Saturn

Saturn

Saturn, que rep el seu nom del déu romà Saturn, en principi déu de l’agricultura i la collita però que, ja a l’imperi, va ser identificat amb el déu grec Cronos, déu del temps, és el sisè planeta en distància al Sol i el segon dels planetes externs o gegants. A més, és el planeta més llunyà que es pot veure a ull.

Però l’aspecte pel qual destaca aquest planeta és, sens dubte, el seu sistema d’anells, com es pot veure a la fotografia de l’esquerra, feta des de Cornellà de Llobregat el 16 de març de 2012.

Si bé els quatre planetes externs tenen anells, els únics visibles des de la Terra (i amb telescopi), són els de Saturn.

El primer que els va veure va ser Galileo al 1610, però degut al telescopi rudimentari que tenia, els va interpretar com dos cossos lligats al planeta, com una mena de “orelles” o de “nanses” lligades a Saturn. Va ser al mateix segle, en concret al 1659, que Christiaan Huygens, utilitzant un telescopi més potent i que els anells ja no estaven de perfil, els va descriure correctament com anells al voltant del planeta.

Els anells estan formats per bilions de troços de gel i roca del tamany entre un gra de sorra i un camió. En quant al seu origen encara és un misteri i n’hi ha diverses teories. La més generalitzada diu que que es van formar quan es va crear el Sistema Solar, degut a que un satèl·lit de Saturn format de gel i roca va colisionar contra Saturn i les seves restes van sortir disparades formant-se els anells.

Destaquen tres anells principals, anomenats A, B i C, en ordre del més exterior al més interior. Entre els anells A i B hi ha una separació, l’anomenada divisió de Cassini, en honor a Giovanni Cassini que la va descobrir al 1675.

Aquests tres anells i la divisió de Cassini es poden veure perfectament amb telescopis d’aficionat, com es veu en les dues fotografies anteriors, fetes des de Cornellà de Llobregat.

De totes maneres, les sondes Voyager i Cassini van revelar que cada anell principal està format per molts anells (Saturn té més de 100000 anells) més estrets i que hi ha també més divisions entre anells.

Un altre aspecte dels anells és que no es veuen sempre igual, doncs no se’ns presenten sempre amb la mateixa inclinació, la qual cosa fa que de vegades estiguin de perfil i quasi no es vegin (Galileo va quedar molt sorprès en veure com canviaven d’aspecte les “orelles” de Saturn amb el temps) i de vegades estiguin quasi de front i es vegin perfectament. Aquestes inclinacions diferents es poden veure en les següents imatges, fetes des de Cornellà de Llobregat.

Saturn, com Júpiter, és un planeta gasós format pràcticament d’hidrogen i una mica d’heli i és l’únic planeta que té una densitat menor que la de l’aigua. Amb un volum que hi caben més de 700 Terres, la seva massa és únicament de 95 masses terrrestres, degut a la baixa densitat.

Les característiques principals de Saturn són:

  • Distància al Sol: 9,55 UA
  • Massa: 5,69·1026 kg
  • Diàmetre: 120536 km
  • Rotació: 10,23 hores
  • Translació: 29,46 anys
  • Satèl·lits: 62 coneguts, però pot tenir molts més

És el menys brillant dels planetes visibles a ull, amb una magnitud aparent d’uns -0,2 a -0,5 està entre les estrelles Sirius i Vega. Però és prou brillant com perquè es pugui veure des de qualsevol cel, per molta contaminació lumínica que tingui. A la imatge, feta des de Cornellà de Llobregat el 21 de maig de 2007, es veuen alineats Saturn, la Lluna i Venus. Saturn està per sobre i cap a l’esquerra de la Lluna i Venus per sota i cap a la dreta.

Saturn, la Lluna i Venus

Els satèl·lits de Saturn