Júpiter perd i recupera una banda

Júpiter i les bandes equatorials

Quan mirem Júpiter amb un telescopi, s’observa que la seva “superfície” està formada per una sèrie de bandes fosques i clares paral·leles a l’equador, que són diferents capes de núvols que cobreixen tot el planeta.

Per sobre i per sota de la zona equatorial, la qual és una banda clara, trobem les fosques bandes equatorials, el Cinturó Equatorial Nord (NEB, de l’anglès North Equatorial Belt) i el Cinturó Equatorial Sud (SEB, de l’anglès South Equatorial Belt), com es pot veure a la fotografia de l’esquerra, feta des de Cornellà de Llobregat el 20 de novembre de 2012.

Júpiter sense SEB

Al maig de 2010, els aficionats a l’astronomia (i també els professionals), ens vam quedar sorpresos a l’observar que havia desaparescut el Cinturó Equatorial Sud (SEB).

Així va estar el planeta uns mesos fins que, al novembre del mateix any, va tornar a aparèixer aquesta banda.

A la fotografia de la dreta, realitzada des de Barcelona el 25 de setembre de 2010, es pot veure el gegant gasós sense aquest cinturó.

Però malgrat tot, és un fenomen que no va ser la primera vegada que va passar, doncs la desaparició del SEB també va ser observada al 1973-75, 1989-90 i 2007.

El perquè no està molt clar del tot. El que sí sembla estar clar és que aquest cinturó equatorial no va desaparèixer, més bé va ser una ocultació per una banda de núvols blanquinosos (sembla ser que d’amoníac), que es va formar i es va posar per sobre del SEB, bloquejant la visualització d’aquest. Amb el temps, aquests núvols blanquinosos es van difuminar i el SEB va tornar a estar visible. El perquè es formen aquests núvols blanquinosos és el que no està clar.

A les dues fotografies següents, realitzades des de Cornellà de Llobregat, es pot veure Júpiter sense el SEB i alguns dels galileans.

Aquest article s'ha publicat dins de El Sistema Solar, Els planetes, Júpiter i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *