Cúria Hostília

Cúria Hostília en vermell

La Cúria Hostíl·lia fou la seu del Senat en el Fòrum Romà.  La cúria Hostília ocupava el lloc d’un antic temple etrusc que s’havia construït per commemorar la pau entre sabins i romans. Amb el temps el temple estava malmès i el rei Tul·li Hostili el va fer reconstruir, per això, des de llavors va portar el seu nom. Fou la primera casa del senat romà. En aquest edifici tan senzill, a la cantonada nord-oest de la plaça del Fòrum, els senadors s’hi van reunir durant segles. Més tard va ser incendiada per un grup de romans en protesta per l’assassinat del seu heroi Publi Clodi Pulcre, un magistrat membre de la gens Clàudia. Al segle I aC se la va anomenar Cúria Júlia (en llatí, Curia Iulia) en honor a Juli Cèsar, però les obres no es van acabar fins a l’any 29 aC en temps d’August.

(La Cúria Júlia, en la qual es reunia el senat romà després de la destrucció)

Imatge de la Cúria Júlia en temps d'August

Imatge de previsualització de YouTube

Actualment es conserven les seves restes dins del Fòrum Romà.

Cúria Hostilia marcat en vermell

Chorouk Regrag, 2n Batxillerat Humanístic

7 thoughts on “Cúria Hostília

 1. Sebastián Lindo Azañero

  Durant la república el senat era el consell dels més vells on es decidien les accions de Roma, es ratificaven les lleis, es feia càrrec de la política exterior i interior. Inclou als ciutadans que han exercit alguna magistratura . Era un càrrec vitalici i tenia prop de 300 membres que abans eren magistrats. Les “curies” eren les famílies. Ocupava el lloc d’un temple etrusc on es commemorava la pau entre els sabins i els romans. Té el nom en honor de Tul·li Hostili, el tercer rei de Roma i fou la primera casa del senat romà. L’edifici era ampli i amb moltes finestres.

 2. Albert Muñoz Rodriguez

  Salve!

  El Comitium és el lloc on tots els ciiutadans participaven en la política. Es podien distingir 3 tipus de Comitia:
  – Comitia curiata: està formada per cúries, és a dir, la distribució de la societat per famílies. No tenen importància. La seva funció és el protocol i està ubicada al fòrum.
  – Comitia centuriata: està formada per centúries, és a dir, les classes o nivells econòmics de la població. La seva funció és d’elecció de magistratures majors com cònsols, pretors, censors. Està ubicada al Camp de Mart, que és l’esplanada extramuros on acampen els exèrcits. El seu origen ve per Sevi Tul·li o pot ser posterior.
  – Comitia tributa: està formada per tribus segons el lloc de residència. La seva funció és legislativa i d’elecció de magistratures menors i tribuns de la plebs. S’ubica al fòrum. El seu origen és el concilium plebis, que és l’assamblea de la plebs.

  L’edifici que surt en el vídeo té una part amb unes grades, que suposo que serà per a les concentracions polítiques que es fan a la ciutat.

 3. Clara Campos Rovira

  Salve!
  La República va ser el segon sistema polític, succeïa a la Monarquia, en el qual les decisions les prenien els ciutadans a través dels seus representants.
  L’edifici era gran i amb molt d’espai, els sostres alts i no gaires entrades per a la llum.

 4. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies, Chorouk, per donar-nos a conèixer aquest magnífic edifici.
  Albert, per què parles dels comicis, si la cúria allotjava el senat? Una altra cosa és que hi hagi uns comicis anometats curiats.
  Clara, parlar genèricament de la República no és desenvolupar tots els referents.
  Hauríeu de desenvolupar també els referents d’època monàrquica, començant pel nom de l’edifici.

 5. Paula Fernández

  Salve!
  En aquell momento el senat era molt important, era el consell dels mes vells erp tomar decisions sobre Roma.

  Tambe eren important les comities qu eren carrecs politics, hi havien tres; curiata, centuriata tributa.
  Suposo que l0edifici que apareix en el video es on es reunia el senat per tomar les decicions.

 6. Neus Borniquel

  Salve!
  El senat era un consell d’ancians que triaven les lleis i prenien decisions de Roma. Es va crear durant el regnat de Ròmul i estava format per unes 300 persones de l’ordre senatorial, que incloïa als ciutadans que han exercit alguna magistratura.
  La “Res publica” és el segon sistema polític i successor de la monarquia de Roma, que va començar el 509 aC, a causa de La violació de Lucrècia, fins al 27 aC. Durant aquest període es va acabar de conquerir la península Itàlica i, després de les 2es Guerres Púniques, en la qual van fundar Emporiae, van conquerir també la resta del Mar Mediterrani, al qual van anomenar Mare Nostrum.
  En el vídeo ens mostra l’edifici, el qual era molt gran, per tal que estiguessin tots, amb vàries finestres, uns esglaons on es devien seure per les reunions i, en el centre del terra, un mosaic. El nom de l’edifici, Cúria Júlia, és en honor de Juli Cèsar.

 7. Maria Sorribes

  Salve!

  Excusa Theresa quia ego multos labores habui!

  Les cúries era on es decidia la política interior i exterior d’una ciutat romana, com un ajuntament avui dia.
  El senat va ser una institució política que va ser molt important en el període de la república.

  El senat tenia la funció de deliberar, decidir la política interior i exterior de Roma.
  Aquesta institució estava formada per 300 membre de l’ordre senatorial, els membres de l’ordre senatorial eren ciutadans que podien entrar al senat que hagin cursat una magistratura o haver-ne exercit una.
  Les vacants eren cada cinc anys i les renovaven els censors i els senadors podien repetir.

  El senador tenia dos càrrecs:

  1.Càrrec vitalici: que era un càrrec per tota la vida i que podia exercir tota la vida.
  2.”Princeps senatus”: és el principal senador i el més honrat dels senadors.
  El “princeps senatus” era el senador que havia finalitzat el “cursus honorum” més gloriós.

  Els comicis eren una assemblea en els quals els ciutadans podien participar en la política i en els quals es voten els candidats.
  Aquesta magistrartura té les bases a la monarquia amb els comicis curiats, que havien perdut molta força en l’època republicana.
  Els comicis tenien lloc al fòrum i tenien un tamany reduït.

  Teresa, el meu ordinador no m’ha deixat veure el vídeo del fòrum.

  Això és tot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *