Júpiter

Júpiter

Júpiter, que rep el seu nom del déu romà Júpiter, Zeus dels grecs, el déu dels déus, és el cinquè planeta en distància al Sol i el primer dels planetes externs o gegants; a més, és el planeta més antic del Sistema Solar.

A la seva atmosfera destaquen les bandes de núvols amb la mateixa direcció que els paral·lels, bandes que caracteritzen al gegant gasós, com es pot veure a la fotografia de l’esquerra, feta des de Cornellà de Llobregat el 20 de novembre de 2012.

Júpiter, com els quatre planetes exteriors, és un cos gasos i està format pràcticament d’hidrogen i heli (com el Sol).

És el planeta més gran del Sistema Solar, amb una massa de quasi dues vegades i mitja la de la resta de planetes (en concret, té una massa 318 vegades més gran que la de la Terra i un volum de quasi 1400 vegades més gran que el de la Terra, és a dir, que hi caben més de 1000 Terres dins de Júpiter).

Comparativa de mides Júpiter-Terra

A la fotografia de la dreta, feta des de Cornellà de Llobregat el 23 de desembre de 2013, hi ha una Terra per veure la comparativa de mides entre els dos planetes.

Com tots els planetes externs, té un sistema d’anells, invisible des de la Terra, que va ser descobert per la sonda Voyager 1 al 1979. Però és un sistema d’anells molt tènue.

Un altre aspecte que també destaca de la seva atmosfera és la Gran Taca Vermella. Es tracta d’una enorme tempesta, una mena d’huracà gegantí (té un diàmetre de més de dues vegades el de la Terra), que porta girant a l’atmosfera de Júpiter des de fa molt de temps (com a mínim 300 anys).

Júpiter i la Gran Taca Vermella

A la fotogradia de l’esquerra, feta des de Cornellà de Llobregat el 24 de juliol de 2009, es pot veure la Gran Taca Vermella.

Les principals característiques de Júpiter són:

  • Distància al Sol: 5,20 UA
  • Massa:  1,90·1027 kg
  • Diàmetre: 142984 km
  • Rotació: 9,84 hores
  • Translació: 11,86 anys
  • Satèl·lits: 69 coneguts

Júpiter és molt brillant i es veu molt bé a cop d’ull. Amb una magnitud aparent de -2,9, és més brillant que qualsevol estrella i el quart cos més brillant del cel (després del Sol, la Lluna i Venus).

La Lluna i Júpiter

Júpiter es veu  perfectament des de qualsevol cel, encara que hi hagi molta contaminació lumínica i la Lluna, com a fotografia anterior, feta des de Cornellà de Llobregat el 6 de febrer de 2011.

Rotació de Júpiter en mitja hora

Júpiter és el planeta del Sistema Solar amb la velocitat més ràpida de rotació (un dia de Júpiter dura una mica menys de 10 hores, en concret 9,8 hores).

La imatge anterior és una sèrie de 8 imatges de Júpiter, fetes des de Montjuic, a Barcelona, el 24 d’ocubre de 2009, en un interval de mitja hora.

A partir d’aquestes imatges vaig fer aquesta animació de l’esquerra, on s’aprecia perfectament el ràpid moviment de rotació que té Júpiter.

Els satèl·lits galileans

Júpiter perd i recupera una banda