A cop d’ull

La millor manera d’iniciar-se en aquesta apassionant afició és a cop d’ull; el primer que s’ha de fer és aprendre el cel, saber on són els objectes i les estrelles més importants, conèixer les constel·lacions i la seva ubicació en el cel i al llarg de l’any. I, evidentment, això s’ha de fer observant el cel a ull, sense cap instrument òptic o, com a molt, uns prismàtics.

Però per saber quina estrella estem mirant o quines constel·lacions estan en el cel en el moment que l’estem mirant, necessitem alguna mena de mapa del cel que ens ajudi. Abans de l’aparició dels smartphones i les seves aplicacions, aquesta ajuda era a base de mapes del cel que hi havien per cada mes de l’any.

Aquests mapes es podien comprar, però també hi havien diaris i revistes que cada mes publicaven el corresponent.

Planisferi

Una altra eina molt útil, més que aquests mapes o almenys més pràctics, eren els planisferis, doncs amb ells podies conèixer el cel de qualsevol dia de l’any i a qualsevol hora.

Un planisferi són dos cercles, un amb totes les constel·lacions visibles des d’una certa latitud i un altre per sobre amb una finestra transparent. El cercle de la finestra gira respecte al centre de manera que, posant un dia i la hora, per la finestra transparent veiem el cel d’aquell dia i aquella hora que hem posat.

El planisferi de la imatge és un dels que tinc; en concret és el primer que vaig tenir. Em venia amb un telescopi molt petit i no molt bo que vaig compar-me d’adolescent (els meus estalvis no em donaven per més). A part dels cràters de la Lluna i dels galileans, no vaig veure res més, però vaig gaudir molt amb aquestes visualitzacions. Doncs bé, amb aquest planisferi vaig començar a conèixer el cel, especialment el del nordest – sudest, que és el que hi veia des de la finestra de la meva habitació de casa dels meus pares a Barcelona.

Els cels urbans, encara que no ho sembli, van molt bé per aprendre el cel. En ells es veuen únicament les estrelles més importants de les constel·lacions, amb la qual cosa es veuen i distingeixen molt bé, no com en un cel fosc, que amb tantes estrelles per a un principiant és massa.

Amb l’arribada dels ordinadors van venir els programes d’astronomia que, malgrat que no podies dur-te l’ordinador a una observació, sí que anava bé per abans i després de la mateixa. El primer programa que vaig conèixer (i que vaig utilitzar durant temps), va ser l’EZCosmos, que corria amb DOS. Aquest programa el tenia instal·lat als anys 90, primer en un 386 i després en un 486.

Pantalla de configuració de l’EZCosmos

En executar-lo entraves a la pantalla de configuració, on podies posar la data, l’hora, el lloc i altres paràmetres. Amb l’opció “P: Plot the sky” entraves al programa en sí. Ara es veu una mica cutre, però en aquells temps era una canya. Amb la tecla “Escape” podies accedir a una finestra d’opcions.

Encara tinc l’EZCosmos i amb un emulador de DOS per a Windows el puc fer córrer, per això he pogut fer i posar aquests “pantallazos” del programa.

Amb l’arribada dels sistemes operatius gràfics, els programes van canviar i millorar molt. A més, amb els ordinadors portàtils ja podies anar-te a fer observacions amb ells. Un programa molt conegut, que porta temps, però que segueix sent igual de popular és l’Stellarium. És un programa gratuït, amb moltes opcions, molt intuitiu i fàcil d’utilitzar i amb uns gràfics interessants.

Pantalla principal de l’Stellarium

Stellarium per Android

Amb l’arribada dels smartphones, l’us de les aplicacions astronòmiques s’ha popularitzat molt. N’hi ha moltes apps astronòmiques per Android i  iOS, gratuites i de pagament, entre d’altres l’Stellarium.

Amb elles apuntes amb el mòbil a un lloc del cel i, a la seva pantalla, surt el cel que hi ha en aquells moments on estàs apuntant amb l’aparell.

En el nostre mòbil podem tenir, no ja un mapa del cel del lloc i moment en el qual ens trobem, sinó el de qualsevol dia i hora, podem buscar els objectes de cel profund, els planetes o altres astres, veure simulacions d’eclipsis i moltes coses més.

Avui dia, l’observació del cel a cop d’ull s’ha tornat molt més fàcil, tant per l’aficionat com per qualsevol altre persona que es pregunti, què són aquests puntets lluminosos que es veuen al cel? Serà cap d’ells Saturn?

I què podem veure a cop d’ull? Doncs, evidentment, estrelles, moltes o poques, depenent del cel on es trobem, la Lluna i els planetes, des de Mercuri fins a Saturn i en qualsevol cel, algun cometa i algun objecte de cel profund (nebuloses, cúmuls estel·lars i fins i tot alguna galàxia), però ja com taques borroses únicament visibles en cels foscos.

Aquest article s'ha publicat dins de Observar el cel i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *