Inici

MEMÒRIA GLAÇADA. LA GELADA DEL 1956 ALS TERRITORIS DE CRUÏLLA

El projecte “Memòria glaçada. La gelada del 56 a les Terres de l’Ebre i el Maestrat” va ser presentat a la XI Convocatòria d’ajuts per a projectes d’investigació o de difusió cultural de l’Institut Ramon Muntaner (2016) per part de diversos centres d’estudis locals i entitats culturals del Maestrat i Terres de l’Ebre, conjuntament des del grup de treball de Terres de Cruïlla.

Aquestes entitats van iniciar aquest projecte d’estudi i recuperació de la memòria del fenomen de la gelada de l’any 1956 i de les conseqüències derivades a tots nivells (socials, ecoconòmiques, culturals…).
La iniciativa va sorgir l’any 2016, en que es celebrava el 60è aniversari del succés. El projecte ha estat obert a totes les entitats o particulars que s’hi han volgut sumar durant el transcurs del mateix.

El resultat d’aquest projecte s’ha vist materialitzat en la confecció de 11 panells, amb diferents temàtiques relacionades amb la gelada i l’impacte que va tenir, a la vida quotidiana de la gent, al camp, a la pesca i la pastura… que permeten muntar una exposició itinerant per tots els municipis que han participat i col·laborat amb el projecte. Juntament amb la publicació d’un catàleg de la exposició.

El Camp d’aprenentatge del delta de l’Ebre, formem part des de fa tres anys del col·lectiu Terres de Cruïlla i hem participat amb el projecte, amb entrevistes fetes a gent gran de la Ràpita, copsant la incidència que va tenir la gelada en la vida quotidiana vora mar i en el cultiu de l’arròs al delta.

El proper divendres 2 de març i fins al 18, inaugurem la exposició a la Ràpita gràcies a la col·laboració del Museu de les Terres de l’Ebre, i el Museu de la Mar, on es podrà visitar la mostra, i gràcies també a la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Ràpita.

Us convidem a visitar-la!!!
Inauguració: divendres 2 de març a les 19’30h. Museu de la Mar 

_____________________________________________________________________________

MOTXILLA VIATGERA DEL PARC NATURAL DEL DELTA DE L’EBRE

El Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb la col·laboració de l’Associació Ornitològica de les Terres de l’Ebre “Picampall” i l’Obra Social “la Caixa”, distribueix una cinquantena de “motxilles viatgeres” amb material informatiu i divulgatiu sobre la fauna i flora del parc entre centres educatius i biblioteques de l’àmbit del delta de l’Ebre. Concretament, a 15 instituts, 20 escoles i 15 biblioteques dels set municipis de la demarcació, així com d’altres municipis de la seva àrea d’influència.

L’Ecomuseu de Deltebre va acollirà el passat dimarts 20 de febrer el lliurament d’aquests lots als representants dels centres escollits.

L’objectiu de la iniciativa és dotar als centres educatius i biblioteques públiques de noves eines per millorar la informació i el coneixement del delta de l’Ebre i el Parc Natural.

El Camp d’aprenentatge del delta també compta des d’ara amb aquest recurs i el posa a disposició de centres i entitats per al seu aprofitament.

Motxilla viatgera

La Motxilla viatgera del Parc  inclou:

 

Acte de lliurament del material el passat 20 de febrer a l’Ecomuseu del Parc