Els satèl·lits de Saturn

Saturn té molts satèl·lits naturals, 62 amb òrbites conegudes, però és molt probable que el nombre rondi els 200, ja que són molts els objectes que orbiten aquest planeta.

Fins l’any 1655 no es coneixia cap satèl·lit de Saturn, però en aquell any, Christiaan Huygens va apuntar amb un dels seus telescopis fabricats per ell mateix al “Senyor dels Anells” i va descobrir el primer, Tità, el més gran de tots els satèl·lits de Saturn.

Saturn i Tità

Tità, que es pot veure a la fotografia anterior, feta des de Cornellà de Llobregat el 16 de març de 2012, és més gran que Mercuri, de fet és el segon satèl·lit més gran del Sistema Solar (després de Ganimedes) i el que té una atmosfera més densa (més fins i tot que la de la Terra).

A la següent fotografia, feta des de Cornellà el 4 de maig de 2012, també es veu Tità, per sota i a l’esquerra del planeta; el punt per sota i a la dreta és una estrella, en concret l’estrella HIP 66280.

Saturn, Tità i HIP 66280

A mesura que els telescopis anaven fent-se millor, s’anaven descobrint més satèl·lits. Així, al mateix segle, Giovanni Cassini va descobrir quatre més: Jàpet (1671), Rea (1672), Dione (1684) i Tetis (1684). Al segle següent (1789), William Herschel va descobrir dos més, Mimas i Encèlad.

Saturn i Dione

A la fotografia anterior, feta des de Cornellà de Llobregat el dia 29 d’abril de 2011, es pot veure Saturn i el quart satèl·lit més gran d’aquest planeta, Dione.

Els dos últims satèl·lits descoberts abans de l’era espacial es van descobrir al segle XIX: William Cranch Bond va descobrir Hiperió a l’any 1848 i William Henry Pickering va descobrir Febe al 1898.

Al segle XX, amb telescopis més potents es van descobrir més satèl·lits, però la majoria d’ells han estat descoberts per les sondes espacials enviades a finals del segle passat.

A les quatre fotografies següents, fetes des de Cornellà de Llobregat, es poden veure quatre dels cinc satèl·lits més grans de Saturn: Tità, Rea, Dione i Tetis.

Per acabar, la següent taula conté les característiques principals dels 9 satèl·lits de Saturn descoberts abans de l’era espacial i que, a més, són els més grans.

Característiques principals dels Satèl·lits més grans de Saturn

Aquest article s'ha publicat dins de El Sistema Solar, Els planetes, Saturn i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *