Xerrada sobre les pors durant la infància

Presentació:

Tots els éssers humans, tenim pors i neguits. Cada nova etapa porta amb si les seves pròpies pors, que aniran, evolucionant, canviant o desa pareixent al llarg de la vida.

A l’escola les pors a la separació, la pèrdua i al desconegut emergeixen amb més força. Amb els canvis propis del’àmbit escolar o bé els canvis que es produeixen a les famílies, es trenca l’equilibri emocional, donant peu a l’aparicióde neguits que poden incidir en el desenvolupament, aprenentatge i benestar dels infants.

Partint de les preguntes:

• A què li temen i què els preocupa als nens?
• Com diferenciar entre les pors evolutives i característiques de cada edat i els temors, neguits o fòbies?
• Quan un nen sent por, quina informació li proporciona aquesta emoció bàsica?
• Com s’expressen les pors i temors en l’àmbit educatiu?
• Que tipus d’acompanyament o intervenció podem realitzar?

Treballarem els següents continguts:

• Origen i funció de la por.
• Recorregut evolutiu de les pors més universals en la infància.
• Manifestacions de la por (per exemple a l’hora d’anar a dormir i maneres d’expressió com el joc o el dibuix)
• Relació que els nens mantenen amb les seves pròpies emocions i pors.
• Les pors dels pares que recauen sobre els fills.
• Treballarem alguns recursos perquè aquesta emoció pugui ser reconeguda, acollida i expressada en el contexteducatiu, oferint un acompanyament emocional als nens considerant el desenvolupament evolutiu de les pors.
• Farem un recorregut per les formes més freqüents d’expressió de pors i temors en l’àmbit escolar:

Adaptació
Canvi de cicle, de companys, de tutors
Temor a no encaixar amb el grup i no ser acceptats
Anar-se de colònies
Complir les expectatives acadèmiques
Metodologia:

Plantegem un aprenentatge experimental i vivencial. Partint del contacte amb llibres seleccionats i materials diversos, es treballarà en petits grups i avançarem junts cap al desenvolupament de la teoria.
Serà un procés deductiu que tindrà el suport teòric de la formadora Mariana Salvi.
Sabem per experiència que als nens la literatura els protegeix d’allò que els espanta i els ajuda a elaborar situacions difícils. Per això, una vegada més triem els contes com a brúixola per apropar-nos al món intern infantil i descobrir desdels seus relats i personatges, moltes de les preocupacions i pors que ocupen bona part del pensament dels infants.

Professora:

Mariana Salvi. Psicòloga (UNLP). Treballa en àmbit d’orientació a les famílies en espais d’acollida i escoles, impartint tallers i xerrades formatives per a educadors/es i mestres, a través de diferents programes (“Créixer enfamília”, “Jugar i Llegir”) que el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya desenvolupaen tot el territori català.

Lloc: Casal de la Gent Gran. Passeig de la Salle, 13. 43850. Cambrils. Tarragona

Dia i hora: Dissabte 14 de novembre de 10:00 h a 14:30 h

Preu reduït: 25 € Per a grups de 4 o més participants

Preu normal: 30 €

Com realitzar la teva inscripció:

1- Omplir aquest formulari

2- Fer l’ingrés en el compte ES38 00810646 3200 0115 1025 (Banc Sabadell), MOLT IMPORTANT! indicant en el concepte “Formació 14/11 Cambrils + el teu nom i cognom”.

3-Enviar còpia del comprovant del pagament per mail a institutodelainfanciatarragona@gmail.com

La inscripció no es farà efectiva fins que no realitzis els 3 passos i les places s’assignaran en ordre estricte d’arribada

Es lliurarà certificat d’assistència

Més informació i inscripcions: institutodelainfanciatarragona@gmail.com www.institutdelainfancia.org

Política de devolució: Fins una setmana abans de la formació es retornarà el 50% de l’import. Després d’aquest termini no es faran devolucions. La persona matriculada podrà traspassar a una altra persona la seva plaça amb previ avís a l’organització.

Premis Baldiri i Reixac 2015

Com ja saben, la nostra ZER, va ser premiada el passat diumenge 7 de juny a l’Espluga de Francolí amb un dels premis Baldiri i Reixac. Més concretament a la categoria “Diversos nivells”, pel projecte La vinya, el cultiu dels nos tres pobles.

Durant el matí les famílies que ens varen acompanyar van poder gaudir de tot un seguit d’activitats, tallers i actes, així com de l’exposició de treballs de les diferents escoles d’arreu de Catalunya.

A les 13.00 va començar l’acta de lliurament dels premis amb més de 60 concessions als millors treballs de cada categoria.

La ZER vol aprofitar de nou la benentesa per agrair a tots els implicats haver fet possible ser reconeguts amb un premi d’aquest presitigi i felicitar a tots i totes els i les alumnes que, durant aquests dos cursos, s’han implicat al màxim per aconseguir-ho.

Entrega dels premis Baldiri i Reixac a l’Espluga de Francolí

Benvolgudes famílies,
Ens complau comunicar-vos que el Jurat dels XXXVII Premis Baldiri Reixac ens ha atorgat un premi dotat amb 700€ pel treball titulat La vinya, el cultiu dels nostres pobles.
Aquest treball s’ha dut a terme durant els cursos 2013-14 i 2014-15 amb tots els alumnes de la ZER Els Ceps.

L’acte de lliurement dels Premis serà el proper diumenge dia 7 de juny al Casal de l’Espluga de Francolí. Aquest acte és obert a totes les famílies i mestres, és per això que esperem retrobar-nos tots plegats per tal d’anar a recollir el premi i passar una bona estona.

El programa és el següent:
-Des de les 10h i durant tot el matí, a la Plaça Montserrat Canals } FESTA I FIRA DE JOCS: Circuit d’esports: hockey multi porteries, jocs d’equilibri, mazaball, balance bikes, circuit slot
Jocs tranquils: jocs gegants, les dames, el parxís, jocs d’habilitat, els ratolins, el micado, taller de maquillatge, etc.
Jocs moguts: cavalls per donar un tomb, tir amb arc, tobogan inflable i bou mecànic
-A les 11h Música a càrrec de la companyia Plàstic, amb l’espectacle Anima’t i balla
-A les 13h al Teatre del Casal LLIURAMENT DELS PREMIS
-A les 14:30h Dinar de Germanor (les famílies que es vulguin quedar a dinar cal que es posin en contacte amb l’equip directiu)
Menú adult: canelons i llom amb verduretes i bolets 15’50€
Menú infantil: macarrons i hamburguesa 10€

Les famílies que participareu d’aquesta festa aviseu al tutor/a per tal de que en tinguem coneixement. Ens retrobarem a les 12:45 davant de la porta del teatre del Casal de l’Espluga de Francolí per tal d’anar conjuntament a recollir el premi.

Volem agrair a les famílies, veïns i veïnes, dels nostres municipis per la seva participació i col·laboració en aquest treball. Moltes gràcies.

Moltes felicitats!

Equip directiu de ZER

Colònies Tamarit 2015

Aquí va una mostra de les fotografies de les colònies de Tamarit 2015. Si haguéssim de definir com van anar ho podríem fer amb molts adjectius del tipus… genials, fantàstiques, divertidíssimes, … i tot i així hi ha algun dels nanos que encara en dirien més. Alguns dels més grans fins i tot les han definit com “les millors que han fet”. I per tots se’ns van quedar una mica curtes. Però, com diu la dita, val més una imatge que mil paraules, així que aquí en teniu unes quantes. Més les que anirem afegint a mesura que les anem recopil·lant.

Els mestres també vam fer de les nostres al Jungle treck…

Acta Consell Escolar de ZER

Acta Consell Escolar de ZER del 18 de març del 2015

Per la qual queda aprovada la PGA (programació general anual) modificada del curs 14/15 i el funcionament dels terminis de pagament d’excursions colònies.
La PGA restarà penjada al mateix bloc a l’apartat de documents de la ZER.
El funcionament de les excursions pel que fa el termini de pagament, després d’aprovar-se en claustre de ZER i en Consell Escolar de ZER el dia 18 de març del 2015, serà el següent:

1) Tota la informació sobre les sortides i colònies estarà especificada en el paper que s’entregarà a les famílies on també hi figurarà la part retallable de l’autorització.
2) En el mateix paper figurarà el núm. de compte per fer l’ingrés i el termini de pagament. Així com el recordatori de la possibilitat de fer el pagament per transferència electrònica.
3) Els nens/nenes no podran assistir a les excursions i/o colònies si les famílies no han fet l’ingrés dels diners abans del termini de pagament plantejat en el paper informatiu.
4) En cas de previsió de retràs en el pagament, s’haurà de comunicar abans de finalitzar el termini a la Direcció del centre la situació i el dia de pagament que, en cap cas, serà més tard del dia de la pròpia sortida.

Aquest funcionament, aprovat pel claustre de ZER i pel Consell Escolar de ZER, respon a les dificultats que tant pares/mares van trobar en la informació que es donava de la sortida (punts 1 i 2), i en les dificultats que es van trobar els/les mestres en la previsió d’alumnat per fer la reserva de l’autocar i de les places al museu i teatre de Vilafranca (punts 3 i 4).
Des de la ZER i des de les escoles es vol propiciar la màxima afluència d’alumnat a les sortides, que són lectives. Però la bona organització no pot dependre d’hores que els mestres han de treure de les hores de classe amb alumnes per reserves d’última hora.

Es recorda que tots els punts de l’acta del Consell Escolar de la ZER han estat aprovats per unanimitat pels representants dels i de les mestres, dels pares i mares i dels respectius ajuntaments, amb un objectiu principal comú que és millorar el funcionament de les escoles.

Equip Directiu de la ZER Els Ceps