE de la UdG, els grups de ciències, matemàtiques i tecnologia del CESIRE i diversos investigadors i divulgadors científics d’arreu de l’Estat Espanyol (participants habituals de Ciencia en Acción, Ciència al Carrer…).
Material
La logística del transport anirà a càrrec de cada centre (suport de les famílies, AMPA…) així com també el material que s’utilitzi en el taller (també el fungible).
L’organització facilitarà a cada grup d’alumnes una taula i, pels que ho necessitin, un punt de connexió elèctrica. A l’entorn de la fira també hi haurà un punt d’aigua. A cada taula hi haurà el cartell amb el nom del centre i el nom de l’experiència o conjunt d’experiments que s’hi realitzen. L’alumnat rebrà una samarreta identificativa de Ciència entre tots.
Difusió
Totes les propostes es recolliran en aquest blog. Per fer-ho possible, prèviament a la fira, el professorat farà arribar una fitxa tipus que contindrà la informació bàsica així com documentació visual (imatge, conjunt de fotografies o vídeo) de la seva proposta.
La informació de la fira Ciència entre tots es farà arribar prèviament als mitjans de comunicació (premsa, ràdio i televisió) per tal que la facin conèixer a la ciutadania. També se n’informarà a l’alumnat (i famílies) dels centres educatius per tal assegurar l’èxit d’assistència de públic el dia de la fira.firaciencia2
Entre el professorat…
Després de l’èxit amb què es van valorar les primeres edicions, creiem oportú convidar de nou a participar-hi valorant totes les iniciatives i l’engrescament (personal i com a grup). Volem destacar la participació a Ciència entre tots com una nova proposta metodològica dins l’àmbit científic. Així doncs heu de saber que tenim les portes ben obertes a qualsevol participació.firaciencia1I ara…?
Ara només queda demanar-vos a que engresqueu al vostre alumnat a participar en la fira sabent que també podeu participar-hi com a grup de professorat, divulgadors, científics…
Qualsevol dubte que tingueu el podeu resoldre telefonant al CRP del Gironès al 972.41.35.69 ext 2 o per correu electrònic crp-girones@xtec.cat.
No cal dir que estem disposats, si ho creieu oportú, a explicar-vos amb més detall la proposta i resoldre els dubtes que tingueu.

Centre de Recursos Pedagògics
Servei Educatiu del Gironès