La fira…

Quarta edició, 6 de maig de 2017

Quan i què?
inscripcio28febrerEl dissabte 6 de maig al matí (de 10 a 2) tindrà lloc la propera edició de Ciència entre tots, una fira de la ciència protagonitzada bàsicament per alumnat de secundària de diferents instituts de les comarques gironines i adreçada a tota la ciutadania (alumnat d’infantil, primària i secundària, joves universitaris, professorat, famílies…).
On?
Ciència entre tots
s’ubica al centre de Girona per potenciar la participació ciutadana, concretament a les places de l’Hospital i Pompeu Fabra (just davant de la Casa de Cultura) i al Pati de les Magnòlies (Seu de la Generalitat).firaciencia3Qui?
La iniciativa va néixer del seminari Física en Context i del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès però amb vocació d’estendre’s entre l’alumnat i professorat de les matèries científiques (física i química, biologia i geologia, matemàtiques i tecnologia) dels instituts de les comarques gironines. És en aquest sentit que continuem animant al professorat a participar-hi amb grups d’alumnes motivats per la ciència.
A la fira també hi participen molts científics i divulgadors de les nostres comarques, d’arreu de Catalunya i també de l’Estat Espanyol. És especialment rellevant la participació de professorat de l’àmbit científic/tecnològic de la Universitat de Girona.
Divendres 5 de maig
A les 6 de la tarda a l’auditori Josep Irla de la Seu de la Generalitat hi haurà la inauguració de la fira per part de les autoritats seguida de l’espectacle de divulgació científica Oh!ndas ohndasa càrrec de la companyia PAI (Promotora de Acción Infantil) de Saragossa.
Dissabte 6 de maig
La fira. A partir de les 10 i durant el matí cada grup d’alumnes, d’ESO, batxillerat o cicles formatius, disposa d’una taula on realitza de forma continuada (sense horari) l’experiment o conjunt d’experiències que volen mostrar al públic. El professorat en aquest cas és el dinamitzador/engrescador/coordinador d’aquesta iniciativa tot intentant que l’alumnat sigui realment el protagonista d’aquesta experiència.CeT 2015 - 3a (198)Dinar. En acabar la fira s’ofereix (3 de la tarda) al professorat i als divulgadors científics un dinar, al CaixaForum Girona, per poder intercanviar opinions i experiències
Qui més?

A la fira també es estan convidats a participar-hi el professorat (i a través d’ells l’alumnat) dels àmbits científics de la UdG, els grups de l’ICE de la UdG, els grups de ciències, matemàtiques i tecnologia del CESIRE, diversos investigadors d’instituts de recerca (IFAE, ICFO…) i divulgadors científics d’arreu de l’Estat Espanyol (participants habituals de Ciencia en Acción, Ciència al Carrer…).
Material
La logística del transport anirà a càrrec de cada centre (suport de les famílies, AMPA…) així com també el material que s’utilitzi en el taller (també el fungible).
L’organització facilitarà a cada grup d’alumnes una taula i, pels que ho necessitin, un punt de connexió elèctrica. A l’entorn de la fira també hi haurà un punt d’aigua. A cada taula hi haurà el cartell amb el nom del centre i el nom de l’experiència o conjunt d’experiments que s’hi realitzen. L’alumnat rebrà una samarreta identificativa de Ciència entre tots.
Difusió
A cada edició de la fira es realitza un cartell per a difondre-la als centres educatius, a la premsa, a diferents espais de la ciutat de Girona… Podeu descarregar-vos el cartell de Ciència entre tots, mida A2, en format pdf.
La informació de la fira Ciència entre tots es farà arribar prèviament als mitjans de comunicació (premsa, ràdio i televisió) per tal que la facin conèixer a la ciutadania. També se n’informarà a l’alumnat (i famílies) dels centres educatius per tal assegurar l’èxit d’assistència de públic el dia de la fira.
Totes les propostes d’experiències es recolliran en aquest blog. Per fer-ho possible, prèviament a la fira, el professorat farà arribar una fitxa tipus que contindrà la informació bàsica així com documentació visual (imatge, conjunt de fotografies o vídeo) de la seva proposta.
firaciencia2Entre el professorat…
Després de l’èxit amb què s’han valorat les tres primeres edicions, creiem oportú convidar de nou a participar-hi a tothom, valorant totes les iniciatives i l’engrescament (personal i com a grup). Volem destacar la participació a Ciència entre tots com una nova proposta metodològica dins l’àmbit científic. Així doncs heu de saber que tenim les portes ben obertes a qualsevol participació.firaciencia1I ara…?
Ara només queda demanar-vos a que engresqueu al vostre alumnat a participar en la fira sabent que també podeu participar-hi com a grup de professorat, divulgadors, científics…
Qualsevol dubte que tingueu el podeu resoldre telefonant al CRP del Gironès al 972.41.35.69 ext 2 o enviant un correu electrònic a crp-girones@xtec.cat.
No cal dir que estem disposats, si ho creieu oportú, a explicar-vos amb més detall la proposta i resoldre els dubtes que tingueu.

Centre de Recursos Pedagògics
Servei Educatiu del Gironès