Els satèl·lits galileans

Quan Galileo Galilei va apuntar a Júpiter amb el seu telescopi refractor fet per ell mateix a l’any 1610, va veure quatre puntets a prop del planeta gegant. Ell es va pensar, en un principi, que es tractava d’estrelles. Però Galileo va estar observant a Júpiter i a aquestes “estrelles” durant uns quants dies i va veure que es movien de manera diferent a les altres estrelles, que sempre estaven a prop de Júpiter i que semblava que es movien amb ell.

Va adonar-se que no eren estrelles, sinó cossos que estaven en òrbita al voltant de Júpiter. Amb aquest descobirment, Galileo va validar la teoria heliocèntrica de Copèrnic, doncs no tot estava donant voltes al voltant de la Terra, com hi deia la teoria geocèntrica.

Aquests cossos que va descobir Galileu són quatre dels 69 satèl·lits coneguts que té Júpiter. Són els més grans i els més importants i, en honor al seu descobridor, s’han anomenat satèl·lits galileans. En ordre de més proper a més llunyà de Júpiter són: Io, Europa, Ganimedes i Cal·listo.

A les fotografies que obren aquest article, fetes des de Cornellà de Llobregat el 30 de juliol de 2008 (esquerra) i el 13 de juliol de 2008 (dreta), es pot veure en totes dues, Júpiter i els quatre galileans.

Els satèl·lits galileans són fàcils de veure; amb un telescopi petit o amb uns prismàtics una mica potents, es pot veure el planeta com un disc gran i blanc i quatre puntets que són els galileans (de vegades no es veuen els quatre perquè un o més estan per darrere o pel davant del planeta). Aquesta visió és la que mostren les dues fotografies següents.

A la fotografia de l’esquerra, feta des de Cornellà de Llobregat el 17 de febrer de 2016, Europa està per sota de Júpiter i, per sobre i en ordre estan Io, Ganimedes i Cal·listo. A la fotografia de la dreta, feta des de Querol el 22 de febrer de 2016, Ganimedes està per sota de Júpiter i, per sobre i en ordre estan Io, Europa i Cal·listo.

Les característiques principals dels satèl·lits galileans són les de la taula següent:

Característiques principals dels galileans

Per acabar, sis imatges de Júpiter i alguns dels galileans, totes sis fetes des de Cornellà de Llobregat.

Aquest article s'ha publicat dins de El Sistema Solar, Els planetes, Júpiter i etiquetat amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *