Ara ve Nadal

A l’atenció del Director/a
Benvolguda, benvolgut,
sense adonar-nos-en, com aquell que diu, un any més, tenim els carrers plens de llumeneres, més austeres, tot s’ha de dir. No sé vós però jo, enguany, sé del cert que això del Nadal ho portaré més malament del que és costum. Bàsicament ho faré per una raó: pel malestar que em produirà el pensar que a moltes famílies, més de les que ens pensem i voldríem, enguany aquest dies els seran molt durs. Massa i tot. La societat dels contrastos tornarà a sortir al carrer amb tota la seva impunitat; per un costat, moltes persones (infants inclosos) que s’hauran d’acontentar amb mirar els aparadors i per l’altre persones atrafegades carregant tota mena d’andròmines. Com aquest matí, a Mataró (ciutat esplèndida per cert) on mentre anava a treballar m’he creuat amb un senyor que anava omplint el seu 4×4 de magnífiques capses de fusta (he inferit que devien ser pernils atès que estava aparcat al davant d’una cansaladeria d’aquestes que fan goig de mirar).
Les bústies@ se’ns omplen ja, i cada any abans valga’m déu, de tota mena de trastes i animacions nadalenques electròniques, plenes a rebentar de tòpics, Si el pobre Martí Pol, els seus familiars vaja, poguessin cobrar un euret per cada fragment que es retalla i s’enganxa del nostre poeta, mare meva quina dineral. No sé si ho sabeu però al Japó, des fa un parell d’any s’estan imposant, altre cop, l’escriure les targes nadalanques “a mà”; si vols quedar bé has de tornar a fer bona lletra, vaja. Temps a venir, ja arribarà aquí.
Les escoles i alguns instituts tornen a posar tot de penjarelles pels sostres i els vidres de les finestres. També em fan pensar. Sovint és totalment previsible el que hi haurà a la majoria. És una llàstima, els centres educatius s’haurien de estacar pel foment de la creativitat ja que entre d’altres aquest és un manament que tenen de la societat a l’hora de formar els petits ciutadans. Per això precisament aplaudeixo, i molt, la iniciativa que han tingut els centres educatius del poble de SILS, malgrat els tòpics que sembla ser que han confegit..
Jutgeu-la vós mateix, Tan de bo s’encomani.

Alumnes de Sils elaboren els ornaments de Nadal

Substituiran els llums habituals, que aquest any l’Ajuntament ha decidit suprimir seguint un criteri d’estalvi del consum energètic.

CARME VINYOLES
Els alumnes de les escoles Jacint Verdaguer i Els Estanys i de la SES (secció d’educació secundària) de Sils s’han encarregat aquest any de confeccionar els ornaments nadalencs que des de dimecres vesteixen els plàtans del passeig de la vila i que avui s’instal·laran també a la plaça dels Esports en substitució dels habituals ornaments lluminosos.
Ha estat una iniciativa de l’Ajuntament, que, seguint el criteri d’estalvi marcat ja en el mandat anterior, ha demanat la col·laboració dels diferents centres educatius, i els resultats que s’aprecien en la fotografia són prou destacats: un sostre d’estrelles de neu, avets i campanes enllaçades il·lumina l’espai públic amb els seus colors vius i sense generar cap cost energètic.
Aquesta acció compartida entre el consistori, que ha facilitat el material, i els alumnes, que hi han posat la feina, presenta un doble avantatge: per una banda, la necessària contenció econòmica en temps difícils en què les administracions han de fer un esforç per establir prioritats, i, per l’altra, l’actuació educativa respecte als mateixos artistes, ja que elaborant els ornaments s’han conscienciat de la necessitat de no gastar en va, de respectar el medi ambient i de participar en un projecte col·lectiu en benefici del poble.
El criteri de l’Ajuntament ha estat en els últims anys reduir la despesa. L’any 2010 va destinar 5.499 euros a lloguer d’ornaments, lloguer de grua i instal·lació a la xarxa, una quantitat notablement inferior als 14.048 euros del 2009 o, encara més, als 30.282 de l’any 2006, quan la crisi no s’ensumava.
Enguany l’alternativa ha vingut de la creativitat dels alumnes, que ha proporcionat un estalvi més gran.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/486490-alumnes-de-sils-elaboren-els-ornaments-de-nadal.html