Lectura

3-6 anys

En aquesta etapa els nens ja dominen el llenguatge oral i s’inicien en el procés d’aprendre a llegir i escriure. Per despertar l’hàbit lector, és positiu compartir el gust pel món dels llibres dins l’espai familiar.

Per escollir un conte per als vostres fills tingueu present que a partir dels 3 anys ja poden tenir una mica de text, amb vocabulari o frases senzilles i amb lletra grossa, tot i que encara han de tenir imatges que els ajudin a comprendre el text.

Per reforçar el seu procés d’aprenentatge de la lectura:

  • expliqueu o llegiu contes, inventeu històries de manera habitual;
  • trieu contes adaptats als seus aprenentatges i rutines;
  • aneu sovint a les biblioteques amb ells, tant per triar llibres adequats per a la seva edat com per participar en les activitats que s’organitzen;
  • visiteu llibreries per conèixer les novetats, demanar consell sobre els temes que agraden més en aquestes edats o participar en les activitats que organitzen. A més, pot ser una activitat lúdica i divertida per fer en família.

6-12 anys

En els primers anys d’aquesta etapa els fills estan acabant d’assolir la mecànica de la lectura. Necessiten, per tant, llibres amb capítols curts, lletra grossa i amb imatges (dibuixos o fotografies) que ajudin a entendre la història.

A partir dels 9 anys, són més autònoms a l’hora de llegir i tenen més criteri per escollir les lectures que els interessen. Els llibres ja poden tenir capítols més llargs, històries més complexes, menys il·lustracions i informacions de temes actuals que siguin del seu interès.

Per estimular la seva imaginació i educar-los en l’hàbit lector, heu de tenir en compte que:

  • en els primers anys prefereixen els llibres que relaten històries quotidianes i llegendes o faules amb varietat de personatges (reals i fantàstics);
  • a partir dels 9 anys els agraden les històries d’acció més complexes (misteri, ciència-ficció, còmics) i amb personatges que s’enfronten a problemes propis d’aquestes edats (la relació amb els amics, les seves emocions…);
  • és convenient que els acompanyeu a la biblioteca que tingueu més a prop de casa perquè mirin i triïn llibres, perquè participin en activitats lúdiques sobre lectures o perquè puguin estudiar, fer deures o treballs escolars;
  • també podeu anar amb ells a alguna llibreria, on us poden orientar sobre les darreres novetats, quins llibres els poden agradar més, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *