COSMOLOGIA ARRAN DE PATI…

L’inici, des del punt de vista científic, de TOT. La gran explosió. El Big Bang que fa catorze mil milions d’anys donava el tret de sortida a un univers en expansió -progressivament més fred i estès-, ha ocupat bona part de la nostra arrencada dins l’àmbit de Coneixement del Medi. Així, prenent com a punt de partida els coneixements previs de les alumnes i dels alumnes, hem generat la hipòtesi de recreació dels instants inicials del procés d’expansió progressiva de la matèria. Gasos i partícules han estat observats a ull nu, per tal de després complementar la pràctica amb la reflexió d’aula. Si us és plaent, feu-hi un cop d’ull…

  EL MOMENT EN QUÈ TOT COMENÇÀ, CAÇAT!

SISTEMA DE NUMERACIÓ DECIMAL I OPERACIONS COMBINADES

Un cop endreçades les aules i disposats els materials i horaris, iniciem el treball matemàtic amb una aproximació al sistema de numeració decimal, tot arribant fins a la lectura, escriptura i descomposició dels nombres fins a nou xifres. Alhora, encetarem la dinàmica d’operació a partir de la jerarquia de les operacions combinades i revisarem les propietats de la suma i llur relació amb la resta.

Us oferim uns enllaços de pràctica perquè pugueu repassar progressivament els aspectes que anirem treballant a les aules de Cinquè.

COM S’ESCRIUEN ELS NOMBRES (I)

ESCRIPTURA DE NOMBRES LLARGS (II)

ESCRITURA DE NÚMEROS EN CASTELLANO

DESCOMPOSICIÓ DE NOMBRES FINS A LA CENTENA DE MILIÓ

PROPIETATS DE LA SUMA (RELACIONAR)

OPERACIONS COMBINADES (INTERESSANT!)

CÀLCUL MENTAL RÀPID

BENVINGUDES I BENVINGUTS! L’ESCOLA ARRENCA MOTORS!

Us donem la més afectuosa benvinguda a l’inici d’aquest nou curs escolar. Desitgem que puguem aprendre i gaudir plegats, mentre fem créixer l’escola. Des de les aules de Cinquè us proposem que, quan disposeu de temps lliure o hàgiu acabat les tasques, us apropeu al blog i investigueu nous horitzons. 

Iniciem l’àmbit de Coneixement del Medi amb una aproximació a l’univers, llur formació i evolució, i també l’estructura del sistema solar i del nostre planeta, la Terra. Endavant!


Mercès a una de les aportacions visuals més interessants -des del punt de vista pedagògic- projectada per televisió no fa pas massa, milers de noies i nois han pogut gaudir d’una via ràpida de descoberta de l’univers, dels forats negres, de les galàxies i d’atres astres i cossos interplanetaris, els quals poblen en conjunt els límits de l’existència còsmica.

Enllacem seguidament algunes de les propostes que us han de permetre de complementar la unitat desplegada a l’aula. Es tracta d’un seguit de vídeos atractius que us obriran la porta si voleu desfilar el complex teixit de l’univers.
ENDAVANT!
 
 
 
 

Sortim de la Terra. Abandonem el nostre planeta per tal d’iniciar una pauta d’observació i anàlisi dels diferents astres que conformen el sistema solar i també l’univers en general. Ens endinsarem en l’estructura i composició dels cossos celests, n’analitzarem la posició i el moviment i aprendrem quina relació presenten entre ells.

Un cop completada la tasca inicial, retornarem a la Terra per tal de treballar panoràmicament les capes que la conformen. L’atmosfera, la hidrosfera i la geosfera ocuparan bona part del nostre temps i aprofitarem l’avinentesa també per tal de conèixer l’escorça, el mantell i el nucli.

Finalment, ens aproparem a l’estudi dels fenòmens atmosfèrics i esbrinarem com s’ho fan els homes del temps per tal de determinar l’evolució de les condicions de la capa gasosa…
ENDAVANT… PASSEU!
 


L’Agència Europea de l’Espai (ESA) ha comunicat que, pels volts de l’any dos mil vint-i-quatre, llançarà a l’espai el telescopi Plato, especialitzat en la recerca de planetes extrasolars (és a dir, que orbitin al voltant d’estrelles properes al nostre sistema) que presentin unes condicions inicialment similarts al planeta blau pel que respecta a presència d’aigua i atmosfera respirable. 
Aquesta posada en escena d’un giny capaç de “detectar vida” és quelcom que mereix tota la nostra atenció.
Us deixem, doncs, un enllaç on podeu consultar la notícia de primera mà.
Informeu-vos i investigueu!
 
 
El diari El País va publicar, el 2013, una fotogaleria amb les millors imatges d’astonomia de l’any, un cop el Reial Observatori de Greenwich feu pública la llista dels autors de les instantànies que finalment foren premiades.
No dubteu pas: feu clic a l’enllaç que us deixem a continuació i, amb el mode de pantalla completa activat, deixeu-vos seduir per l’espai, les galàxies, les nebuloses, els detalls dels astres en primer pla, la dansa esfilagarsada i silenciosament melòdica de les aurores boreals…

VISITA A ENERGY TRUCK

Tot l’alumnat de 5è A i B , el passat dilluns, 8 de gener, vam fer una visita a l’exposició itinerant del gas, Energy Truck. Allí ens van explicar moltes coses de les energies renovables: eòlica, hidràulica i solar. També de les no renovables: carbó, petroli i centrals nuclears. Vam fer uns experiments, que ens van anar molt bé, per aprendre moltes coses. Va ser molt divertit!

Erena Dolcet i Ionut Balcanu

 

Festival de NADAL i visita del CAMARLENC

El dia dinou de desembre vam celebrar el tradicional FESTIVAL DE NADAL . Els alumnes de 5è A van cantar la cançó “És Nadal” i els de 5è B “Amb Tu”. Vam gaudir molt dalt de l’escenari!

El dia vint va venir el CAMARLENC . Li vam donar una carta  plena de desitjos i il.lusions. Després ens vam fer una fotografia amb ell i ens va regalar llaminadures i una petita joguina.

Us desitgem a tothom BON NADAL!

Sara Benali i Sofia Anangonó