Observar el cel

Quantes vegades m’han preguntat, estic començant en això de l’astronomia (o tinc un fill, un nebot, un conegut, …), quin telescopi m’aconselles? I la meva resposta sempre ha estat la mateixa: cap. A mi de nen em passava igual, com somniava amb tenir un telescopi i poder veure aquelles meravelles que veia en les fotos dels llibres. Sort que en aquella època aquests instruments òptics eren força cars i els meus pares mai em van comprar cap; probablemente, si ho haguessin fet, la meva afició a l’astronomia s’hagués acabat. La de nens (i adults) en els quals l’adquisició d’un telescopi haurà acabat amb aquesta apasionant afició i amb el telescopi guardat en un armari, donat o venut.

A continuació de la paraula cap, acostumo a afegir, compra’t uns prismàtics i dedica’t primer a explorar i conèixer el cel amb ells i a cop d’ull. La de coses que es poden veure amb uns prismàtics: els cràters de la Lluna, els satèl·lits galileans de Júpiter, moltíssimes estrelles que no es veuen a ull, cúmuls estel·lars, alguna nebulosa i alguna galàxia. Amb ells aprendràs com és el cel i on se situen molts objectes, a més de gaudir d’una visió que mai pot oferir-te la vista directament, amb un instrument molt pràctic, transportable, fàcil d’utilitzar, petit, barat, …

També acostumo a afegir, intenta conèixer gent que li agradi l’afició, informa’t sobre alguna agrupació d’astronomia a prop d’on hi vius i apunta’t. Ves a sortides amb ells, en elles podràs mirar i aprendre amb els teus prismàtics i mirar per telescopis. Si ho fas (el mirar per algún telescopi), començaràs a pensar, ostres, les coses no es veuen com en les fotografies, on estan els braços espirals de la galàxia del Triangle?, únicament veig el nucli de la galàxia. I els vius colors de la gran nebulosa d’Orió?, tan sols es veu una nebulositat en blanc i negre. I les estrelles, se suposa que en té moltes, del cúmul globular de Pegàs?, tan sols hi veig una taca difusa. Doncs vaja, això no és el que m’esperava.

Normalment, si has seguit aquest segon camí (que no mires per un telescopi per primer cop al començament de l’afició, sinó que tens uns prismàtics i estàs mirant amb el telescopi d’un altre), malgrat la decepció (o no), seguiràs amb l’afició. No així si compres un telescopi sense més. En aquest cas, no t’hauràs assessorat i si ho has fet, haurà estat el venedor de la botiga qui ho ha fet. El més probable és que hi vagis a un centre comercial, no a una botiga especialitzada i, en aquest cas, s’haurà d’afegir que el telescopi no serà gaire bo, amb una òptica dolenta i amb una dolenta muntura, que farà que no es vegi quasi res per l’òptica dolenta i el poc que es vegi es mogui tant (per la muntura dolenta) que, com ja he comentat, acabarà amb l’afició i el telescopi arraconat. A més, què miraràs?, a part dels planetes i la Lluna, si no saps què mirar ni on estan els objectes, acostumes a mirar les estrelles, que vistes per telescopi, es pràcticament igual que a ull, puntets.

Si segueixes el segon camí i vas mirant per telescopis, de mica en mica començaràs a veure més coses que al començament, començaràs a agafar-li el gust a veure aquestes imatges que, malgrat no ser com a les fotografies, són impactants, diferent del que hi veus quotidianament. A més, aprendràs a conèixer el cel, a saber on estan els objectes, al maneig d’un telescopi i a adonar-te de que n’hi ha de diferents tipus i a saber quin és el que realment hi necessites.

És llavors quan ja podem parlar de quin telescopi hauries d’adquirir, encara que en aquests moments, probablement ja sabràs tu mateix quin és. Però llavors és molt possible que em diguis que, a més de per mirar, hi vols fer també fotografies i jo et digui, doncs això és una altra història que també hi hauràs d’anar des del començament.

Es pot fotografiar el cel amb i sense telescopi. En tots dos casos es tracta de fotografia de llarga exposició, el que fa que s’hagi de tenir alguna idea de fotografia i tenir una càmera que permeti la llarga exposició. Si no s’acobla a un telescopi, es pot començar des del principi i provant i provant i a casa processant i processant. Però si vols acoblar la càmera al telescopi per fer fotos dels planetes, la Lluna o dels objectes de cel profund, això ja és una altra cosa. La tècnica i la càmera per fotografiar planetes i cel profund no és igual. El material no és barat, comença fent fotos sense telescopi i de mica en mica ve aprenent i pujant el nivell.

L’astrofotografia també es va aprenent de mica en mica. No tan sols és fer la fotografia, després ve tot el tema del processat, que pot ser més complicat que la presa en si.

Bé, m’ha sortit una introducció massa llarga que no vull allargar més. Així que, un cop aclarit el tema, anem a veure com i amb què observar el cel, des de l’observació a ull fins amb telescopi i els seus diferents tipus, així com l’astrofotografia, des de la fotografia amb una càmera sobre un trípode fins la fotografia d’objectes de cel profund.

A cop d’ull

giphy