L’esfera celeste

L’esfera celeste

Quan mirem el cel per la nit, ens sembla que estem a l’interior d’una enorme esfera de radi arbitrari, amb centre a la Terra i les estrelles sobre la superfície d’aquesta esfera, totes elles a la mateixa distància de nosaltres.

A més, si observem durant una estona, ens dóna la sensació de que tota aquesta esfera està girant al voltant nostre, al voltant d’un eix de rotació que passa pel seu centre, això és, per la Terra.

Però com sabem això no és així. Les estrelles estan escampades per l’espai a distàncies enormes de nosaltres i entre elles. A més, no gira res al voltant nostre, la sensació és deguda a la rotació de la Terra al voltant del seu eix de rotació. Però per a molts problemes astronòmics, com la localització de qualsevol astre, aquesta falsa apariència la considerem vàlida i a aquesta esfera de radi arbitrari amb centre a la Terra se l’anomena esfera celeste.

La prolongació per ambdós costats de l’eix de rotació terrestre és l’anomenat eix del món i les seves interseccions amb l’esfera celeste són els pols celestes, el Pol Nord celeste (que coincideix amb l’estrella Polar) i el Pol Sud celeste. La projecció de l’equador terrestre sobre l’esfera celeste és l’equador celeste.

Tots els astres es mouen, però nosaltres tan sols percebem el moviment dels cossos del Sistema Solar, ja que estan molt a prop. La resta d’astres estan tan lluny que el seu moviment ens passa inadvertit, és inapreciable a la nostra escala. Això fa que sembli que, menys els cossos del Sistema Solar, la resta d’astres sempre ocupin la mateixa posició a la superfície de l’esfera celeste. A escala humana això és així, però el cel va canviant al llarg del temps perque els astres es mouen i, el mapa del cel dintre de 100000 anys, serà lleugerament diferent de com és ara.

De la mateixa manera que a l’esfera terrestre existeixen paral·lels i meridians, de forma que podem ubicar i localitzar qualsevol punt d’aquesta esfera mitjançant les seves coordenades, a l’esfera celeste també hi ha unes línies (paral·lels i meridians celestes) que ens permeten ubicar i localitzar qualsevol astre a l’esfera mitjançant les seves coordenades.

Elements de l’esfera celeste

Com a l’esfera terrestre, a la celeste existeixen altres elements a més dels paral·lels i meridians:

  • Eix del món: és la prolongació a l’esfera celeste de l’eix de rotació de la Terra. La intersecció amb l’esfera celeste són els pols celestes. Al voltant d’aquest eix “giraria” l’esfera celeste.
  • Equador celeste: és la projecció de l’equador terrestre a l’esfera celeste. Com a la Terra, divideix l’esfera celeste en l’Hemisferi Nord i l’Hemisferi Sud.
  • Zenit: és el punt de l’esfera celeste situat justament per sobre de l’observador terrestre.
  • Nadir: és el punt de l’esfera celeste situat justament per sota de l’observador. És oposat diametralment al zenit.
  • Vertical del lloc: és la direcció de la gravetat al lloc de l’observador. Talla l’esfera celeste en el zenit i el nadir.
  • Paral·lel celeste: són els cercles menors paral·lels a l’equador celeste (com els paral·lels terrestres).
  • Meridià celeste: és el cercle màxim que passa pels pols (com els meridians terrestres). El meridià que passa pel zenit de l’observador se l’anomena meridià del lloc.
  • Horitzó: és el cercle màxim perpendicular a la vertical del lloc. Per a cada lloc, divideix l’esfera celeste en dos hemisferis, el visible o superior i l’invisible o inferior.

A més d’aquests elements, de la mateixa manera que a la Terra existeix un origen de coordenades (la intersecció de l’equador amb el meridià de Greenwich o meridià zero) amb latitud i longitud zero, a l’esfera celeste també ha d’haver-hi un origen de coordenades. Com a la Terra, el paral·lel zero no té problema, és l’equador celeste; però com també a la Terra, s’ha d’escollir un meridià com a meridià zero.

L’esfera celeste i l’eclíptica

Per a definir-ho, hem de tenir en compte altres elements de l’esfera celeste: en primer lloc tenim l’eclíptica, això és, la trajectòria aparent del Sol a l’esfera celeste. L’eclíptica és un cercle màxim que forma un angle de 23º27′ amb l’equador celeste, la qual cosa fa que ambdós cercles interseccionin en dos punts, el Punt Àries o Punt Vernal, que coincideix amb l’equinocci de primavera, i el Punt Balança, que coincideix amb l’equinocci de tardor.

Fa 2000 anys, quan es van donar noms a les constel·lacions per les quals passava el Sol al llarg de l’any (constel·lacions del Zodíac), Àries era la constel·lació del cel per on passava el Sol el 21 de març (equinocci de primavera); però com a conseqüència de la precessió dels equinoccis, avui dia hi ha un desfasament d’uns 30º, per la qual cosa el Sol ja no passa per Àries sinó pels Peixos el 21 de març. De la mateixa manera, la Balança era la constel·lació per la qual passava el Sol a l’equinocci de la tardor, però avui dia és la Verge. Malgrat aquest desfasament, s’han conservat els noms per comoditat.

Coordenades celestes

Tornant al meridià celeste zero, s’ha agafat com tal el meridià que passa pel Punt Àries, anomenat cercle dels equinoccis.

El sistema que s’utilitza a l’esfera celeste és molt semblant a l’utilitzat a l’esfera terrestre; es tracta d’un sistema de coordenades esfèriques on cada objecte del cel queda localitzat per dues coordenades:

  • Ascensió recta (AR): és l’arc d’equador celeste mesurat en sentit antihorari (directe) des del Punt Àries (ascensió recta zero) fins el cercle horari de l’astre (meridià celeste que passa per l’astre). Es mesura en hores, minuts i segons, des de les 0 hores (Punt Àries) fins les 24 hores (Punt Àries de nou després d’haver donat tota la volta a l’equador) i seria l’equivalent a la longitud terrestre.
  • Declinació (Dec): és l’arc del cercle horari de l’astre entre l’equador i l’astre a observar. Es mesura en graus sexagesimals, des de 0º ( a l’equador) fins +90º (al Pol Nord) o -90º (al Pol Sud) i seria l’equivalent a la latitud terrestre.

Aquestes coordenades són universals, doncs no depenen ni del lloc ni de l’instant de l’observació. Així per exemple, les coordenades de la galàxia d’Andròmeda (M31) són AR: 0h 42m 44s i Dec: +41º16′, tant a Espanya com a Nova Zelanda.

Aquest article s'ha publicat dins de Astronomia general i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *